Ce sunt indicii ROBOR, EURIBOR şi LIBOR şi cum afectează ratele în lei şi valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evoluţia ROBOR din ultimele luni a dus la creşteri însemnate ale ratelor în lei
Evoluţia ROBOR din ultimele luni a dus la creşteri însemnate ale ratelor în lei

Evoluţia indicelui ROBOR din ultima perioadă a determinat creşteri importante ale ratelor la creditele în lei. Alături de acesta, mai există indicii EURIBOR şi LIBOR, care influenţează ratele în euro, dolari şi franci elveţieni.

ROBOR, EURIBOR şi LIBOR reprezintă indici de referinţă ai pieţelor bancare pentru care se calculează şi reprezintă rată medie a dobânzii pentru creditele în LEI, EURO, USD şi Francul elveţian (CHF).   

   

ROBOR este abrevierea indicelui Romanian Interbank Offer Raţe şi reprezintă rată medie a dobânzii pentru creditele în lei pe care şi le acordă băncile la împrumuturile între ele, pe piaţă interbancară. Indicele este stabilit de către Bancă Naţională a României (BNR). La fel EURIBOR, este dat de piaţă interbancară europeană, iar LIBOR, de către piaţă interbancară din Londra (London Interbank Offered Raţe) pentru celelalte valute. 

   

Instituţiile de credit se împrumută zilnic cu lichidităţi între ele, pe perioade care variază de la o zi la un an. ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicii sunt calculaţi zilnic, că medie aritmetica a ratelor de dobândă afişate de un număr de 10 bănci comerciale, selectate de către BNR potrivit unor criterii de performanţă. 

   

ROBOR, EURIBOR şi LIBOR la 3 şi 6 luni sunt indicii cei mai utilizaţi de bănci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M şi ROBOR 6M. EURIBOR sau European Interbank Offered Raţe este rată internaţională a dobânzii interbancare pentru monedă euro, adică rată de dobândă la care un mare număr de bănci îşi acordă una alteia credite pentru a-şi finanţă operaţiunile curente. Dacă ROBOR este anunţat de BNR, EURIBOR este anunţat de către Bancă Centrală Europeană (BCE). Conform Ordonanţei de Urgenţă 50 (OUG 50), băncile sunt obligate să exprime rată dobânzii variabile sub formă de indice + marjă, unde indicele este de tipul ROBOR şi EURIBOR. 

robor indice

Evoluţia ROBOR şi EURIBOR în ultimii 9 ani. Sursa: bancherul.ro

Indicele ROBOR este însă influenţat nu doar de evoluţia generală a economiei, de natură să crească sau să scadă riscul creditelor interbancare, ci şi de costurile la care băncile se pot refinanţa de la bancă centrală. Prin urmare, dobândă de referinţă a BNR este cea care determină evoluţia dobânzilor practicate de către băncile comerciale. Pe bază indicelui ROBOR, pornind de la dobândă de referinţă stabilită de BNR, băncile stabilesc dobânzile la creditele pe care le acordă companiilor şi populaţiei, adăugând, de regulă o marjă între 1 şi 3%. 

Indicii dobânzii interbancare şi ratele la credite

Toate persoanele care au unul sau mai multe credite în derulare, sau doresc să contracteze un nou credit cu dobandă variabilă, sunt implicit expuşi la fluctuaţia ratei lunare în funcţie de evoluţia dobânzilor interbancare ROBOR (pentru creditele în RON), EURIBOR (pentru creditele în euro) sau LIBOR (pentru creditele în CHF). Deoarece majoritatea celor care au avut credite în CHF au fost puternic impactaţi aprecierea fără precedent a francului elveţian şi şi-au văzut ratele lunare crescând de la o lună la alta, creditarea în această monedă a scăzut dramatic (atât datorită temerii populaţiei, cât şi datorită măsurilor prudenţiale adoptate de banci). În urma acestui fapt, principalele două monede de credit au ramas RON şi EUR.

Cei care aleg leul ca şi monedă de creditare sunt feriţi de riscul de curs valutar, dar pot fi influenţaţi de impactul indicelui ROBOR, care poate face valoarea ratei lunare să crească. Acest lucru s-a întâmplat în ultimele două luni, când ratele în lei au crescut cu procente cuprinse între 10% - 20%. Ultima cotaţie a dobânzii interbancare ROBOR datează din 29 noiembrie 2017 când a ajuns la valorile de: 2.20% pentru perioada de 3 luni; 2,34% pentru 6 luni şi 2,38% pentru 12 luni. Practic, valoarea acestui indice s-a dublat în ultimele două luni. Comparativ, indicele EURIBOR înregistrează în această perioadă valori negative: -0,33% la 3 luni, -0,27% la 6 luni, respectiv -19% la 12 luni.

Citiţi şi:

Şi bătut şi cu banii luaţi. Incredibilele peripeţii judiciare ale ale unui fost primar din Alba

 

O femeie a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline

VIDEO Cum se reglează corect oglinzile retrovizoare la maşină. Ce reprezintă unghiul mort şi cum se poate anula

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite