FOTO VIDEO Braconaj arheologic la cetăţile dacice din Alba: doi bărbaţi au fost reţinuţi de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi bărbaţi din Alba au fost reţinuţi de poliţişti pentru infracţiuni din domeniul braconajului arheologic. În urma percheziţiilor desfăşurate la domiciliile acestora, poliţiştii din cadrul IPJ Alba au descoperit zeci de obiecte de patrimoniu sustrase ilegale din situri arheologice, precum şi detectoare de metal performante.

Cei doi suspecţi, unul din Alba Iulia şi celălalt din Zlatna, au fost reţinuţi joi, 20 noiembrie 2014. Vineri sunt prezentanţi unui judecător cu propunere de arestare preventivă. Poliţiştii au desfăşurat un număr de cinci percheziţii la mai multe proprietăţi ale celor doi. Cu această ocazie au fost descoperite  zeci de obiecte de patrimoniu sustrase ilegal din situri arheologice care acoperă o perioadă istorică foarte întinsă, pornind din epoca bronzului şi până în evul mediu.

Unele dintre acestea au fost descoperite de cei doi în situri foarte cunoscute din Alba cum ar fi zona cetăţilor dacice de la Piatra Craivii sau Căpâlna, unde chiar şi accesul cu detectorul de metale este interzis altor persoane decât cele care desfăşoară activităţi de cercetare. Aceştia aceau autorizaţie doar pentru unul dintre cele cinci detectoare pe care le utilizau. Poliţiştii au confiscat de la domiciliile lor arme albe şi un pistol cu gaz, pentru care nu există documente legale de deţinere.

„În baza unor activităţi specifice a unei documentări foarte profunde, în cursul zilei de ieri (joi – n.r) poliţiştii din cadrul Serviciului de de Investigaţii Criminale au efectuat 5 percheziţii la mai multe persoane bănuite că se ocupă cu sustragerea de obiecte arheologie având detectoare de metale, pe care le utilizează în zonele de patrimoniu arheologic din judeţul Allba”, a declarat şeful IPJ Alba, Nicolae Căbulea. Ofiţerul specialist al departamentului de Patrimoniu din cadrul IPJ Alba, subcomisarul Marius Ciută a spus că „aşa numitul sindrom <Indiana Jones> este mai puternic decât respectarea legii, iar unii dintre concetăţenii noştri îşi doresc peste noapte să se îmbogăţească prin găsirea unor comori”. Ciută a precizat că obiectele pe care cei doi suspecţi şi le-au însuşit „este o secvenţă a întregii istorii a acestor locuri”.

Printre piesele găsite, unele aparţin şi epocii preistorice, respectiv sfârşitul epocii cuprului şi începutul epocii bronzului. „Probabil că ar fi putut fi mi vechi, dar nu existau metale la vremea respectivă. O piesă rarisimă, nu este foarte spectaculoasă aşa cum v-aţi fi aşteptat este un vârf de lance, plasat cronologic la 4000 Î. Chr. şi aparţine sfârşitului epocii cuprului şi începutul epocii bronzului. Este extrem de rară şi importantă pentru istoria naţională. Mai puţin de 5 (vârf de lance – n.r) există la nivel naţional”, a mai adăugat Marius Ciută.

image

Potrivit IPJ Alba, poliţiştii de investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că E.D.L., de 35 de ani, din Alba Iulia, efectuează detecţii în situri arheologice de interes naţional situate în teritoriul administrativ al localităţii Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, toate din judeţul Alba, clasate în lista monumentelor istorice.

”Din cercetări a rezultat că în perioada ianuarie – octombrie 2014, folosind detectoare de metale, bărbatul a descoperit şi sustras mai multe bunuri aparţinând patrimoniului cultural (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, zăbale, fibule).  Se pare că, la unele detecţii, E.D.L. a fost ajutat de către T. G., de 47 de ani, din Zlatna. Pentru documentarea activităţii infracţionale a celor doi bărbaţi, în data de 20.11.2014, poliţiştii au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare ocazie cu care au fost identificate o sabie, mai multe vârfuri de lance, obiecte de podoabă, obiecte de harnaşament de perioadă dacică şi medievală. De asemenea, la domiciliul lui T.G. a fost identificat un pistol cu aer comprimat, deţinut fără drept, mai multe petarde precum şi unelte folosite în activitatea infracţională (detectoare de metale, cazmale, sape)”, se afirmă în comunicatul IPJ Alba. 

image

Faţă de cei doi suspecţi a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 21 noiembrie să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi operaţi cu articole pirotehnice, efectuate fără drept. În activitatea investigativă, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Alba au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Operaţiuni Speciale Alba. 

FOTO Tren turistic de epocă între Zlatna şi Alba Iulia cu trei vagoane şi o locomotivă veche de 100 de ani

FOTO VIDEO Cojocăritul, o meserie pe cale de dispariţie în Apuseni. Traian Ursaleş, ultimul meşter care-i îmbracă pe ciobani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite