Sorcovarii au dezvăluit secretele meseriei
0Sorcovarii au venit, ca în fiecare an, în centrul oraşului, pe strada pietonală. Preţul unei sorcove este acelaşi peste tot, 5 lei
Pentru artizani crearea unei sorcove este o tradiţie moştenită din tată-n fiu. Metodele prin care se fac “instrumentele” pentru colindat în ajunul Anului Nou nu diferă foarte mult de la un sorcovar la altul. Mihai Constantin, de 55 de ani, este cel mai vechi meşter de acest fel din oraş. Alexăndreanul confecţionează şi vinde sorcove de 30 de ani. Pentru bărbat, arta de a face o sorcovă nu este un secret profesional şi a împărtăşit reporterilor AdS tainele meseriei. “ Primul lucru pe care îl fac este să tai hârtia lucioasă în formă de pătrat. Apoi împăturesc colţurile şi le decupez în formă de cerc şi, în continuare, pregătesc mijlocul florii- ghiulul. Acesta îl fac din hârtie igienică şi îl leg cu sârmă. Apoi, se alege un băţ cam de 35 de cm şi se prind pe el nouă flori, în formă de brad”, povesteşte sorcovarul.
Meşteşug omorât de criză
Un alt artizan specializat în sorcove este şi Gheorghe Niţă, de 53 de ani. Bărbatul confecţionează sorcove de 15 ani, dar spune că munca nu prea îi mai este răsplătită, deoarece oamenii nu mai au bani să cumpere sorcove. Alexăndreanul a lăsat la preţ faţă de anul trecut, de la opt la cinci lei. Meşterul Niţă ne-a arătat şi el cum se leagă o sorcovă. “În primul rând, iau un băţ din pădure, care trebuie ales cu grijă. Băţul îl îmbrac în staniol. Apoi, din hârtie colorată, confecţionez florile, pe care le ataşez cu sârmă pe lemn. Îmi ia cam o oră şi jumătate să fac o sorcovă. Vin aici în fiecare an, dar sărăcie ca acum, nu a mai fost”, explică sorcovarul.