Alba: Pacienţi „fantomă“ la Spitalul de Urgenţă. Pentru oamenii fără identitate se cheltuie anual 380.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean din Alba Iulia pierde în fiecare zi sume consistente din bugetul şi aşa insuficient, pentru  pacienţii nimănui. Serviciile medicale acordate persoanelor fără documente  în timpul internării nu sunt  decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Bugetul spitalului  de Urgenţă din Alba Iulia este unul limitat, iar o bună parte din banii cheltuiţi nu poate fi recuperată.

Un exemplu: serviciile medicale pentru pacienţii fără identitate, care la unitatea medicală de urgenţă sunt de 1.390 de lei pe zi pentru fiecare caz.

La secţia de Urgenţă a celui mai mare spital din Alba Iulia se prezintă lunar între 15 şi 20 de „fantome“, adică bolnavi care există doar în realitate, nu şi în documente.


Nu există în scripte

Medicii spun că problema acestor persoane este una extrem de serioasă şi de gravă. Sume împortante sunt folosite în primul rând pentru tratamentul de urgenţă, care este suportat de la bugetul de stat.

În cazul în care persoanele care nu deţin acte de identitate şi care nu figurează în baza de date a Serviciului de evidenţă a populaţiei necesită şi zile de internare, cheltuielile nu sunt decontate de CAS.

„Astfel de persoane sunt aduse cu Ambulanţa  sau vin ei singuri la Urgenţă şi nu putem să-i dăm afară. Dacă au nevoie de internare şi nu este caz de urgenţă, Casa de Asigurări nu decontează serviciile medicale pentru oameni fără identitate. Costurile spitalizării în  unitatea medicală de urgenţă sunt de 1.390 de lei pe zi pe caz”, afirmă Diana Ciobotea, director medical al Spitalului de urgenţă.

180 de cazuri

„Noi nu  putem deconta serviciile medicale pentru pacienţii fără acte de identitate care sunt internaţi în spital cu afecţiuni cronice, care nu se încadrează la capitolul urgenţe medicale. În primul rând trebuie să aibă cod numeric personal, iar cei fără acte de identitate nu au“ , a precizat Gheorghe Muntean, directorul medical al CAS Alba.

Numărul „bolnavilor  fantomă” care apelează la ajutorul medicilor de la Urgenţă creşte în lunile de iarnă.

„Se prezintă lunar între 15-20  de astfel de oameni fără identitate. În 2010 au fost 180 de cazuri.  Noi trebuie să le acordăm primul ajutor, iar dacă problemele medicale nu impun internarea, îi direcţionăm spre centrele sociale. În general sunt oameni ai străzii, fără ocupaţie“, a spus Ioan Boilă, şeful secţiei de Urgenţă din Alba Iullia.

Din cei 180 de pacienţi care au ajuns la UPU Alba Iulia, 65 au rămas în grija medicilor , în medie, trei zile. În total serviciile medicale acordate pe timpul internării s-au ridicat anul trecut la aproape 380.000 lei.

„Noi anunţăm în primul rând poliţia. În general identificarea se face după data naşterii. Când nu au nici certificate de naştere apelăm şi la aparţinători sau rude. Chiar dacă aflăm după un timp ce e cu aceşti oameni, tot rămân internaţi câteva zile, dacă au probleme medicale. Apoi îi îndrumăm spre centrele sociale ”, afirmă Gabriela  Tecşa,  asistent social specialist la UPU Alba Iulia.

De cele mai multe ori astfel de pacienţi nu au grijă de sănătatea lor şi ajung din nou la Urgenţă.

„Ne-am confruntat şi cu situaţii, e drept izolate, când astfel de persoane , fără certificate de naştere şi carte de identitate, s-au prezentat la secţia de primiri urgenţe şi de două ori pe zi“, a încheiat Adriana Tecşa, asistent social specialist.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite