Benone Sinulescu, artist: „Stau ca un cui în coasta altora“
0Bucuros că este invidiat, Benone Sinulescu sărbătoreşte astăzi 55 de ani de carieră printr-un concert care va avea loc, de la ora 19.00, la Sala Palatului din Bucureşti.
Benone Sinulescu are 74 de ani, dar spune că încă se simte „tânăr şi ferice“, de parcă nici n-au trecut atâţia ani de când s-a lansat pe scenă. Pentru nea Beni, munca şi agitaţia vieţii de artist n-au încetat nicio clipă. Îmi povesteşte despre concertele din Veneţia şi Roma, pe care urmează să le onoreze în perioada următoare, îmi arată poze cu el şi cu Jean Constantin din Vancouver şi cu soţia, Elena, de la Cascada Niagara şi, din zece în zece minute, răspunde la telefon ca să rezolve lucruri legate de spectacole. Şi, pe lângă toate acestea, are nişte planuri măreţe, pe care nu vrea să le dezvăluie deocamdată ca să „nu fie copiat".
Benone Sinulescu a cântat de-a lungul timpului cu nume mari ale muzicii populare Foto: Adevărul
„Adevărul": Astăzi sărbătoriţi 55 de ani de carieră, într-un spectacol pe scena Sălii Palatului din Bucureşti.
Benone Sinulescu: Spectacolul acesta s-ar putea să fie spectacolul vieţii mele, deşi eu sper să mai existe şi altele la fel de mari. Mi s-a părut un pas normal să fac acest eveniment, pentru că am 55 de ani de când cânt oficial. Alături de mine vor urca pe scenă mai mulţi confraţi, de primă mărime, din diverse zone muzicale, cu care am colaborat de-a lungul timpului: Gheorghe Zamfir, Marcel Pavel, Andra, Margareta Pâslaru, Irina Loghin, Maria Dragomiroiu, Gabriel Dorobanţu.
Cum au fost aceşti 55 de ani pe scenă?
Nici nu ştiu cum au trecut. Au fost ani superbi, nu mulţi dintre confraţi de-ai mei se pot mândri că au cântat alături de marii monştri sacri ai muzicii româneşti: Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ion Luican, Ioana Radu, Mia Braia. Eu am făcut asta, am scos imediat capul printre ei şi am ajuns cunoscut. Iar acum, mă văd în continuare tânăr şi ferice, de parcă nici n-au trecut atâţia ani. Dar şi acum sunt fericit, fiecare parte a vieţii are farmecul ei. Mă simt foarte bine, mulţumesc lui Dumnezeu!
Mulţi v-au criticat că aţi stricat folclorul...
Eu zic că ei îl strică. Au încercat să facă şi ei ce fac eu şi nu le-a ieşit. Mie mi-a ieşit. Eu am îmbrăcat cântecul într-o haină mai frumoasă şi mai modernă. Am fost pretenţios cu haina cântecului şi cu poezia lui. Mulţi cântă şi nu transmit niciun fior. Când cânţi cu drag, cu căldură, cu interiorizare e altceva, de aceea e aşa de mare Maria Lătăreţu şi o iubesc eu atât de mult. A ştiut să prezinte cântecul în toată splendoarea lui pe scenă.
Sunteţi invidiat?
Da, recunosc. Şi îmi pare bine. Chiar sunt bucuros. Ştii cum e: dai în pomul care are roade, nu în cel care nu are. Înseamnă că stau ca un cui acolo în coasta lor. Probabil că se întreabă dacă nu mai pleacă şi bătrâniciosul ăsta.
Fanii dvs. s-au schimbat de-a lungul anilor?
La mine, fanii s-au înmulţit. Marea mea găselniţă este că eu cânt şi folclor, cânt şi muzică modernă. Sunt un artist complet. Pe noul album am până şi influenţe rock.
Cum aţi reuşit?
Am avut atâta succes pentru că am venit cu un repertoriu de folclor sincer, am cântat ca mine, n-am imitat pe nimeni. Şi am muncit mult. Am studiat canto clasic, iar în tinereţe am cochetat şi cu muzica uşoară. Însă având un repertoriu bogat de muzică populară, m-am dat pe mâna folclorului şi văd că n-am greşit. Am trăit nişte vremuri senzaţionale. Nu vreau să mă laud, dar cine poate spune că a cântat în faţa a 150.000 de oameni pe Muntele Găina? Eu. A fost succesul vieţii mele. Toată lumea îi aştepta pe Gheorghiu-Dej şi pe Benone Sinulescu.
Care e povestea cu muzica?
La mine, dorinţa de a cânta a existat de când eram mic. Voiam să fiu remarcat. Cred că eu am cântat încă dinainte de a mă naşte. Fiind singur la părinţi, ei ar fi vrut să iasă altceva din mine, dar până la urmă au acceptat dorinţa mea. Atunci nici nu-şi închipuiau că pot să ies la pensie din meseria asta. Şi uite că s-a şi întâmplat.
Cum aţi câştigat primii bani din muzică?
I-am câştigat împreună cu Gheorghe Zamfir pe la nunţi şi petreceri. Ni-i împărţeam frăţeşte. Noi am fost colegi şi s-a legat o prietenie frumoasă, probabil pentru că am avut aceleaşi sensibilităţi.
„Mă mir că încă sunt extrem de căutat"
Odată cu concertul de astăzi, lansaţi şi două albume.
Da, am două discuri noi. Eu cam în fiecare an scot câte un album. Primul se numeşte „Tinereţe trecătoare" şi este un album realizat în colaborare cu trupa Millenium. Albumul de colinde este ceva cum n-a mai fost până acum la noi. De ce spun asta? Pentru că mă plictisisem să dau Crăciun de Crăciun aceleaşi colinde. Aşa că am venit cu altele noi, mai melodioase.
Anul acesta aţi împlinit 74 de ani. Mai aveţi putere să urcaţi pe scenă?
Mi-a ţinut Dumnezeu vocea ca lumea până acum şi n-am avut probleme. Dar contează foarte mult şi şcoala muzicală, trebuie să ştii cum să cânţi, cum să te menajezi, să te dozezi frumos. Eu şi acum sunt solicitat la maximum. Chiar şi eu mă mir că sunt extrem de căutat, nici nu ştiu cum să mă mai împart. Acum urmează să plec în Italia, unde am câteva concerte. Am tot fost plecat în ultima vreme prin Germania, Spania, Austria, chiar am avut perioade în care am cântat mai mult în străinătate decât în ţară. La anul am din nou un turneu programat în Canada, dacă mă ţine Dumnezeu sănătos. Dar până atunci eu am nişte planuri măreţe.
Ce planuri?
Nu vreau să le spun, pentru că ştiu că toţi confraţii mei aşteaptă idei. Eu am cântat etno, s-au apucat şi ei. Mulţi artişti au preluat din cântece şi foarte mulţi mi-au preluat ideile. După mine au răsărit ca ciupercile, alţii au avut tupeul să spună că ei au fost primii. De aceea nu vreau să scap nimic, că se află, şi toţi aşteaptă idei de la Benone Sinulescu. E mai bine să fiu prevăzător.
" Acum, mă văd în continuare tânăr şi ferice, de parcă nici n-au trecut atâţia ani. Mă simt foarte bine, mulţumesc lui Dumnezeu!"
În spectacolul aniversar
La aniversarea celor 55 de ani de carieră, Benone Sinulescu îi va avea alături pe Irina Loghin, Maria Dragomiroiu, Margareta Pâslaru, Andra, Laura Lavric, Gheorghe Zamfir, Mioara Velicu, Gabriel Dorobanţu, Marcel Pavel, Laurenţiu Cazan, trupa Millenium, Annes, Cristina Stamate, Ionuţ Fulea, Cristina Stamate, Emilia Dorobanţu, Gabriel Dumitru, Lucia Dumitrescu, Ciprian Roman, Steliana Sima, Nineta Popa, Tiberiu Ceia, Mihai Ciobanu, Gabriela Tuta.
Artiştii vor fi acompaniaţi de Orchestra „Lăutarii", dirijor Nicolae Botgros, iar spectacolul va fi prezentat de vedeta TVR, o mare iubitoare de folclor, Iuliana Tudor.