Pinguinii vor fi înlocuiţi de meduze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pinguinii din Antarctica vor găsi hrană tot mai greu
Pinguinii din Antarctica vor găsi hrană tot mai greu

Temperaturile ridicate ale apelor care înconjoară Antarctica pun în pericol hrana pinguinilor. Încălzirea globală ar putea duce la dispariţia pinguinilor, avertizează cercetătorii. Locul  acestor păsări ar putea fi luat de meduze.

Cel mai îndrăgit animal din Antarctica este în pericol să dispară. Potrivit celui mai cuprinzător studiu făcut până acum cu privire la viaţa marină din regiunea Antarcticii, din cauza faptului că gheaţa se topeşte, micile crustacee cu care se hrănesc pinguinii sunt tot mai rare, notează publicaţia „The Daily Telegraph".

Pe cale de consecinţă, populaţia de krill (crustacee asemănătoare creveţilor) este înlocuită de copepode. Aceste crustacee care încep să câştige teren măsoară însă numai o jumătate de milimetru în lungime, astfel că pinguinii nu le pot prinde pentru a se hrăni cu ele. În schimb, constituie hrana ideală pentru meduze, dar şi pentru alte vietăţi marine cu tentacule.

Meduzele vor invada apele antarctice

În aceste condiţii, biologul marin Huw Griffiths de la baza britanică din Antarctica a atras atenţia că pinguinii ar putea avea de suferit. „Animalele marine s-au adaptat la condiţiile de temperatură din această zonă de-a lungul a milioane de ani şi sunt foarte sensibile la orice schimbare", a declarat acesta.

„Biodiversitatea din apele antarctice este mare. Dar dacă speciile nu sunt capabile să se adapteze la noi condiţii, ar putea muri", a adăugat acesta. Potrivit specialistului, copepodele sunt de 120 de ori mai mici decât crustaceele cu care se hrănesc pinguinii. Ca urmare, toate speciile care consumă krill şi care trăiesc în această regiune vor fi afectate.

„Pinguinii, păsările de mare, balenele - toate aceste specii sunt obişnuite să prindă prăzi mari. Vietăţile cu tentacule - cum ar fi meduzele - vor avea la dispoziţie mai multă hrană", a explicat Huw Griffiths. Meduzele au toate şansele să devină o populaţie dominantă în zonă. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite