Un balon va fi ridicat mâine la 40 de kilometri deasupra României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea balonului va avea loc mâine în jurul orei 9 dimineaţa
Lansarea balonului va avea loc mâine în jurul orei 9 dimineaţa

Sâmbătă, 4 august, revista „Ştiinţă&Tehnică" va înălţa un balon spațial la aproximativ 40 de kilometri altitudine deasupra teritoriului țării noastre. Totodată, va încerca doborârea unui record european: depăşirea înălţimii de 40.000 de metri cu un aerostat.

Lansarea balonului va avea loc în jurul orei nouă dimineaţa, într-o zonă nelocuită, situată la 30 km est de Buzău. Cu ajutorul echipamentului foto şi video, „Ştiinţă&Tehnică" va realiza un fotoreportaj şi un documentar unice în presa de la noi, cu imagini de mare rezoluţie şi video HD luate din stratosferă.

Anul trecut, o premieră

Pe 15 octombrie 2011, în premieră în România, experimentul Stratospherium 2011, inițiat de astronomul amator Cătălin Beldea și realizat împreună cu inginerul în tehnologii spațiale Florin Mingireanu din cadrul Agenției Spațiale Române ROSA și clubul de radioamatori YO3KSR din București, a fost un succes: altitudinea de 35.304 metri la care a ajuns balonul S&T anul trecut a consfințit recordul românesc și din Europa Centrală și de Est al zborurilor omologate cu baloane de mare altitudine. În acest an, „Ştiinţă&Tehnică" încearcă să-și bată propriul record prin experimentul Stratospherium II, realizat cu sprijinul 3M România. De asemenea, la bordul nacelei vor fi prezente trei minilaboratoare științifice, care vor măsura în premieră nivelul poluării și stratul de ozon din România.



Balonul „Ştiinţă&Tehnică" are un volum suficient de mare încât să permită ridicarea de la sol, în bune condiţii, a unei nacele de circa 1,7 kg, în care echipa revistei va depozita echipamente tehnice: un aparat foto, o cameră video HD, un sistem de telemetrie şi un GPS GSM. Diametrul balonului la sol, în momentul lansării, va fi de aproximativ 2 metri, rata de ascensiune a aerostatului va fi de 5-6 m/s, iar când va ajunge la altitudinea prognozată, posibil 40.000 de metri în stratosferă, balonul îşi va spori diametrul la aproximativ 15 metri. În acel moment, latexul special din care este confecţionat va ceda, iar balonul se va sparge. Nacela şi echipamentele de la bord vor reveni pe sol - într-o primă fază cu o repeziciune mare, de circa 500 km/h, apoi viteza va fi diminuată până la 2 m/s, graţie unei paraşute speciale. Teoretic, din diverse motive, balonul se poate sparge în orice moment: imediat după lansare sau la peste 40.000 m.

spatiu
Bucureştenii vor putea călători cu balonul, în acest weekend

Concurs cu premii
Persoanele care vor estima  până sâmbătă, 4 august, ora 09.00 care va fi altitudinea maximă la care va ajunge balonul Stratospherium II au șansa să câștige un premiu. Comentariile pot fi trimise pe adresa de e-mail contact@stiintasitehnica.com sau în posturile dedicate concursului pe pagina de Facebook. Primii zece participanți care vor estima cât mai exact altitudinea maximă a balonului pot câștiga: un tricou oficial Stratospherium II sau un exemplar din ediția de septembrie a revistei „Știință&Tehnică", în care va fi publicat un amplu fotoreportaj dedicat experimentului Stratospherium II, sau colecția pe anul 2011 a revistei „Ştiinţă&Tehnică" (zece reviste).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite