Elevii se „bat“ pentru liceele de top din Alba Iulia
0Absolvenţii de clasa a VIII-a au ales în aceste zile liceul şi profilul pe care îl vor urma la liceu. Elevii au avut posibilitatea să treacă trei opţiuni în funcţie de preferinţe.
Anul acesta preferinţele elevilor s-au îndreptat mai ales spre profile economice şi tehnice
Vor să înveţe o meserie
Pentru anul şcolar 2010-2011 în judeţul Alba vor fi disponibile 108 clase pentru absolvenţi. „Este o ofertă care acoperă întreg necesarul. Elevii au completat fişele la şcoala unde au absolvit iar mai apoi opţiunile lor au fost centralizate la cele 16 centre de înscriere din Alba“, a spus inspectorul şcolar Dan Cherecheş. La Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ a fost organizat şi un centru pentru elevii din alte judeţe. „S-au înscris 16 elevi din Giurgiu, Car aş, Harghita, Covasna sau Sibiu. Elevii care au vin din Harghita şi Covasna au optat pentru Colegiu Naţional „Bethlen Gabor“ din Aiud“, a spus Iuliana Lazăr, secretar şef la HCC.
Cu toate că profilele oferite de liceele din Alba par să atragă atenţia mai multor elevi din ţară, o parte dintre părinţii cred că elevii nu au destule opţiuni. „Oferta educaţională e destul de săracă. Vom merge pe un profil tehnic. Un liceu sau o şcoală profesională unde va învăţa meserie şi va avea mai multe şanse să îşi găsesască o slujbă. Dacă ar face filologie îi va fi foarte greu să se angajeze după ce termină“, Irina Şerdean, 36 ani, îngrijitor. Şi elevii sunt convinşi că este mai bine ca după liceu să aibă o meserie. „Vreau să merg la liceul economic pentru că astfel consider că voi avea mai multe şanse să mă angajez după absolvire. La acest liceu se predau foarte multe materii care practic îţi oferă mai multe opţiuni şi şansa să faci ceva în viaţă“ Loredana Muntean, 14 ani.
Licee de top
Absolvenţii de clasa a VIII-a au avut la dispoziţie o broşură în care sunt trecute ultimele medii de intrere de anul trecutla fiecare profil şi la fiecare liceu. Din această broşură reiese că liceele din Alba Iulia unde se intră cu notele cele mai mari sunt Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian“ şi Colegiul Tehnic Apulum.„Din ce am putut observa acestea sunt şi cele mai preferate licee“, a spus Elena Ignat, directorul Şcolii cu clase I-VIII „Avram Iancu“.
Anul trecut la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ la specializarea „ştiinţele naturii“ ultima medie de admitere a fost 9.35. Şi la celălalte profilenotele au fost peste 8.00, cu excepţia clasei de filologie-bilingv franceză unde, cea mai mică notă de intrare a fost 6.50. La Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian“ cea mai mică notă cu care s-a intrat a fost 8,74, iar la Colegiul Tehnic Apulum nota minimă de admitere a fost anul trecut 7,38.
„Am susţinut exament la engleză pentru că am optat pentru profilul matematică- informatică cu predare intensiv engleză la HCC. A fost o probă în plus dar cred că merită pentru a intra la un liceu bun“, a spus Flavia Rusu, de 14 ani.