Alba: Florin Fleşeriu, pionier al energiei verzi
0Florin Fleşeriu se poate mândri cu o vastă experienţă în domeniul energiei provenite din resurse regenerabile. Deschizător de drumuri la nivel naţional în multe proiecte bazate pe energie verde, a pus în practică cunoştinţele acumulate în străinătate.
Profil
Născut la: 16 iulie 1967, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Cluj
Familie: căsătorit, o fiică
Inginer de profesie, albaiulianul a lucrat ani buni în domeniul telecomunicaţiilor. „Am lucrat la Romtelecom Alba şi mă ocupam de tehnologii de vârf. Prin anul 1994 am fost printre cei care au participat activ la instalarea şi operarea primelor sisteme de telecomunicaţii cu fibră optică din România“, povesteşte Florin Fleşeriu.
Experienţă în Belgia
Plecarea sa la Bruxelles, în Belgia, în anul 2001, a fost generată de o ofertă făcută de Cisco Systems. „A fost o ofertă pe care nu am avut cum să o refuz. Deşi aveam toate condiţiile de dezvoltare aici în România, a fost pentru mine o provocare extraordinar de mare să pot să lucrez în acel mediu.“, a spus inginerul. După doi ani s-a alăturat companiei Vodafone ca şi tehnician în telecomunicaţii.
La Bruxelles a intrat în contact cu o oameni din diferite domenii, printre care şi cu reprezentantul celei mai mari companii din acel moment în domeniul energiei regenerabile din Marea Britanie.
„Cu ajutorul acestuia am asimilat cunoştinţe în acest domeniu, iar în anul 2004 am început o activitate paralelă. Am pus bazele primei firme care se ocupa de aducerea echipamentelor tehnologice pe piaţa din România. LP Electric Systems a fost prima firmă de pionierat în acest domeniu interesant şi exotic al energiei din surse regenerabile“, a spus Florin Fleşeriu.
Albaiulianul s-a întors în ţară în 2008. Tot în acest an, firma s-a scindat în două, iar inginerul a trecul la coordonerea activităţii Ecovolt din Sebeş.
Cine apelează la sistemele de energie verde?
F.F.: „Majoritatea sunt persoane din domeniul privat care stau sau îşi desfăşoară activitatea într-un mediu fără curent şi atunci apelează la varianta surselor alternative de energie electrică. La ora actuală, cele mai avantajoase din punct de vedere financiar sunt hidrocentralele, amplasate pe cursurile de apă, iar apoi cele eoliene. Panourile fotovoltaice sunt cele mai scumpe, un sistem complet ajungând la suma de 25.000 de euro, dar sunt cele mai eficace deoarece funcţionează pe bază de energie solară“.
Care este ultimul proiect derulat?
F.F.: „Ultimul proiect implementat a fost cel al stânei ecologice de la Pianu de Jos, o premieră în ţara noastră. Am montat aici şase panouri fotovoltaice şi o turbină inteligentă, singura de acest gen din România. Împreună cu cei de la Universitatea 1 Decembrie 1918 lucrăm la un proiect de monitorizare a sistemului de la Pianu prin internet, astfel încât să avem acces la informaţii din orice locaţie“.