Ce probe au procurorii DNA împotriva şefului Poliţiei Teiuş, arestat pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef Marius Pop la ieşirea din sala de judecată
Comisarul şef Marius Pop la ieşirea din sala de judecată

Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) a făcut public joi după amiază un comunicat de presă în legătură cu dosarului penal în care este cercetat comandantul Poliţiei oraşului Teiuş, comisarul şef Marius Pop. Poliţistul a fost arestat preventiv de judecători

Citiţi şi: Arestarea comisarului şef Marius Pop provoacă dezbateri pe Facebook. Vezi ce spun jurnaliştii din Alba

Sentinţa de arestare pe 29 de zile a fost pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia şi poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Recursul se va judeca, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale faţă de inculpatul POP MARIUS-MIRCEA, şeful Poliţiei oraşului Teiuş din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba (cu gradul profesional de comisar şef de poliţie), în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, fals intelectual,uz de fals şi încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Pop Marius-Mircea, în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Cu toate acestea, inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a făcut demersuri pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a subordonatului său.

În plus, după ce procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la aceleaşi fapte, inculpatul Pop Marius – Mircea, pentru a-şi ameliora situaţia juridică referitoare la faptul că nu a sesizat faptele de natură penală ale subordonatului său, a întocmit în fals un proces verbal de sesizare din oficiu pe care l-a antedatat şi l-a depus la compartimentul de control intern din cadrul I.P.J. Alba. De asemenea, pe parcursul efectuării cercetărilor în acest dosar penal, Pop Marius – Mircea i-a cerut unui alt subordonat să facă declaraţii nereale, în favoarea sa, cu ocazia audierii sale în calitate de martor.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 7 martie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La data de 8 martie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a inculpatului Pop Marius – Mircea pe termen de 29 de zile.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie Alba şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Alba.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite