Urgie in Dobrogea si Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viscolul din Dobrogea a smuls acoperisurile caselor si copacii din radacini Utilajele de deszapezire din judetele Constanta si Tulcea au fost trase pe dreapta, invinse de vantul care sufla cu 100 de

Viscolul din Dobrogea a smuls acoperisurile caselor si copacii din radacini
Utilajele de deszapezire din judetele Constanta si Tulcea au fost trase pe dreapta, invinse de vantul care sufla cu 100 de kilometri la ora
Utilajele de deszapezire au fost neputincioase in fata viscolului din Dobrogea. Administratia Drumurilor Judetene Constanta a oprit patrularea masinilor de interventie, din cauza vantului extrem de puternic (care atingea viteza de 100 km/h) si a vizibilitatii foarte reduse (sub 1 km). Toate porturile si caile navigabile au fost inchise, la fel si 9 drumuri judetene. In portul Midia, un ponton dezafectat a fost izbit de dig si s-a scufundat. Circulatia trenurilor a fost afectata, balansul periculos al vagoanelor pe podul de la Cernavoda impunand restrictii de viteza, de la 140 km/h la 70 km/h. Doua trenuri personale pe relatia Constanta - Galati au fost anulate. Locuitorii din comuna Cumpana, situata la 5 km de Constanta, nu aveau apa. Sase sate (Pelin, Valcele, Vulturul, Dulgheru, Runcu si Nistoresti) din judetul Constanta si doua din Tulcea (Horia si Dorobantu) au amutit, din cauza ruperii retelei de telecomunicatii. Alte opt localitati din Constanta (Ovidiu, Adamclisi, Independenta, Satu Nou, Plopeni, Chirnogeni, Viroaga si Petrosani) si 15 din Tulcea (Ostrov, Daeni, Mahmudia, Bestepe, Baltesti de Sus, Vacareni, Jijila, Luncavita, Rachelu, Garvan, Grindu, Satu Nou, Mihai Bravu, Turda si Nicolae Balcescu) nu aveau energie electrica. In Constanta, acoperisurile a doua blocuri de pe bulevardele Tomis si Ferdinand au fost spulberate de viscol. Copacii au fost smulsi din radacini, avariind masini, spatii comerciale, retele electrice si ranind usor trei persoane. Pe bd. 1 Mai, o toneta masiva a fost luata de vant si aruncata in mijlocul drumului. Pe arterele principale, panourile publicitare au fost sfasiate si trantite la pamant. Traficul rutier era un cosmar, masinile fiind nevoite sa circule cu maximum 20 km/h. Ambulantele se deplasau la solicitari doar insotite de utilaje de deszapezire. Prognoza meteo nu este deloc favorabila pentru Dobrogea. Vremea se anunta, in continuare, deosebit de geroasa, temperaturile coborand pana la minus 13 grade Celsius.
Sute de masini - blocate pe autostrada Fetesti-Cernavoda
Un sofer de camion si-a abandonat masina in drum si a fugit
Sute de masini erau blocate, ieri dupa-amiaza, pe autostrada Fetesti-Cernavoda pe sensul de mers dinspre Fetesti, din cauza vizibilitatii extrem de reduse, viscolul si zapada facand aproape imposibila deplasarea autovehiculelor. Potrivit consilierului local municipal Cristian Cristea, aflat pe autostrada, autoturismele se deplasau cu o viteza foarte mica, se opreau, apoi porneau din nou, circulatia fiind foarte dificila. Directorul Regiei Autonome Nationale de Drumuri si Poduri Constanta, Aidin Ibram, spunea ca blocajele se produc numai pe sensul de mers dinspre Fetesti spre Cernavoda, din cauza directiei vantului, pe celalalt sens drumul fiind uscat. Circulatia rutiera era ingreunata si din cauza unui camion incarcat cu fier vechi, al carui sofer a abandonat masina si a fugit. Cinci utilaje de deszapezire de la Drumuri Nationale actionau in zona, insa zapada era viscolita si asezata in scurt timp la loc. Seful Biroului Politiei Rutiere Fetesti, comisarul-sef Nicolae Diculescu, a declarat ca a dat dispozitie sa se circule si pe calea uscata, pe contrasens, insa din cauza vizibilitatii reduse si a neglijentei soferilor in mai putin de o ora s-au produs opt tamponari si un accident mai grav de circulatie, in urma caruia seful Jandarmeriei constantene, Ovidiu Bratulescu, a suferit o luxatie de sold, fiind transportat de urgenta la Spitalul Judetean din Constanta. Pe DN 39 Constanta-Mangalia, unde vizibilitatea este zero, circulatia rutiera a fost blocata aproape o ora in dreptul localitatii Lazu din cauza unui TIR care a derapat, desi circulatia masinilor de mare tonaj fusese interzisa inca de vineri de la pranz atat pe DN 39, cat si pe DN 22 C Constanta-Cernavoda.
Suceava - maturata de viscol
Vineri in zori, 10 localitati nu erau alimentate cu energie electrica, dupa ce o linie de medie tensiune a fost avariata. 15 drumuri judetene erau blocate traficului rutier. Ordinul instituit de prefectul Ioan Cusnir, ca nici un mijloc de transport sa nu paraseasca localitatile daca nu erau echipate de iarna, era si ieri valabil. Ambulantele au raspuns la doua solicitari, dupa ce au ajuns la bolnavi escortate de utilaje de deszapezire si de Jandarmerie. Aeroportul International Salcea a fost inchis traficului aerian datorita vantului care sufla in rafale, cu circa 80 km pe ora. La Suceava nu a nins, insa a fost viscolita zapada cazuta in ultimele zile.
Zapada a inghitit aproape toate drumurile din Iasi
De joi noaptea, temperatura in Iasi a scazut pana la -15 grade Celsius, a inceput sa ninga viscolit, iar vantul sa sufle puternic. Vineri, Politia Rutiera a instalat baraje la toate iesirile din municipiu, dupa ce 35 de drumuri judetene (din cele 49) au fost declarate impracticabile. Majoritatea rutelor comunale erau infundate. 25 de localitati erau fara curent electric, iar echipele nu puteau ajunge sa remedieze defectiunile dupa ce vantul a doborat arbori peste retelele electrice. Viscolul a cladit suluri imense de zapada, pe care autospecialele nu s-au incumetat sa le sparga pana la potolirea vifornitei. La amiaza, politistii incercau sa convinga soferii de pe TIR-uri, autobuze, masini ale Electrica, dar mai ales pe navetisti ca risca sa ramana blocati in troiene. In spatele navetistilor si soferilor care solicitau "dispense", pe soseaua dinspre Iasi se strangeau carduri-carduri de masini grele, microbuze si turisme. Doar ambulantele puteau trece de baraj, numai daca acestea circulau pe rute scurte si erau insotite de autogredere sau pluguri. La Sarca, Motca, Codrii Pascanilor si Raducaneni, troienele depaseau un metru inaltime. Deoarece autospecialele nu puteau actiona, ieri dupa-amiaza se circula in conditii de iarna pe toate drumurile nationale, existand riscul ca unele dintre acestea sa fie inchise temporar.
La Botosani, n-a fost mai cald de -9 grade
In Botosani, vantul a batut cu putere de joi noaptea, fara insa a rascoli zapada, inghetata pe alocuri. Drumurile nu erau acoperite cu nameti, iar ninsoarea a inceput viscolit abia la ora 16. Gerul insa a creat mari probleme botosanenilor, termometrele aratand si in cursul zilei temperaturi de minus 9 grade Celsius. Autovehiculele rulau pe principalele drumuri judetene, soferii fiind avertizati ca in judetele Suceava, Neamt si Iasi se circula cu mare dificultate. Cateva zone ale municipiului Botosani s-au confruntat, vineri, cu probleme in privinta alimentarii cu gaze naturale, din cauza temperaturilor foarte scazute. Mai multe persoane au reclamat la dispeceratul Distrigaz ca nu le functioneaza centralele termice individuale.
La Bacau, viscolul a intors din drum autobuzele
Un drum national si 12 drumuri judetene din Bacau erau blocate, vineri la pranz, din cauza zapezii si a viscolului, iar circulatia rutiera se desfasura cu dificultate la iesirea din municipiul Bacau spre Onesti. "Zona comunei Podu Turcului este complet izolata", a declarat subcomisarul Lucian Brebu, de la Politia Rutiera Bacau. In zona Onestiului, pe directia Oituz, camioanele erau oprite cate o ora si jumatate pentru a permite utilajelor de deszapezire sa curete drumul. Cursele si microbuzele tip maxi-taxi, care au plecat vineri dimineata spre Iasi, s-au intors din drum de la Roman deoarece vizibilitatea era foarte redusa din cauza viscolului. De asemenea, vantul puternic a rupt mai multe retele de medie tensiune, 28 de localitati ramanand fara energie electrica.
1 metru de zapada pe soselele din nordul Galatiului
Rafalele de vant deosebit de puternice, pornite in seara zilei de joi, anuntau viscolul care s-a instalat in judetul Galati incepand de vineri dimineata. Principala zona afectata este nordul extrem al judetului, unde zapada si vantul au afectat circulatia rutiera si alimentarea cu energie electrica a unor localitati. Dupa cum ne-a declarat Cornel Murat, directorul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri Galati, incepand de la 40 km nord de resedinta de judet, circulatia este aproape blocata de sulurile de zapada formate pe sosea, care pe alocuri ating si inaltimea de un metru, dar si de vizibilitatea ce nu depaseste 1,5 m. In zona Nicoresti-Buciumeni, DJDP a actionat cu freze pentru deblocarea unor masini ale "Electrica", chemate la o interventie. Vantul puternic a facut ca localitatea Buciumeni sa ramana fara energie electrica in urma ruperii retelei de alimentare. Pentru ca zapada se redepune pe sosea imediat, utilajele de interventie ale drumarilor se limiteaza sa deschida circulatia pentru ambulante, pompieri si masinile "Electrica". Municipiul Galati nu este inca inzapezit, desi ninge continuu de ieri dimineata si pe soselele din judet se poate razbate prin zapada. Politistii de la Rutier incearca sa-i intoarca din drum pe soferii imprudenti care vor sa paraseasca orasul, pentru ca viscolul se inteteste. Cele trei porturi ale orasului de la Dunare au fost inchise inca de vineri dimineata, din cauza vantului care a depasit viteza de 100 km pe ora.
In Neamt,
Scoli inchise, consultatii medicale prin telefon
Zeci de drumuri din judetul Neamt au fost blocate, vineri dupa-amiaza, din cauza viscolului, numeroase localitati au ramas fara energie electrica, zeci de scoli au fost inchise, iar medicii de la Ambulanta dadeau sfaturi medicale prin telefon, intrucat nu reuseau sa ajunga la toate solicitarile. Doua autofreze au ramas inzapezite in zona localitatii Turturesti in timp ce incercau sa deszapezeasca Drumul National Piatra Neamt - Roman, care era inchis traficului. Dupa-amiaza, 23 de drumuri judetene erau blocate pe anumite portiuni. Societatea Transmoldavia, cel mai important operator de transport din judet, a fost nevoita sa anuleze mai multe trasee, atat locale, cat si interjudetene. Autobuzele care au plecat vineri dimineata spre Suceava si Campulung Moldovenesc s-au intors de la Targu Neamt, respectiv Boroaia. Retelele electrice au cazut in cascada, desi echipele Electrica au actionat continuu.
In Vaslui nu vezi la 10 metri
Conducerea Serviciului Politiei Rutiere Vaslui a dispus, inca de vineri dimineata, ca nici un autovehicul sa nu paraseasca municipiile Vaslui, Barlad, orasele Husi si Negresti, dar nici localitatile rurale. La caderea serii, toate drumurile judetene erau blocate traficului rutier. Se circula cu mare dificultate doar pe rutele nationale. Sase localitati, ramase fara curent electric, nu erau alimentate nici spre seara deoarece angajatii Electrica nu au avut cum sa ajunga pentru a remedia retelele. Vizibilitatea maxima a fost estimata pana in 10 metri in vai sau in camp deschis. De 24 de ore, viscolul nu a contenit, rafalele avand intre 70-80 km/h. Viscolul a fost insotit pe alocuri de caderi masive de zapada, troienele depasind un metru. Ambulantele nu au ajuns la solicitari, insa persoanele care au solicitat asistenta medicala au putut fi tratate in dispensare.
Traficul greu - interzis in toata tara
Circulatia pe drumurile publice a autovehiculelor cu o masa mai mare de 3,5 tone a fost interzisa, ieri, printr-un ordin comun al ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si al ministrului Administratiei si Internelor. Masura a fost determinata de inrautatirea vremii in multe zone ale tarii, se arata intr-un comunicat al MTCT. "Din cauza conditiilor meteorologice si a vizibilitatii la 0 pe drumurile publice din judetele Buzau, Galati, Vaslui, Vrancea, Iasi, Bacau, Neamt, Constanta, Tulcea, Braila si Ialomita, am hotarat sa opresc circulatia TIR-urilor mari pe timp de viscol. Vremea s-a inrautatit, iar toti soferii, in special cei de TIR-uri, trebuie sa inteleaga ca e nevoie sa lase utilajele sa-si faca treaba, pentru a nu se mai ajunge in situatia sa fie blocate drumurile nationale", a declarat ministrul Transporturilor, Miron Mitrea. Nerespectarea interdictiei va fi sanctionata, dupa caz, cu amenda cuprinsa intre 500.000 de lei si 10 milioane lei.
Trenuri anulate, porturi inchise
Ieri dupa-amiaza au fost anulate patru trenuri personal de pe rutele Galati-Constanta si retur, Buzau-Faurei si retur. Pentru ruta Braila-Faurei si Faurei-Tandarei s-a circulat cu trenuri dublate de locomotive Diesel, deoarece vantul batea cu pana la 100 km/ora. In ceea ce priveste transportul naval, sunt inchise pentru navigatie porturile Constanta, Midia si Mangalia, precum si canalul Dunare-Marea Neagra intre km 1 si 64 si Canalul Sulina.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite