Sentinţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Directorul suspendat al SRI Alba şi poliţistul de la Crimă Organizată cercetaţi în libertate
0Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis luni cercetarea în libertate a a directorului suspendat al SRI Alba, Ioan Tarnu, şi a subcomisarului Liviu Schiau de la Brigada de Crimă Organizată Alba Iulia. ICCJ a judecat recursul procurorilor DIICOT la sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia.
Sentinţa judecătorilor de la ICCJ este definitivă şi irevocabilă. Curtea de Apel Alba Iulia a decis săptămâna trecută că cei doi pot fi cercetaţi în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara. Ioan Tarnu şi Liviu Schiau sunt acuzaţi de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului după ce ar fi intervenit pentru ca omul de afaceri Mircea Stanciu să scape de ancheta penală împotriva sa.
Acuzaţiile împotriva ofiţeriului SRI Ioan Tarnu
În sarcina inculpatului Ioan Tarnu s-a reţinut că, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, a acordat sprijin inculpatului Mircea Stanciu, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii D.I.I.C.O.T., constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea nr. 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.
Citiţi şi: Ofiţerul SRI Ioan Tarnu şi subcomisarul Liviu Schiau ajung luni în faţa judecătorilor ICCJ
Mircea Stanciu a apelat la fostul şef al SRI Alba, căruia i-a adus la cunoştinţă implicarea sa în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul B.C.C.O. Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica btragerea sa la răspundere penală.
Potrivit procurorilor, inculpatul Ioan Tarnu a acceptat, în mod direct, daruri de la soţia inculpatului Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului.
Acuzaţiile la adresa poliţistului Liviu Schiau
În sarcina inculpatului Liviu Schiau s-a reţinut faptul că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştinţat pe inculpatul Mircea Stanciu, cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.
Mai mult decât atât, inculpatul a pus la dispoziţia inculpatului Mircea Stanciu, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia.
Dosar cu greutate
În dosarul în care este arestat Mircea Stanciu peste 30 de persoane sunt suspectate că au sustras utilaje agricole şi utilaje de construcţii din străinătate, pe care le-au transportat în România unde le-au contrafăcut seriile de identificare şi documentele de provenienţă. La data de 14 aprilie 2011, poliţiştii au efectuat 33 de descinderi în Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Argeş şi municipiul Bucureşti, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje cu prejudicii deosebite.
Şeful SRI Alba, reţinut de procurorii DIICOT, a fost suspendat din funcţie
În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti şi procurorii D.I.I.C.O.T., s-a stabilit că, în perioada 2008-2011, membrii grupării au sustras utilaje agricole şi utilaje de construcţii din ţări ale Uniunii Europene, pe care le-au transportat în România, după care le-au schimbat identitatea prin contrafacerea seriilor de identificare şi a documentelor de provenienţă.
Ulterior, utilajele au fost vândute sub valoarea reală a acestora, respectiv sub jumatate din preţ. Au fost identificate şi indisponibilizate în jur de 50 de utilaje provenite din furturi din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia, valoarea prejudiciului stabilit până în prezent depăşind 4,5 milioane de euro.