Primăvara, ne tratăm cu ghiocei şi cu muguri
0Florile care anunţă venirea primăverii au o varietate de proprietăţi terapeutice, spun specialiştii. Preparatele pe bază de ghiocei pot fi folosite atât în scop profilactic, cât şi ca tratament adjuvant în bolile acute ori cronice.
Sunt un remediu excelent pentru combaterea durerii de cap, însă aceste flori s-au dovedit eficiente şi în alte tipuri de dureri, precum şi în caz de spasme musculare. Principalul mod de administrare a ghioceilor este sub formă de decoct. Acesta este indicat mai ales în caz de reumatism. Se prepară dintr-o linguriţă de bulbi mărunţiţi, care se fierb timp de cinci minute în 500 ml de apă. Se beau câte două-trei căni de decoct pe zi.
„Bulbul ghioceilor trebuie folosit numai în stare uscată. Cel proaspăt este toxic şi creşte riscul de intoxicaţii. Pentru a evita orice complicaţie, ceaiul de ghiocei ar trebui cumpărat de la Plafar", atrage atenţia medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie de la Clinica Med-As din Bucureşti.
Mlădiţele întăresc imunitatea
În curând, pomii vor face muguri, pe care îi vom putea folosi în scop terapeutic. Extractele din muguri de brad ori de plop cresc rezistenţa organismului în faţa bolilor şi au efect detoxifiant şi energizant. În plus, terapia pe bază de muguri de plop şi-a dovedit eficienţa în tratarea bolilor sistemului nervos, în acnee, hemoroizi, boli hepatice (contribuie la regenerarea celulelor hepatice), migrenă, reumatism, anorexie şi chiar în caz de cancer.
„Extractele gemoterapice (din părţile tinere ale plantelor) au indicaţii într-o sumedenie de boli, însă trebuie folosite numai la recomandarea medicului fitoterapeut", explică medicul Ruxandra Constantina.
Au proprietăţi antigripale
Afecţiunile respiratorii, frecvente în această perioadă, pot fi combătute mai uşor dacă, în paralel cu tratamentul medicamentos, se folosesc şi preparate din muguri de plop ori de brad. Proprietăţile antiinflamatorii, expectorante, antiseptice şi calmante le recomandă în caz de bronşită acută (şi chiar cronică), de gripă, de faringită, de traheită şi de astm. Mugurii de plop se utilizează sub formă de tinctură care se prepară din 25 de grame de muguri zdrobiţi şi ţinuţi la macerat zece zile în 100 ml de alcool de 90 de grade. De trei ori pe zi, înaintea meselor principale, se iau câte 15 picături de tinctură diluată în 50 ml apă.
Mugurii de brad, în schimb, se recomandă sub formă de sirop. Un kilogram de muguri de brad proaspeţi se fierb circa un sfert de oră în doi litri de apă. După ce amestecul se răceşte, se adaugă un kilogram de zahăr (în prealabil, se dizolvă în apă) şi amestecul se fierbe încă zece minute. Se iau câte două-trei linguri înaintea meselor principale.