Campanie împotriva etnobotanicelor, în perioada vacanţei
0Agenţia Naţională Antidrog împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Teleorman a lansat săptămâna aceasta campania "Absentul", care se va desfăşura sub sloganul "Este mutarea ta, fără etnobotanice"Campania va continua şi în perioada vacanţei împreună cu voluntarii antidrog şi ai Crucii Roşii, în locurile unde tinerii îşi petrec timpul liber: discoteci, cluburi, ştranduri, etc.
Agenţia Naţională Antidrog a desfasurat încă de anul trecut acţiuni de prevenirea a consumului de substanţe psihoactive, cunoascute sub numele de "etnobotanice". CPECA Teleorman împreună cu partenerii: Inspectoratul şcolar, Inspectoratul de Politie, Primaria Roşiorii de Vede, ATOP, etc. a avut mai multe întalniri cu tinerii din liceele teleormanene, cu care au discutat despre aceste droguri de tip nou.
Campania "Absentul", lansată săptămâna aceasta va fi implementată până la 31 decembrie 2011 şi are ca obiectiv principal sensibilizarea şi conştientizarea adolescenţilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani din unităţile de învăţământ, sistemul rezidenţial de protecţie a copilului şi comunitate, cu privire la riscurile consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.
Campania va continua şi în perioada vacanţei
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Teleorman Teleorman va continua informarea în rândurile tinerilor şi în perioada vacanţei. Reprezentanţii centrului împreună cu voluntarii antidrog şi ai Crucii Roşii se vor deplasa în locurile unde tinerii îşi petrec timpul liber, în special în discoteci, cluburi, ştranduri din tot judeţul. Aceştia vor fi informaţi despre consecinţele consumului de etnobotanice, substanţe care dau o dependenţă mai mare decât heroina şi care duc la deteriorarea gravă a sănătăţii fizice şi mentale. În cadrul acestor întâlniri se vor discuta de asemenea şi cazurile tinerilor din ţară care au decedat din cauza consumului de etnobotanice.
O justificare a acestei campanii o reprezintă faptul că problema consumului de substanţe cu proprietăţi psihoactive este de dată relativ recentă în toate statele membre ale spaţiului comunitar, neexistând înca un răspuns eficient în plan legislativ care să contribuie la diminuare fenomenului.
În aceste condiţii, singurele tipuri de programe şi proiecte de impact care pot contribui la scăderea consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive o reprezintă cele de prevenire ce constau în informarea populaţiei generale şi categoriilor vulnerabile în legătură cu riscurile consumului şi formarea de abilităţi de viaţă sănătoase care să determine în timp creşterea influenţei factorilor de protecţie individiali şi sociali şi scăderea factorilor de risc. Programele alternative de petrecere a timpului liber reprezintă o altă categorie de programe care îşi dovedesc eficienţa în timp.