Alba Iulia: Sergiu Crăciun are freerunning-ul în sânge
0Sergiu Crăciun este elev în clasa a X-a la Colegiul tehnic „Alexandru Domşa“ din Alba Iulia şi practică de patru ani freerunning. Adolescentul este unul dintre organizatorii concursului „Transilvania freerunning challenge“ Alba Iulia, prima competiţie de profil din ţară.
Profil
Născut la: 4 februarie 1994, Alba Iulia
Studii: elev în clasa a X-a la Colegiul tehnic „Alexandru Domşa“
Familie: un frate
Sergiu Crăciun a prins gustul pentru mişcare de la fratele său mai mare, pasionat de breakdance. Figurile elementare l-au ajutat pe viitor. „Freerunning nu este tocmai un sport, ci mai degrabă o disciplină care îţi permite să te mişti liber. Este un fel de gimnastică urbană compusă din sărituri. Se poate face şi «parcur», adică parcurgerea distanţei dintre două puncte cât mai rapid prin intermediul săriturilor, cătărăturilor şi a trecerii peste obstacole“, a spus Sergiu Crăciun.
Una dintre cele mai spectaculoase mişcări pe care o execută este „wall front flip“. De asemenea, merge în echilibru pe o frânghie legată între doi copaci.
Împreună cu alţi prietenii a organizat prima competiţie de profil din ţară. Este vorba despre concursul „Transilvania freerunning challenge“ care s-a desfăşurat în octombrie la Alba Iulia şi a reunit tineri din toată zona. „Ideea acestei competiţii o aveam de câţiva ani, dar abia anul trecut am reuşit ca împreună cu Tudor Todorescu, Tudor Ambru, Marius Costea şi Robert Szokacs, susţinuţi de Clubul sportiv VÎERF şi Metatron să o punem în practică. Am avut chiar şi sprijinul primăriei şi al Consiliului Judeţean“, a spus Sergiu. El a precizat că se vrea să se continue cu organizarea competiţiei şi în acest an şi să se transforme într-o tradiţie.
În cercul său de prieteni este cunoscut ca şi „Se“. „E prescurtarea de la Sergiu, dar foarte puţină lume îmi spune aşa. Aşa-zisa poreclă o am de vreo şapte ani“, a precizat adolescentul.
Licean talentat
Cu ocazia Zilelor oraşului Alba Iulia s-a organizat concursul „Liceenii au talent“ la care au participat tinerii de la unităţile de învăţământ din municipiu. „Am luat parte împreună cu trei prieteni reuniţi sub numele de «Keep on moving» şi am prezentat un număr de freerunning în combinaţie cu mişcări de dans şi teatru. A fost o experienţă interesantă“, a spus Se. Formaţia lor s-a clasat pe locul I şi a fost recompensată cu un premiu de 500 de lei.
Sergiu a jucat şi într-un promo la „Arsenal Park“ din Orăştie. Spotul a fost realizat de Edy Schneider, producătorul videoclipul piesei „Playing With Fire", interpretată de Paula Seling şi Ovi, clasată pe locul al treilea la Eurovision 2010. „Am interpretat rolul unui biban, al unui soldat pus de superiori să facă flotări, să alerge, să se caţere pe frânghie. La final, maşina în care suntem noi, bibanii, este distrusă“, a povestit Sergiu Crăciun.
Ce alte pasiuni mai ai?
S.C.: „Îmi place să filmez şi fotografia. Am realizat o serie de filmuleţe, care de care mai haioase sau în timpul antrenamenteler de freerunning pe care le-am postat pe Youtube. Unul dintre cele mai reuşite filmuleţe este unul realizat cu ajutorul oglinzilor, care apoi a fost montat, iar efectele sunt reuşite. Îmi place să surprind cu obiectivul aparatului diverse instantanee, de la peisaje şi natură până la oameni. Nu sunt profesionist, dar mă strădui să învăţ. Îmi place o poză de iarnă care are în prim-plan un spin“.
Ce planuri de viitor ai?
S.C.: „Vara aceasta vreau să particip la sesiunile de freerunning organizate de ceilalţi colegi din ţară, în diverse locaţii. Vreau să punem bazele unui ONG în acest domeniu“.
Ce-i place: „Îmi plac maşinile şi tot ceea ce ţine de ele, de aceea am şi optat pentru profilul de mecanică auto. Iubesc sporturile extreme. Sunt fan snowboard şi vreau să încerc paraşutismul, asta dacă voi trece de anumite teste ce sunt impuse în astfel de cazuri. Ascult muzică rock, electro şi rapp“.
Ce nu-i place: „Nu îmi plac oamenii care cred că le ştiu pe toate şi nu acceptă părerile şi punctul de vedere al celor din jur. În rest, consider că orice lucru sau aspect are o parte bună. Cred că oricine a realizat ceva prin forţe proprii şi multă muncă merită respect“.