Emil Ioan Buta, liderul studenţilor din Alba Iulia
0La cei 21 de ani ai săi, Ionuţ Emil Buta se poate lăuda cu o gamă variată de activităţi. Student în anul doi la Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia, Facultatea de Ştiinţe, la profilul Marketing, acesta este preşedinte al Ligii Studenţilor.
Profil:
Născut: la 10 octombrie 1988, Alba Iulia
Studii: Liceului economic, profil alimenitaţie publică şi turism
Stare Civila: Necăsătorit
Pe lângă faptul că este liderul organizaţiei studenţeşti din Alba Iulia, Ionuţ Buta face parte dintr-un ansamblu de dansuri populare şi reuşeşte să găsească suficient timp liber pentru a fi alături de prieteni.
De la „vânător de comori“, la preşedinte al ligii studenţeşti
Primii paşi în Liga Studenţilor i-a făcut în primul lui an de facultate. „Totul a început cu o activitate tradiţională a ligii studenţilor, Treasure Hunt, unde, pe baza indicilor trebuia găsită comoara. Am participat la eveniment cu un prieten şi mi-a plăcut cum a fost organizată acţiunea. După balul bobocilor, la care am ocupat un loc pe podium, am hotărât să mă înscriu în ligă. Nu regret nimic acum“, a spus Emil Buta. Începutul a fost uşor în Liga Studenţilor pentru Ioan Emil Buta, ceea ce a făcut ca în scurt timp să devină preşedintele organizaţiei. „M-am implicat în toate activităţile care au fost organizate până în momentul alegerilor şi chiar mi-am adus majoritatea prietenilor în ligă. M-am simţit excelent şi mi-am făcut o mulţime de noi cunoştinţe. Împreună cu aceştia, şedinţele au început să devină mai interesante şi mai populate“, a adăugat studentul.
Drumul spre şefia LSUA a început ca o glumă pentru Ionuţ. Fosta preşedintă l-a încurajat să participe la alegeri. „Adela Munteanu mi-a propus să candidez pentru postul de preşedinte. La început am crezut că glumeşte. Dar nu a fost aşa. După alegeri, am participat împreună cu aceasta şi cu Ana Maria Danciu la forumul ANOSR de la Cluj, unde am luat primul contact cu noile organizaţii“, a mai adăugat preşedintele LSUA.
Redactor la revista „Noi, studenţii“
Preluând funcţia de lider al organizaţiei, acesta s-a implicat în atragerea cât mai multor membrii în LSUA. De asemenea, a dezvoltat şi câteva proiecte. „Am încercat să mă axez mai mult pe organizarea internă a ligii. Am reuşit să stabilim departamentele care erau inexistente de ceva vreme, sau mai bine zis, nu erau funcţionale. Am vrut să vin cu ceva nou şi atunci mi-am propus să schimb sigla noastră. Noua emblemă e mai atractivă“, a completattânărul student.
Împreună cu colegii lui, muncesc de zor la o revistă dedicată în totalitate studenţilor. „În prezent, lucrăm la revista «Noi studenţii», dar deocamdată nu pot spune care va fi data apariţiei. Va conţine articole de divertisment şi culturale, şi vom încerca să fie pe gustul tuturor studenţilor“, a mai spus Ionuţ Buta.
Nu doar activităţile de la Liga Studenţilor îl pasionează pe Emil, ci acesta este atras şi de dans. „Fac parte din ansamblu popular DOR, din Alba Iulia, împreună cu care am participat la o serie de spectacole. E ceva minunat să ştii să duci mai departe o tradiţie“, a mai precizat albaiulianul.
Ce îţi propui să realizezi în viitor în LSUA?
I.B.: În viitor îmi propun să creştem numărul de activităţi, astfel încât acestea să vizeze atât studenţii cât şi elevii. Să reuşim prin intermediul lor să îi scoatem pe studenţi din „starea de somnolenţă“ în care sunt în momentul de faţă.
Ce planuri de viitor ai?
I.B.: După terminarea facultăţii, în primul rând vreau să îmi fac masterul tot în domeniul Marketing-ului. Bineînţeles, vreau să îmi deschid un bussines gândit de mine şi de un bun prieten. Dacă se poate, sper să fac chiar şi doctoratul.
Ce-i place: Eu fac parte dintr-un ansamblu de dansuri populare, deci îmi place să dansez foarte mult, atât dans popular, cât şi dans modern. Mă consider o persoană sociabilă. Îmi place să fiu înconjurat de cât mai mulţi prieteni, cu care să îmi petrec timpul, şi aşa, destul de limitat. Şi, precum majoritatea băieţilor, nu pot să nu mărturisesc pasiunea mea pentru calculatoare.
Ce nu-i place: Nu îmi plac persoanele prefăcute, în special cele care îţi sunt prieteni doar atunci când îţi e bine. Urăsc să nu fiu la curent cu lucruri care ar trebui să le ştiu. Nu îmi place să fiu luat peste picior sau să fiu subestimat.
Alba Iulia frumoasă: „Alba Iulia e în primul rând locul unde m-am născut şi unde am copilărit. Toate amintirile plăcute, şi mai puţin plăcute, mă leagă de oraşul acesta. Cu toate că este un oraş mic, are farmecul lui aparte, farmec pe care puţini îl înţeleg“.
Alba Iulia urâtă: „Fiind un oraş mic, consider că îi lipseşte diversitatea. Într-un oraş mai mare, de exemplu, găsim toate genurile de oameni, cu idei diferite. Cred că acest aspect nu-mi place la Alba Iulia.