Alba Iulia: Portret. Viorel Cioflică – Creatorul de teatru de amatori
0Viorel Cioflică s-a născut, a crescut şi a învăţat la Alba Iulia. A rămas aici pentru că trebuie să dea înapoi ceea ce a acumulat. Acesta este motivul principal pentru care s-a implicat activ în viaţa culturală a oraşului.
Sunt pasiuni care pot fi întreţinute cu foarte mulţi bani, dar pentru altele este nevoie doar de suflet şi minete. Viorel Cioflică este cunoscut albaiulienilor mai ales din postura sa de actor al trupei de teatru de amatori Skepsis, mai puţin ca sociolog, deşi cele două sunt strâns legate.
„În timpul facultăţii cântam folk şi am reprezentat Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia la mai multe festivaluri. La acel moment activa şi trupa de umor şi teatru Galileo. Am participat alături de ei la un festival de teatru pentru amatori la Cluj-Napoca, unde am rămas impresionat de ceea ce pregăteau trupele studenţeşti din Iaşi şi din alte părţi din ţară. Am propus acelaşi lucru, mi s-a răspunsă că nu se poate aşa pentru că publicul nu este pregătit pentru spectacole lungi şi subiecte mai complexe. Eu sunt albaiulian şi nu mi-au plăcut prejudecăţile referitoare la oamenii din oraşul meu”, a spus Viorel Cioflică.
Sociologie şi teatru
Pentru a verifica afirmaţiile referitoare la publicul din Alba Iulia, Viorel Cioflică, a propus un experiment sociologic. Prezentarea unei piese de teatru mai complexe şi mai lungi. „Am obţinut de la un prieten scenariul piesei de teatru <>, care mie mi-a plăcut mult. Era o piesă foarte lungă faţă de ce se încercase până la acel moment, avea o oră şi jumătate. Am vrut să fac un experiment, să mă conving dacă există un public la Alba Iulia. Alături de trei prieteni am repetat acest scenariu mai întâi într-o debara, iar mai apoi pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, deoarece am făcut un fel de parteneriat cu Liga Studenţilor. Am fost nevoiţi să ne gândim la un nume, deoarece cei de la Galileo nu au vrut să se identifice cu noi. Înainte cu o săptămână am ales să ne numim Skepsis. Spectacolul a avut aproape două ore, pentru că au fost şi momente de folk şi o pantomimă, care a devenit tradiţie. Am avut publicul în picioare. Acesta a fost un mare succes pentru noi”, a mai spus albaiulianul.
De la primul spectacol au trecut şapte ani şi repertoriul trupei Skepsis a crescut şi s-a diversificat, s-au alăturat şi alţi tineri, dar nucleul a rămas acelaşi. „Eu sunt primul care recunoaşte, suntem o trupă de amatori, repetăm când avem timp, noi pregătim totul. Eu aleg piesele şi mă ocup de coordonare şi regie, fiecare are un rol important. Pentru noi experimentul a devenit un proiect pe durată nedefinită. Probabil nu se va încheia decât la decesul actorilor sau la dispariţia spectatorilor”, a mai spus Viorel Cioflică.
Ce a făcut trupa Skepsis pentru Alba Iulia?
V.C.: „Nu ştiu dacă am făcut ceva pentru oraş, dar cred că avem un aport important în viaţa studenţească. Noi încercăm să implicăm cât mai mulţi tineri în viaţa culturală. Ne-am bucurat, însă, să vedem în ultimul timp la spectacolele noastre şi familii cu copii şi oameni mai în vârstă. Este bine că publicul se diversifică”.
Care sunt obiectivele tale viitoare?
V.C.: „În ceea ce priveşte Skepsis, ne vom înscrie în Asociaţia Internaţională a Teatrelor de Amatori, deoarece vrem să aducem şi trupe străine la Alba Iulia, este un proiect foarte important pentru noi. Mai pregătim un spectacol în aer liber la jumătatea lunii iulie, la Alba Iulia. La toamnă vom pune din nou în scenă piesa <> de Carlo Goldoni”.
Ce-i place: "Îmi place să stau de poveşti cu oamenii, să îi cunosc. Îmi place să citesc. Spre exemplu atunci când punem în scenă o piesă de-a lui Moliere mă documentez mai întâi. Citesc tot ce a scris, citesc despre viaţa lui şi despre epoca respectivă, deci îmi place şi istoria. De obicei jucăm mai multe piese de teatru ale aceluiaşi autor, aşa că documentarea e mai grea doar la prima abordare".
Ce nu-i place: "Nu îmi plac oamenii care se amestecă în toate. Nu cer să fiu ajutat deci vreau să fiu lăsat în pace să nu fiu încurcat. Să pot face ceea ce îmi propun. Nu îmi plac oraşele mari în care nu ai sentimentul de siguranţă. Oraşele în care îţi e frică să ieşi pe stradă".
PROFIL
NĂSCUT: 23 noiembrie 1979, la Alba Iulia
EDUCAŢIE: Facultatea de Sociologie din Alba Iulia
MESERIE: asistent universitar la Facultatea de Sociologie din Cluj-Napoca
EXPERIENŢĂ: doctorand în Sociologie
FAMILIE: necăsătorit