Dascălii de la ţară fac naveta cu bani din buzunar
0Din cei aproximativ 4600 de profesori din Teleorman, peste 2300 predau la şcolile din mediul rural şi fac naveta zilnic.Majoritatea dascălilor navetişti scot banii de transport din buzunar, în condiţiile în care 80% dintre primăriile din judeţ nu le mai decontează naveta.
Banii pentru transportul dascălilor ar trebui să vină de la bugetul de stat, prin primăriile care au în grijă şcolile la care aceştia predau. „ Banii pentru decontul transportului profesorilor nu vin din încasările proprii ale primăriilor, ci de la bugetul de stat. Fiecare primărie când primeşte cotele defalcate de la buget ar trebui să îşi aloce sume cu această destinaţie, în baza cererilor venite de la şcoli. Nu se întâmplă însă aşa. Anul acesta, aproape 80% dintre primăriile din judeţ nu au decontat transportul profesorilor, deşi şcolile au făcut cereri”, ne-a explicat Tudor Spiridon, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Teleorman. Sindicatul a deschis procese cu câteva primării, la cererea dascălilor care îşi cer drepturile. „ Avem procese pe rol cu primăriile Drăgăneşti de Vede, Bujoru şi Măgura. Lista primăriilor care nu decontează e mult mai lungă. În aceeaşi situaţie sunt şi Zimnicea, Lunca, Pietroşani şi multe altele. Dacă primarii nu vor respecta acest drept al profesorilor, vom deschide alte procese.”, a adăugat liderul SIP. Cele trei procese aflate acum pe rol nu sunt primele pe această temă, deschise de sindicat împotriva primăriilor. „ Am mai avut procese, le-am câştigat şi cu hotărâre executorie am convins primarii să plătească acest drept al profesorilor. Vom câştiga şi acum şi vor fi forţaţi să plătească” mai spune preşedintele SIP Teleorman.
Primarii învinuiţi sunt însă de altă părere şi spun că, efectiv, prin visteriile locale bate vântul şi nu există nici o speranţă să se găsească bani pentru naveta dascălilor. Chiran Dian, primarul comunei Bujoru, unul dintre edilii chemaţi în instanţă pentru că nu decontează transportul celor 27 de dascăli care predau în localitate spune că nu are nici o şansă să achite acest drept, indiferent de rezultatul procesului. „Este adevărat că nu am mai achitat banii pentru transportul profesorilor. Nu am mai plătit de la începutul acestui an. Nu am avut de unde să dăm. Am avut un buget mic, a fost micşorat în septembrie cu o rectificare negativă. Acum nu mai avem bani de salarii. Nu mi-am plătit angajaţii de două luni, vin oamenii degeaba la servici. Mă uit să nu ne taie curentul, telefonul, ca să putem funcţiona” spune primarul din Bujoru.
Dau un sfert din salariu pe transport
În lipsa decontului pentru transport, dascălii de la ţară se descurcă cum pot. Se grupează în maşinile personale şi pun banii de transport împreună cu alţi colegi. „ Eu predau la o şcoală dintr-o comună aflată la 30 de kilometri de Alexandria, fac naveta zilnic cu maşina mea sau cu a altui coleg. Ne grupăm câte trei-patru în maşină şi punem bani de benzină ca să ieşim la ieftin. Asta când avem acelaşi orar. Altfel, iau autobuzul. Cam 200 de lei sau chiar 250 scot din lunar din buzunar pentru navetă la un salariu de 750 de lei. Nu e normal aşa ceva. Primarii ar trebui să aloca bani şi dacă u o fac să fie traşi la răspundere”, ne-a spus Ionica Vişan, o profesoară care face zilnic nateva.