Nicolae Oprean, artist plastic şi instructor de paraşutism
0Absolvent al Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu“ din Cluj Napoca, la secţia ceramică, Nicolae Oprean este un albaiulian cu reale aptitudini pe o largă paletă artistică, dar şi un temerar paraşutist.
Profil:
Data naşterii: 18 ianuarie 1964, Alba Iulia
Educaţie: Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu“ Cluj-Napoca
Ocupaţie: designer ceramică
Starea civilă: divorţat, un băiat de 10 ani, Cosmin
De ceramică s-a simţit legat încă din clasa a V-a, atunci a modelat pentru prima dată lutul. A fost o lungă perioadă creator în cadrul fabricii albaiuliene de porţelan „Apulum“, iar ulterior şef de secţie la o societate de profil.
Ceramist, grafician şi iconograf
În ultima perioadă, s-a specializat în şahuri de porţelan, pentru care a primit comenzi din SUA şi Canada. „Un asemenea şah, la care lucrez o săptămână, zece ore pe zi, costă 200 de euro, dacă e aurit sau 300 de euro, dacă conţine platină“, explică artistul.
E şi grafician, cu o realizare personală deosebită la acest capitol. „În anul 1990, am participat la un concurs în Japonia, unde din 33.000 de lucrări de grafică, două creaţii personale au fost selectate între primele o sută“, precizează albaiulianul. O parte din lucrările sale de grafică au fost prezente la expoziţii din Italia, Germania, Franţa şi SUA.
Îl atrage mult şi pictura, în special iconografia. A pictat de aproximativ 30 de ani sute de icoane pe sticlă şi lemn, dar practică iconografia şi pe pânză. În afară de arte plastice, Nicolae Oprean e pasionat de filatelie, numismatică şi, în acelaşi timp, se consideră un cinefil incorigibil. Colecţiile sale cuprind aproximativ 2.000 de serii de timbre româneşti, cea mai veche datând din 1860, o mulţime de monede şi bancnote rare. Deţine o bancnotă de 500 lei din anul 1934, precum şi întreaga colecţie a revistei „Cinema“, începând cu primul număr din anul 1963.
24 de salturi în gol
Paraşutismul este o altă pasiune a albaiulianul. „Am făcut paraşutism sportiv la Cluj-Napoca. Am la activ 24 de salturi şi deţin brevetul de instructor de paraşutism“, precizează Nicolae Oprean. A sărit de la înălţimi cuprinse între 800-1600 de metri. „Foarte mulţi mă întreabă ce senzaţie simţi când sari, când eşti în aer. E ceva între frică şi curaj. La primul salt, după cinci secunde, perioadă în care am parcurs 200 de metri, nu am avut o senzaţie prea plăcută când am văzut casele sub mine cât un capăt de chibrit. Dar după primul salt începi să ai încredere în tine şi ai impresia că oricine poate sări„, a spsu albaiulianul.
În opinia sa, cea mai grea perioadă a unui asemenea salt o reprezintă momentul când te afli în trapa avionului pregătit de cădere în gol. „Când te vezi în trapă sau în uşa avionului, în acele fracţiuni de secundă de dinaintea saltului, apare teama, atunci e momentul cel mai greu. După ce te-ai desprins de avion, eşti în altă lume“, explică paraşutistul.
Într-unul din salturi a simţit că nu se deschide paraşuta, dar a ieşit cu bine din această dificilă situaţie. „În acel moment, am largat paraşuta principală, i-am dat drumul şi am deschis paraşuta de siguranţă, care e imposibil să nu se desfacă“, a spus Nicolae Oprean.
Aveţi multe pasiuni. Cum le împăcaţi pe toate ?
N.O.: Ordonat. Nu le amestec una cu alta. Focusul meu e pe ceramică şi, când e de lucru, lucrez şi câte 8-10 ore pe zi. Când am timp liber, mă destind cu albumele de timbre sau colecţia numismatică, ori mă recreez la o partidă de pescuit, dar nu pescuiesc decât la peşte răpitor.
Aveţi un proiect anume ?
N.O.: Aş vrea să scot o revistă de istorie militară şi paraşutism. Mi-am cooptat câţiva prieteni pe ideea asta şi am strâns documentaţie pe cel puţin 5-6 ani. Proiectul acesta e un vis al meu şi aş vrea mult să-l pun în practică, pentru că în Alba Iulia sunt foarte mulţi oameni pasionaţi de istorie militară şi paraşutism.
Ce-i place: „În afară de ceramică, iconografie şi grafică, îmi place colecţionez monede, timbre, filme, reviste cinema. Pescuitul mă atrage, de asemenea. La oameni apreciez sinceritatea, onestitatea, bunătatea sufletească“.
Ce nu-i place: „În primul rând, mă supără prostia şi incultura. Mă deranjează, de asemenea, minciuna şi răutatea. Îmi displace genul de oameni duplicitari, dar asta ţine de caracterul fiecăruia în parte“.