Cum supravieţuieşti unei relaţii la distanţă
0Experţii sunt de părere că relaţiile la distanţă sunt foarte seducătoare pentru că cel aflat departe are mai puţine şanse de a te dezamăgi. Poţi să-l prezinţi tuturor, chiar şi ţie însuţi drept partenerul perfect.
Se spune uneori că dragostea trece peste orice, dar una dintre probele cele mai dificile pe care iubirea o are de înfruntat este distanţa. Din nefericire, amorul iese deseori învins din această înfruntare, fiind măcinat încet, dar sigur de singurătatea, dorul şi gelozia care îi chinuie pe îndrăgostiţii despărţiţi de mii de kilometri. Există şi cazuri fericite, dar acestea, spun experţii, sunt mai degrabă excepţia, şi nu regula.
Sunt două tipuri de relaţii la distanţă, cele născute dintr-o întâlnire întâmplătoare, de o vacanţă sau pe internet, şi cele reale, tradiţionale, în care, la un moment dat, unul dintre parteneri este nevoit să plece undeva, la studii ori la muncă în străinătate, de pildă.
Problemele cu care se confruntă cele două feluri de relaţii sunt în mare măsură aceleaşi: singurătatea, dorinţa de contact fizic, gelozia, dar sunt şi diferenţe. Astfel, o iubire pentru o persoană cunoscută doar prin internet deseori eşuează la proba realităţii, la prima întâlnire adevărată, când se constată că persoana reală este diferită de cea pe care ne-o imaginam din conversaţiile purtate online.
În schimb, cei care sunt separaţi în urma unei plecări la studii ori la muncă au în minte un termen la care despărţirea va lua sfârşit şi lucrurile vor reveni la normal. Chiar şi aşa, când este vorba de o plecare pe mai mulţi ani, există riscul ca relaţia să se stingă de la sine ori prin apariţia unei terţe persoane, căci singurătatea este greu de suportat.
A fost sau n-a fost?
„Prin anii '90, am cunoscut un francez într-o tabără studenţească, în Italia. Am petrecut câteva săptămâni de vis împreună. Ne-am promis să ţinem legătura şi să ne revedem curând", îşi aminteşte Maria, o bucureşteancă astăzi în vârstă de 40 de ani.
S-au ţinut de cuvânt. Ea şi Pierre şi-au scris mereu, vorbeau la telefon în fiecare duminică, îşi trimiteau poze şi casete cu muzică. „Pe atunci era greu să iei viză, aşa că l-am invitat pe el de Crăciun să-i cunoască pe ai mei şi să hotărâm ce vom face. Din păcate, atunci am realizat cât suntem de diferiţi. Dincolo de toate vorbele de iubire, mi-am dat seama cât de puţine lucruri aveam în comun, m-a deranjat superioritatea cu care privea totul în jur. Povestea noastră a mai continuat sporadic vreo câteva luni, dar practic totul s-a terminat atunci de Crăciun", spune femeia.
Întâmplarea ilustrează unul dintre principalele neajunsuri ale relaţiilor la distanţă: imposibilitatea de a cunoaşte pe cineva cu adevărat numai prin mijloace artificiale. „Foarte puţini realizează faptul că orice comunicare în scris, că e vorba de e-mail sau mesaje instant, este o comunicare filtrată. E altceva decât un răspuns dat într-o conversaţie faţă în faţă.
Click pe infografie pentru a mări
Atunci când scrii, ai timp să te uiţi măcar o fracţiune de secundă pe mesaj înainte de a-l trimite, poţi şterge dacă nu-ţi place cum sună, poţi să te mai gândeşti înainte de a răspunde, lucruri pe care nu le poţi face într-o conversaţie tradiţională. Fără să vrei, prin cuvântul scris, te prezinţi într-o altă lumină, de aceea relaţiile la distanţă nu oferă întotdeauna o imagine reală a celuilalt", explică psihologul Miruna Gavrilescu.
O altă problemă cu care se confruntă relaţiile sentimentale între două persoane care s-au găsit pe internet sau într-o călătorie este tocmai aceea că ambele erau de la bun început în căutarea cuiva.
Proba singurătăţii
Când doi parteneri sunt deja dornici de o relaţie, este foarte posibil ca o dragoste mai mult virtuală decât reală să nu le fie suficientă niciunuia dintre ei. O conversaţie pe chat sau o întâlnire pe webcam nu prea ţin de cald noaptea, iar un SMS oricât de amuzant primit pe telefon nu face mai puţin goală casa în care te întorci seară de seară. De cele mai multe ori unul dintre parteneri va ceda tentaţiei implicându-se într-o relaţie de ocazie, poate mai puţin romantică, dar cu siguranţă mai palpabilă.
"Prin anii '90, am cunoscut un francez într-o tabără studenţească, în Italia. Abia când a venit în România am văzut cât suntem de diferiţi.''
Maria 40 de ani, Bucureşti
"Fără să vrei, prin cuvântul scris, te prezinţi într-o altă lumină, de aceea relaţiile la distanţă nu oferă o imagine reală a celuilalt.''
Miruna Gavrilescu psiholog
"Oamenii obişnuiţi rareori se încumetă să lase totul pentru a pleca în lume de dragul unei persoane pe care o cunosc şi nu prea. ''
Miruna Gavrilescu psiholog
Sentimente şi iluzii
În epoca în care trăim, tehnologia facilitează menţinerea unei relaţii la distanţă. Mai mult, căutatul iubirii online a devenit o practică larg răspândită, astfel că mulţi sunt implicaţi în relaţii născute la distanţă.
„Studiile privind modul în care se dezvoltă o relaţie înfiripată pe internet arată că acestea evoluează rapid. Faza de tatonare este mai scurtă pentru că oamenii sunt mai îndrăzneţi în comunicarea virtuală. Este mai uşor să te eliberezi de inhibiţii, să treci peste convenţiile sociale atunci când eşti apărat de o relativă anonimitate", spune psihologul Miruna Gavrilescu.
Din păcate, după o perioadă de iubire aprinsă, cei doi încep să realizeze că povestea respectivă nu duce nicăieri. „Dacă excludem aventurierii ori materialiştii din ecuaţie, oamenii obişnuiţi rareori se încumetă să lase totul pentru a pleca în lume de dragul unei persoane pe care o cunosc şi nu prea. Este normal să te întrebi ce se va întâmpla dacă relaţia nu merge şi tu practic nu mai ai la ce te întoarce", explică specialistul. Atunci când se ajunge la această dilemă, cel afectat va începe să temporizeze, iar comunicarea se va diminua ca frecvenţă până când relaţia se va stinge.
Relaţia virtuală, simulacru de iubire
Pe de altă parte, sunt şi cazuri în care o persoană se ţine cu dinţii de o astfel de relaţie la distanţă de teamă de a nu se confrunta cu propria singurătate. Este preferabil să-ţi spui că ai pe cineva, chiar dacă legătura constă doar din schimburi de mesaje când şi când, decât să accepţi că ar fi timpul să mergi mai departe.
„Am o prietenă care a corespondat vreo trei ani cu un român stabilit în Canada. Fuseseră vecini de stradă şi se ştiau de mulţi ani, dar nu fusese nimic între ei niciodată. Abia când au început să vorbească pe messenger, au devenit mai apropiaţi", povesteşte Emilia, din Arad.
„A fost o perioadă în care părea că se iubesc. Dar el tot amâna planurile de venit în ţară, pe motiv că n-are bani, s-o cheme pe ea acolo zicea că nu e momentul şi tot aşa. Era clar că el se implicase în toată afacerea asta pentru că se simţea singur acolo, dar apoi a început să se adapteze, şi-a făcut câţiva prieteni şi şi-a văzut de viaţă", mai spune Emilia. Relaţia a luat sfârşit abia când tânărul i-a mărturisit fetei că şi-a găsit o prietenă, dar chiar şi aşa a tot sperat o vreme că se va întoarce la ea.
7 sfaturi ca relaţia să supravieţuiască
1 Este obligatoriu ca ambele persoane implicate să fie hotărâte să menţină relaţia respectivă.
2 Puneţi fotografii cu persoana iubită peste tot, acasă şi la birou.
3 Ţineţi legătura permanent.
4 Nu vă sfiiţi să intraţi în jocuri erotice la distanţă.
5 Concentraţi-vă pe lucruri pozitive, cum ar fi organizarea următoarei întâlniri, pentru a nu cădea pradă geloziei.
6 Profitaţi de orice ocazie pentru a vă întâlni, fie şi pentru câteva ore într-un weekend, chiar dacă asta presupune şi sacrificii financiare.
7 Stabiliţi o dată când veţi fi din nou împreună, gândiţi-vă mereu la viitorul comun.