FOTO VIDEO Rio Celeste: secretul cascadei cu cea mai albastră apă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costa Rica se mândreşte cu una dintre cele mai frumoase cascade din lume, Rio Celeste, situată în Parcul Naţional Tenorio Volcano. Azuriul sau turcoazul lăptos al apelor, aşa cum pare în funcţie de momentul zilei, reprezintă „momeala“ perfectă pentru turişti din întreaga lume, dornici să se scufunde în această adevărată minune a naturii. Bineînţeles, există o explicaţie ştiinţifică pentru culoarea intensă a râului celest.

O oră de mers dificil prin pădurea tropicală, în timpul căruia poţi întâlni maimuţe capucin cu faţa albă, broaşte „săgeata otrăvită“ şi fluturi exotici, face ca turiştii să se bucure şi mai mult de incredibila privelişte care li se arată în faţa ochilor. Fotografiile realizate la Rio Celeste nu au nevoie de niciun fel de modificare în Photoshop pentru a reda un albastru atât de intens.
     

De-a lungul timpului s-au făcut mai multe teste pentru a găsi secretul apei azurii din Rio Celeste, care se formează la confluenţa cu râurile Quebrada Agria şi Río Buenavista. Iniţial s-a avansat ipoteza bacteriilor termale. Dar râul fiind localizat într-o zona vulcanică, s-a ajuns la concluzia că „de vină“ pentru formarea acestei bijuterii naturale sunt anumite minerale care stau suspendate în apă şi reflectă lumina.

image

Astfel, particulele de siliciu coloidal (cu diametrul între 100 şi 450 nanometri) ar fi dus la colorarea apei în turcoaz. 

Pe de altă parte, în cazul Rio Celeste, s-a presupus că aceste particule ar putea să depăşească 450 nanometri în diametru, motiv pentru care apa este de un albastru lăptos, scrie blogs.plos.org.

image

Într-un final, misterul a fost desluşit după ce a fost testată apa din cele trei râuri. Şi s-a descoperit că Quebrada Agria conţinea silicat de aluminiu, dar particulele erau mai mici de 10 nanometri, aşa că nu ar fi avut efectul observat. În schimb, Rio Buenavista conţine acelaşi gen de minerale, dar mai mari, de 184 de nanometri în diametru, însă nu într-o cantitate suficient de mare pentru a reflecta lumina şi pentru a crea efectul strălucirii turcoaz.

image

Răspunsul a venit după ce oamenii de ştiinţă au testat şi pH-ul apei şi au înţeles că în timp ce Quebrada Agria are un pH de 3.1 (la fel de acid ca o portocală), Rio Buenavista se prezintă cu un pH mai degrabă neutru, de 6.8. Iar atunci când apa cu pH acid se întâlneşte cu cea care are pH neutru, particulele de silicat de aluminiu se unesc inclusiv cu cele din Rio Celeste şi rezultă o concentraţie suficient de mare de minerale pentru ca totul să se transforme în ceea ce se poate vedea în imaginile şi clipul care însoţesc articolul.


 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite