RMGC reia programul de angajări la Roşia Montană
0Săptămâna viitoare vor fi angajate 50 de persoane care vor lucra la reabilitarea patrimoniului. La începutul anului 2008, compania a disponibilizat aproape 200 de persoane după ce Ministerul Mediului a suspendat evaluarea proiectului minier.
Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) va relua săptămâna viitoare angajările de personal după doi ani de la concedierea a aproape 200 de oameni.
„Deşi în mod normal ar trebui să facem angajările după evaluarea de mediu, demarăm programul mai devreme şi vom oferi 50 de locuri de muncă pentru comunitatea locală pentru a începe activităţile. Oamenii vor lucra în principal în domeniul reabilitării patrimoniului şi a caselor din zona protejată“, a declarat Dragoş Tănase, directorul general al RMGC.
Anunţul a fost făcut ieri la o dezbatere privind beneficiile proiectului minier pentru judeţul Alba, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice cu rol în domeniul economic, consilieri judeţeni, parlamentari, primari, profesori universitari şi oameni de afaceri.
Beneficiile financiare pentru Alba
Directorul RMGC a prezentat şi care sunt beneficiile financiare directe pentru judeţul Alba în perioada celor 15 ani cât ar urma să dureze procesul de exploatare. „Între 1,5 şi 2 miliarde de dolari vor rămâne în judeţul Alba. Din această sumă, circa 500 de milioane de dolari vor ajunge direct la comunitatea locală din Roşia Montană. Vrem să aducem cele mai multe dintre beneficii către judeţul Alba“, a afirmat Dragoş Tănase.
Aproximativ 1,7 miliarde de dolari din banii care vor fi cheltuiţi în derularea investiţiei ar urma să ajungă la firme din afara ţării. „Sunt bunuri şi servicii care nu pot fi realizate în prezent în România la calitatea la care are nevoie exploatarea minieră. De exemplu nu am găsit în ţară un furnizor capabil să confecţioneze bile metalice. Am avut întâlniri cu reprezentanţi ai Asociaţiei Patronatului Român cărora le-am sugerat să susţină dezvoltarea de tehnologii pentru a transfera cât mai multe dintre costurile externe spre firme din ţară“, a completat directorul general RMGC.
Cheltuielile totale pe parcursul exploatării sunt estimate la 6 miliarde de dolari.
13 ani de dezbateri
Dezbaterea a fost completată cu declaraţii care au susţinut, în general, oportunitatea investiţiei de la Roşia Montană. „Dacă investitorul va rezolva posibilitatea ca infiltraţiile din viitorul iaz de decantare să ajungă în pânza freatică atunci pericolul de poluare nu există. Altă tehnologie decât prin folosirea cianurilor nu este în prezent. Zeci de ani aceasta a fost folosită la exploatarea de la Baia de Arieş şi nu s-a întâmplat nimic“, a spus Achim Moise, rectorul Universităţii „1 Dceembrie 1918“.
„De 13 ani se discută acest proiect fără ca să se ia o decizie. Trebuie ca proiectul să fie supus evaluării, iar, dacă este posibil această investiţie să înceapă“, a declarat consilierul judeţean Simion Creţu. Investiţia va avea 2.300 de angajaţi în perioada construcţiei minei, 800 în perioada exploatării şi 250 în cei doi ani de conservare.