Volum de poezie „Păcate inerente“: cum se întâlneşte matematica cu versul bine meşteşugit
0Volumul de poezii „Păcate inerente“ poartă semnătura profesorului de matematică Grig Udrea, director al singurului liceu de de Muzică şi Arte Plastice din Alba.
Dascălul de matematică are o activitate didactică neîntreruptă de 33 de ani, dintre care jumătate la Liceul de Muzică şi are Plastice din Alba Iulia. Pe lângă munca la catedră se dovedeşte şi un împătimit al versului bine meşteşugit.
Cele mai multe poezii scrise de Grig Udrea au ca temă, după cum singur le caracterizează, dragostea, dar a meşteşugit şi versuri cu încărcătură filosofică şi balade triste în conţinut, dar vesele în exprimare. Efortul poetului de a aduce versurile în atenţia publicului larg s-a finalizat vineri, 18 ianuarie, când şi-a lansat volumul „Păcate inerente “, chiar la şcoala la care activează.
„Un visător care se joacă deopotrivă cu cifrele şi cuvintele, plămădind simboluri preţioase pentru sufletul cititorului de poezie. Un altfel de poem ce se revelează treptat, prin nuanţe filosofice, într-o reverie a trăirilor sensibile…Poetul se plimbă prin livada poeziei sale cu nostalgie, dar şi cu speranţă fascinat de ceea ce descoperă în sine şi în juru-i, de sinuoasele meandre ale versului său, care curge deodată cu iubirea matură spre noi orizonturi. Nobleţe şi simplitate înmănunchiate într-un condei, metafore surprinzătoare, care radiază în sufletul profesorului poet Grig Udrea. Lirismul şi echilibrul versurilor patinează firesc pe oglinda poeziei sale, creând bolţi de lumină în imaginaţia cititorului...“, apreciază Daniela Ghiceanu, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
„Grig Udrea probează o fire emotivă în versuri, ce surprind şi stăpânesc cititorul; când recită, talentul actoricesc îl cucreşe pe ascultător, profunzimea umorului său îl recomandă ca artist, obişnuit să joae un rol, mai mult însă poezia sa place rin tematica aleasă: iubirea, credinţa, trecerea timpului, aşa încât debutul în volum îl consacră ca poet, spe bucuria noastră“, apreciază scriitorul Oliviu Iacob.
Balada directorului de şcoală
Înclinaţia spre poezie şi-a descoperit-o încă din timpul gimnaziului şi a perfecţionat-o pe parcursul anilor de liceu, când a făcut parte din cenaclul şcolii. Primele distincţii pentru creaţia sa umoristică au apărut în studenţie. Profesorul-poet a scris chiar „Balada directorului de şcoală“, în care regăsim versuri, încărcate de semnificaţii: „Din nou verde matosat/Dumnezeu m-a ascultat/Mi-a dat El directorat/Şcoală nemaipomenită/Cât e de înghesuită/Copii mulţi şi eminenţi/Corigenţi şi repetenţi“.
Pentru profesorul-poet, Mihai Eminescu şi Ion Minulescu sunt poeţii favoriţi. Dsacălul motivează că „scriitorii fac parte dintr-o categorie specială, aceea de martiri pe tărâmul artei“. Chiar dacă zeiţa Fortuna nu i-a fost mereu alături, profesorul artist dă dovadă că nu va fi înfrânt niciodată. Grig Udrea consideră că prin creaţia sa va fi întotdeauna câştigător. Şi asta pentru că tot ceea ce a creat întruchipează lucrurile bune şi mai puţin bune, experienţele pe care le-a trăit, până la urmă întreaga sa zestre spirituală. (Text scris de NICU NEAG)