Proiect din fonduri europene în valoare de peste 2,5 milioane de lei pentru amanajarea unei cantine sociale la Cugir
0
Administraâia locală din oraşul Cugir a obâinut o finanţare de peste 2,5 milioane de lei din fonduri europene pentru amenajarea unei cantine sociale şi a unui centru pentru servicii de îngrijire la domiciliu.
Proiectul de finanţare a fost semnat vineri, 1 martie, de către Adrian Teban, primarul oraşului Cugir şi Simion Creţu, director general ADR Centru.
Cu fonduri totale de circa 2,56 milioane lei, se va moderniza o clădire din centrul oraşului, pentru a funcţiona în regim de cantină socială, dar şi pentru a oferi o bază de unde se pot oferi servicii de îngrijire la domiciliu pentru 50 dintre persoanele de vârsta a treia din oraş. Proiectul ”Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir” va fi gata până la sfârşitul lunii octombrie 2020.
Finanţarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii în infrastructura socială care contribuie la dezvoltare. Obiectivul general al acestei cereri de finanţare urmăreşte creşterea calităţii vieţii şi facilitarea participării persoanelor vârstnice cu dizabilităţi, la activităţi recreative şi de integrare socială în cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se doreşte creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane vârstnice din zona de sud a judeţului Alba, în special pentru cei din zona oraşului Cugir, respectiv peste 25.000 persoane în total.

”Alături de cetăţenii din Cugir am stabilit o listă concretă de priorităţi şi acţionăm constant pentru creşterea calităţii vieţii. Prioritatea noastră au fost locurile de muncă, apoi aspectele privind mobilitatea persoanelor şi a bunurilor, accesibilitatea pe baza modernizării infrastructurii rutiere, dar şi îmbunătăţirea serviciilor educaţionale sau de sănătate. În termen de un an şi jumătate din acest moment, de la semnarea contractului de finanţare, vom deschide această cantină pentru persoane vârstnice. Vom licenţia serviciile sociale prestate şi vom oferi servicii de livrare a hranei la domiciliu şi ştim că, prin această investiţie, vom crea un cadru de confort pentru vârstnicii noştri din Cugir şi zona adiacentă”, a spus primarul Adrian Teban.
Locul de implementare a proiectului este în zona centrală a oraşului Cugir, pe strada 21 Decembrie 1989, nr. 161. Este vorba de o clădire neutilizată care va fi transformată în cantină socială, iar o parte din vârstnicii întregului oraş vor beneficia de serviciile unităţii de livrare alimente la domiciliu, nou înfiinţate. Se estimează că peste 70 de persoane vor beneficia direct, începând cu luna noiembrie a anului viitor, de o infrastructură socială de zi reabilitată şi modernizată, precum şi de noile servicii de asigurare a hranei. Pentru cel puţin încă 100 dintre persoanele vârstnice ale zonei, serviciile echipei din cadrul acestei asociaţii vor fi extrem de importante pentru un trai decent. Investiţiile în dotările necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operaţionalităţii la nivel local, reducând inegalităţile şi îmbunătăţind accesul la servicii de calitate în domeniu. Valoarea totală a proiectului este de 2,559,638.90 lei, din care 2,507,979.64 lei (peste 555.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuţia beneficiarului.

”Creşterea calităţii serviciilor sociale, a implicării în activităţi de zi şi a îngrijirii la domiciliu trebuie să ducă la îmbunătăţirea vieţii vârstnicilor. În regiune avem deja cinci contracte de finanţare pe această axă, a căror valoare totală cumulată este de peste 13 milioane lei şi sperăm să atragem şi mai multe resurse nerambursabile pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii vârstnicilor noştri. Aceste aspecte dovedesc interesul edililor în atragerea de fonduri europene pentru binele comunităţii”, a precizat, la rândul său, Simion Creţu.
Derularea investiţiei va presupune realizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii, în sensul refacerii tuturor branşamentelor la utilităţile edilitare stradale, precum şi a instalaţiilor interioare, inclusiv a încălzirii centrale. Pentru noua funcţiune se vor utiliza resurse de energie regenerabilă şi se vor face lucrări de reabilitare termică a anvelopei, a sistemului de încălzire şi furnizare a apei calde de consum, se vor schimba instalaţiile electrice şi se vor reface împrejmuirile, dar şi alte amenajări în incintă. Clădirea reabilitată va avea o zonă specială de servit masa şi spaţii anexe, dar şi o zonă de recreere.