VIDEO Paralizia în timpul somnului, mai frecventă la studenţi şi la bolnavii psihic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te trezeşti din somn, deschizi ochii, dar nu îţi poţi mişca nicio parte a corpului, în afara pleoapelor. Situaţia descrie „paralizia de somn", o manifestare a parasomniilor apărută mai frecvent la studenţi şi la persoanele cu tulburări psihice.

Cercetătorii de la Universitatea Penn State din SUA au descoperit că această anomalie apare mai des la studenţi şi la cei care sunt bolnavi psihic.

Citeşte şi:
Sucul de cireşe previne insomniile

Paralizia de somn se manifestă fie înainte de a adormi, fie la trezire. „Eşti întins în pat şi îţi dai seama că ai corpul paralizat. Este înspăimântător. Îţi poţi mişca doar ochii, restul corpului fiind perfect imobil", explică unul dintre autorii studiului, profesorul de psihologie Brian Sharpless.

Pe lângă paralizia fizică, unele persoane pot avea şi halucinaţii. „Ai senzaţia că eşti între visare şi trezire", adaugă prof. Sharpless. Cel mai des, oamenii văd persoane străine care pătrund în cameră sau au senzaţia că plutesc. Profesorul de psihologie menţionează, însă, că aceste halucinaţii, deşi par foarte reale, durează doar câteva minute.

Nici demoni, nici extratereştri

Anomalia a fost descrisă de numeroase culturi în moduri cât se poate de mistice, de la demoni, la spirite rele sau la răpiri de extratereştri. Dar ştiinţific, explicaţia este simplă. Perioada de somn REM (rapid eye movement), când individul este mult mai activ decât în timpul somnului lent sau non-REM, continuă şi după trezire sau se instalează înainte ca el să adoarmă profund.

28% din studenţi trec prin cel puţin un episode de paralizie

Deşi incidenţa acestei parasomnii afectează doar 8% din populaţia generală, ea apare mai des la studenţi şi la persoanele bolnave psihic.

Studiul publicat în jurnalul „Sleep Medicine Reviews" arată că frecvenţa în rândul tinerilor de facultate depăşeşte 28%, iar în rândul persoanelor cu tulburări psihice este de aproape 32%.

Această formă de paralizie apare mai frecvent la cei care se trezesc des din somn, la persoanele care suferă de narcolepsie, sau la cele care au trăit experiente ciudate sau înspăimântătoare chiar înainte de a adormi. Totodată, munca în ture dezechilibrează bioritmul organismului şi predispune la paralizie de somn.

Cum ne poate afecta organismul munca în ture

Vestea bună e că problema nu este considerată o afecţiune medicală care să necesite tratament medicamentos. O alimentaţie echilibrată, eliminarea surselor care agită starea de spirit înainte de a adormi, relaxarea organismului şi a minţii pot creşte calitatea somnului şi preveni episoadele de paralizie. În cazul în care acestea persistă, este recomandată consultarea unui psiholog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite