Peste 70 de ONG-uri solicită premierului Florin Cîţu să nu amâne înscrierea Roşiei Montane pe lista UNESCO
0Un număr de 74 de organizaţii guvernamentale solicită prim-ministrului Florin Cîţu, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care deţine şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, să nu blocheze discutarea candidaturii Roşiei Montane la UNESCO din iulie 2021.
Potrivit iniţiatorilor, scrisoarea este iniţiată în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora "Guvernul ia în considerare, din nou, o posibilă amânare sau retragere" a dosarului de nominalizare.
"Vă solicităm să nu întreprindeţi niciun fel de act sau de procedură administrativă prin care să blocaţi discutarea candidaturii Roşiei Montane la UNESCO din iulie 2021. Vă solicităm să acordaţi un mandat ferm delegaţiei care va reprezenta Statul Român la reuniunea Comitetului, în sensul susţinerii fără echivoc a candidaturii Roşiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO", se arată în scrisoarea deschisă, citată de Agerpres.
Semnatarii solicită ca în cel mai scurt timp şi fără prejudicii în raport cu situaţia Roşiei Montane reprezentanţii Guvernului să îşi respecte angajamentele luate atât prin programele de guvernare, cele făcute în faţa comunităţii internaţionale, a UNESCO şi în faţa comunităţii locale din Roşia Montană. În acest sens sunt invocate:
- Transformarea localităţii într-un model de dezvoltare sustenabilă, bazată pe valorificarea patrimoniului cultural şi natural şi pe implicare civică;
- Transferarea Muzeului Mineritului din administrarea Întreprinderii Miniere Roşia Montană în cea a Ministerului Culturii, pentru înfiinţarea Muzeului Naţional al Mineritului Aurifer;
- Continuarea finanţării restaurării obiectelor din Lista Monumentelor Istorice prin PNR sau prin Timbrul Monumentelor Istorice;
- Sprijinirea administraţiei locale, în vederea realizării Planului Urbanistic General (PUG) Roşia Montană.
Cel mai mare număr de monumente istorice
Organizaţiile menţionează că pe 24 iulie ar urma să fie discutată, în Comitetul Patrimoniului Mondial, candidatura Sitului Minier Istoric de la Roşia Montană în vederea includerii în Lista Patrimoniului Mondial, nominalizare care se bucură de recomandare de înscriere din partea organismelor consultative ale Comitetului.
Semnatarii adaugă că Roşia Montană este localitatea rurală din România cu cel mai mare număr de monumente istorice protejate prin legislaţia naţională şi că "nenumărate organizaţii profesionale, la nivel naţional şi internaţional, timp de zeci de ani, s-au manifestat fără echivoc pentru salvarea acestui sit, date fiind valoarea şi unicitatea" sa la nivel mondial.
"Roşia Montană este de mai bine de 20 de ani lăsată fără investiţii şi fără strategii de dezvoltare la nivel local care să permită comunităţii să prospere. 30 de guverne au încercat până acum să înlesnească pentru o companie privată avizarea unui proiect minier disproporţionat şi ilegal (inclusiv prin legea specială care a activat întreaga societate civilă în 2013). În contextul arbitrajului de la Washington, statul român se apără tocmai susţinând că Gabriel Resources nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale, nu a convins societatea civilă (locală, naţională etc.) de beneficiile proiectului şi că nominalizarea la UNESCO nu afectează o eventuală avizare a proiectului minier", se arată în scrisoarea deschisă.
Catalizator al dezvoltării economice durabile
ONG-urile menţionează că includerea pe Lista Patrimoniului Mondial a unui sit reprezintă "un catalizator al dezvoltării economice durabile", în special a celei bazate pe turism cultural. Organizaţiile reamintesc că tocmai Guvernul PNL, prin Ministerul Culturii, a solicitat Comitetului UNESCO reluarea procedurilor de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial, în ianuarie 2020.
"Retragerea nominalizării de pe agenda discuţiilor Comitetului (aşa cum este descrisă în Ghidul Operaţional UNESCO) înseamnă pierderea definitivă a întregului demers şi că o eventuală revenire presupune refacerea dosarului şi a evaluării sale. Acest scenariu prelungeşte şi mai mult starea de vulnerabilitate a comunităţii locale, sărăcia şi lipsa de perspective din ultimii 20 de ani, fiind totodată şi un grav semnal de alarmă legat de ceea ce Guvernul şi-a asumat în raport cu patrimoniul României la nivel naţional şi internaţional", reiese din document.
Printre semnatari se numără: Asociaţia Roşia Montană în Patrimoniul Mondial, Comunitatea Declic, Mining Watch România, Fundaţia Pro Patrimonio, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Funky Citizens, Greenpeace România, Fundaţia Eco-Civica, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Organizaţia Naţională "Cercetaşii României", Federaţia Consiliul Tineretului din România (CTR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), ActiveWatch, Fundaţia Culturală Roşia Montană, Asociaţia Act for Tomorrow, Centrul pentru Resurse Civice, Zero Waste Romania, Asociaţia Colectiv GTG 30.10, Societate Organizată Sustenabil S.O.S.