Preşedintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu, scos de sub urmărire penală în dosarul de fraudare a referendumului
0Preşedintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, a fost scos de sub urmărire penală de DNA Cluj în dosarul ”referendumul”. Decizia procurorilor vine după un an şi jumătate de la momentul când parlamentarul a fost citat pentru audieri la Parchet.
Cu această ocazie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba şi preşedintele PNL Alba Iulia, Florin Roman, a aflat că, în toată această perioadă, a fost, şi el, cercetat în acest dosar şi că luni instanţa a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de el.
„Am primit în poştă o Ordonanţă din partea DNA Cluj. Cu acest prilej aflu că în Dosarul referendumul, DNA Cluj a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului Teodor Atanasiu, si neînceperea urmăririi penale faţă de Florin Roman, vicepreşedinte CJ ALBA şi al PNL, Vasile Marian, vicepreşedinte CJ Timiş, Ioan Tintean, preşedinte al PNL Bistriţa şi Iliescu Marius Cristian, vicepreşedinte al Biroului Naţional al PNL. În cazul meu am aflat doar acum ca am fost cercetat în Dosarul Referendumul, nefiind niciodată citat pentru declaraţii în faţa procurorilor”, a anunţat Florin Roman într-un mesaj postat pe internet.
Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Alba în data de 10 ianuarie 2014, senatorul Teodor Atanasiu a declarat că, prin intermediul avocatului său, a solicitat informaţii referitor la situaţia dosarului său şi că, din cauza prejudiciului de imagine ce i s-a făcut prin acest dosar penal, va solicita despăgubiri procurorilor DNA Cluj.
Atanasiu a fost audiat la DNA în august 2012, când i s-au adus la cunoştinţă învinuirile. „Am fost audiat într-un dosar privind referendumul din 2012. Ceva cumpărare de voturi, cumpărare de influenţă să meargă lumea la vot, ceva de genul acesta. Am fost chemat în calitate de preşedinte al PNL Alba. În dosar am înţeles că au fost chemaţi de pe toată Transilvania noi liberalii am făcut o lovitură de stat să-l dăm jos pe Băsescu. Am calitatea de învinuit şi am dat declaraţii sub această calitate pentru că am folosit bani sau alte mijloace, am înţeles ceva cu turismul sau autocare, să ducem oameni la vot şi astfel am influenţat în mod nefast referendumul. Cred că este o plângere făcută ca să demonstreze ceea ce spunea ambasadorul Americii, ceea ce spune cancelarul Germaniei, ceea ce spune Traian Băsescu, că de fapt nu 7 milioane de români îl vor jos pe Băsescu, ci mult mai puţini, ceilalţi au fost cumpăraţi de mine, de Antonescu, de nu mai ştiu cine. Şi alţii din conducerea PNL sunt cercetaţi că am văzut că sunt foarte multe dosare înşiruite din mai multe judeţe, Cluj, Arad, Bihor, Bistriţa. La audieri am stat o oră, de scris am scris vreo 5 minute", a precizat Atanasiu, la momentul respectiv, la iesirea din sediul DNA.
Procurorii i-au trimis în judecată, în acelaşi dosar, în decembrie 2012 pe Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Acesta este acuzat de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Alături de Dumitru Samson, au mai fost trimişi în judecată şi alţi complici ai acestuia. Potrivit rechizitoriului, în ziua referendumului, pe 29 iulie, Dumitru Samson a iniţiat şi s-a asociat cu Tudorel Nica, Constantin Sebastian Biţu, Nicholas Vitto Niculae, Gigi Daniel Chiraş, Bogdan Cristian Măgurean, Nicuşor Ştefan, cărora le-a promis şi remis suma de 14.000 lei. Totodată, în aceeaşi zi, Dumitru Samson a oferit, prin intermediul coinculpaţilor, sume de bani (respectiv câte 50 de lei de fiecare) alegătorilor din cadrul unor comunităţi din comuna Floreşti, judeţul Cluj şi foloase materiale (mâncare şi băutură în valoare de 1.500 lei) unor comunităţi din cartierul Pata Rât în scopul de a determina alegătorii să voteze în cadrul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.


Foto rezoluţie DNA: Florin Roman/Facebook
Citiţi şi: