Cheltuieli ilegale de peste 2 milioane de euro descoperite de inspectorii Camerei de Conturi Alba la 42 de instituţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera de Conturi a descoperit la un număr de 45 de primării din Alba un prejudiciu total de 10,5 milioane de lei (peste 2 milioane de euro), în ceea ce priveşte cheltuirea banului public în anul 2012. Jumătate din această sumă reprezintă cheltuieli efectuate de Primăria Alba Iulia pentru subvenţionarea transportului public de călători, considerate ca fiind ilegale de către inspectorii Camerei de Conturi.

Potrivit raportului făcut public de Camera de Conturi, rezultat în urma controalelor efectuate în perioada ianuarie – noiembrie 2013, la un număr de 42 de primării din judeţul Alba, suma totală considerată ca prejudiciu se ridică la 10.562.000 lei. De asemenea, angajaţii instituţiei de stat au mai descoperit abateri financiar-contabile de 422.340 lei şi au stabilit că administraţiile locale trebuie să colecteze venituri suplimentare cifrate la 2.899.000 lei.

Verificările au avut ca scop modul în care a fost cheltuit banul public în anul 2012. Pe primul loc la prejudiciul produs la buget se află Primăria Alba Iulia cu suma de 5,5 milioane de lei. Urmează în top Primăria oraşului Zlatna cu un prejudiciu calculat în valoare de 1,8 milioane de lei, Primăria comunei Şibot unde au fost găsite cheltuieli ilegale cifrate la 527.000 de lei şi Primăria comunei Mirăslău, unde suma cheltuită în fara legii se ridică la 426.000 de lei. Cheltuieli ilegale importante au fost descoperite şi la administraţiile locale din oraşul Sebeş (414.000 lei) şi comunele Mirăslău (426.000 lei), Şpring (351.000 lei), Valea Lungă (278.000 lei) şi Meteş (217.000 lei). Deciziile Curţii de Conturi nu sunt definitive, primăriile având posibilitatea să conteste reapoartele în instanţa de judecată. Raportul mai scoate în evidenţă prejudicii totale de 162.000 de lei la cinci instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Alba.

Plăţi ilegale la Alba Iulia şi Zlatna

Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, Primăria Alba lulia a acordat către Societatea de Transport Public SA Alba lulia subvenţii nejustificate în sumă de 5 milioane de  lei, pentru serviciul de transport public de persoane. Prejudiciul provine din includerea în costurile activităţii respective a cheltuielilor financiare aferente contractelor de leasing privind achiziţionarea de autobuze din fondurile proprii ale operatorului de transport de 4,9 milioane de lei, precum şi acordarea unor salarii necuvenite personalului în sumă de 108.000 lei.

”S-a dispus luarea tuturor măsurilor legale ce se impun remedierea deficienţelor constatate, respectiv verificarea subvenţiilor acordate Societăţii Comerciale de Transport Public SA Alba Iulia, stabilirea întinderii prejudiciului cauzat ca urmare a plăţii acestor subvenţii, dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, în condiţiile legii şi preîntâmpinarea producerii unor astfel de deficienţe în viitor”, se afirmă raportul Curţii de Conturi. Tot la Primăria Alba Iulia, veniturile bugetului local au fost diminuate cu 289.000 de lei prin nestabilirea şi neîncasarea taxei pe terenul dat în folosinţă către SC Grup Corint SA.

La Primăria Zlatna s-au angajat şi plătit cheltuieli fără contraprestaţie, adică a acceptat la plată şi a decontat efectiv situaţii de lucrări, majorate nelegal cu: 974.000 de lei. De asemenea, aceeaşi instituţie a angajat şi plătit cheltuieli majorate nelegal cu valoarea lucrărilor neexecutate în fapt, în cazul a două contracte încheiate pentru realizarea obiectivelor de investiţii „Reabilitare fosta albie a râului Ampoi – amenajare luciu de apă” şi „Reabilitare şi extindere reţea de canalizare – construire staţie de epurare”. Suma plătită nejustificat în acest caz a fost de 120.000 lei.

Prejudicii importante la Şibot, Sebeş şi Şpring 

Potrivit Camerei de Conturi Alba, Primăria Şibot a promovat, executat şi plătit suma de 206 mii lei, pentru obiectivul de investiţii ,,Amenajare parc public de recreere în localitatea Şibot, Comuna Şibot, Judeţul Alba”, cu nerespectarea cadrului legislativ în materie. În concret, instituţia nu a finalizat întreaga documentaţie tehnico-economică pentru promovarea obiectivului de investiţii şi, deşi nu dispunea de fonduri publice a procedat la promovarea acestuia, prin divizarea lui în cinci obiective de investiţii mai mici cu scopul de a da spre execuţie lucrările respective prin încredinţare directă, evitându-se în acest fel înscrierea în SEAP şi realizarea procedurilor de atribuire.

De asemenea, Primăria comunei Şpring a achitat către SC Biotera SRL cheltuieli de judecată de 102 mii lei, în condiţiile în care, în sentinţele irevocabile emise de către instanţa de judecată, aceste cheltuieli trebuiau suportate, în solidar, de către Comisia Judeţeană de fond funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Alba şi de către Comisia locală de fond funciar din cadrul comunei Şpring. La Primăria Sebeş s-au identificat, printre altele, plăţi ilegale în sumă de 68.000 de lei, reprezentând carburant care a fost predat Poliţiei Municipiului Sebeş pentru a fi utilizat de către autovehiculele poliţiei, în condiţiile în care aceste cheltuieli nu sunt strict legate de activitatea instituţiei şi nu există bază legală pentru efectuarea lor.

Licitaţia pentru lotul 2 al autostrăzii Sebeş - Turda, anulată de CNSC. Când vor începe lucrările

Sistem digital de orientare, cu ajutorul telefonului sau a tabletei, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite