Oamenii cu care credem că ne asemănăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Punem preţ pe elementele pe care le avem în comun cu rude, prieteni sau vedete din dorinţa de a ne cunoaşte mai bine pe noi înşine. Persoanele cu care avem în comun ziua de naştere, zodia, numele sau aspectul fizic ne stârnesc curiozitatea. Mereu ne vom asemăna cu oameni de succes, nu cu cei respinşi de societate.

Este natural să fim curioşi faţă de persoanele născute în aceeaşi zi cu noi, cele care au aceeaşi zodie, cele care se numesc la fel ca noi sau care ne seamănă fizic. Pe de o parte vrem să vedem dacă aceste coincidenţe determină trăsături de personalitate similare, pe de altă parte ne mândrim cu „portofoliul" de celebrităţi cu care avem elemente în comun.

Mai mult, mass-media alimentează periodic imaginaţia cititorilor cu poveşti de viaţă, de obicei cu final fericit, despre oameni ale căror aniversări coincid. Doi tineri din Statele Unite ale Americii s-au căsătorit anul trecut, la 24 de ani după ce au fost născuţi în aceeaşi zi şi în acelaşi salon de spital. Un bărbat din Marea Britanie îşi serbează ziua de naştere odată cu fiul şi nepotul său, un lucru care se poate întâmpla foarte rar, cu o probabilitate calculată de 1 la 272.910. Presa de peste Ocean relata, în martie, povestea unor surori gemene din Indianapolis care au născut câte o fetiţă în aceeaşi zi, la câteva ore distanţă, în acelaşi spital, fără nicio planificare în acest sens.

În căutarea „persoanei din oglindă"

Sunt mândră „coaniversară" a lui Octavian Paler, dar din „portofoliul" meu nu ignor un împărat roman, un rege al Norvegiei, trei câştigători ai Premiului Nobel, renumiţi poeţi şi fizicieni. Am fost surprinsă să aflu că împart aceeaşi zi de naştere cu fostul meu director, iar prietenii mei au fost surprinşi, la rândul lor, când au aflat că am început o relaţie pornind de la coincidenţa zilelor de naştere. Tatăl meu e născut în aceeaşi zi cu bunica mea. Actualul meu director e născut în aceeaşi zi cu mama mea.

Acest gen de „confesiune" apare în mii de variante, pe sute de site-uri şi platforme de discuţii din toată lumea. Fiecare află la un moment dat că este „coaniversar" al unei rude sau prieten al vreunui coleg de serviciu. Iar odată cu apariţia reţelelor de socializare, aceste coincidenţe sunt mult mai vizibile. În multe cazuri, acestea sunt neaşteptate, altele sunt doar amuzante. „Cunosc câţiva prieteni născuţi în aceeaşi zi a lunii cu mine, dar nu consider că s-a creat o legătură specială doar pe baza acestui fapt. Este evident un element în plus, dar nu definitoriu în relaţionarea dintre noi", este de părere Eduard M., 33 de ani. „Cred că la nivel individual fiecare dintre noi cautăm la un moment dat persoana din oglindă, fie prin prisma zilei de naştere, a zodiei sau a altor caracteristici, dar până la urmă nu e decât un exerciţiu de divertisment. Nu cred că aş vrea să mă întâlnesc cu mine însumi pe stradă sau să stăm de vorbă la o cafea", explică tânărul.

Pe de altă parte, asemănarea fizică a determinat-o pe Andreea, 32 de ani, să se împrietenească pe Facebook cu o actriţă pe care a văzut-o la televizor. La rândul ei, Mihaela D., 25 de ani, a fost surprinsă să găsescă pe contul ei de Facebook invitaţii de împrietenire de la câteva persoane care au acelaşi nume cu ea. „Dacă ar fi avut şi vârsta apropiată de a mea, poate că le acceptam", spune tânăra.

Invazie de site-uri

Portalul ro.wikipedia.org oferă detalii despre celebrităţile născute în aceeaşi zi şi despre evenimentele istorice petrecute la acea dată. În plus, există mii de site-uri, precum www.born-today.com, şi platforme de discuţii pe această temă.

Personalităţi născute în aceeaşi zi



Astrologii numesc persoanele născute în aceeaşi zi şi acelaşi an „astrogemeni", posesori ai unei hărţi natale identice. Potrivit site-lui www.imyou.me, Charles Darwin (foto stânga) şi Abraham Lincoln (foto dreapta), ambii născuţi la 12 februarie 1809, au trăit multiple coincidenţe în viaţă. Şi George W. Bush şi Silverster Stallone au venit pe lume în aceeaşi zi, 6 iulie 1946. Sigismund Freud şi exploratorul Robert E Peary au împărţit ziua de naştere, 6 mai 1856, iar David Cooperfield şi Mickey Rourke au apărut pe lume în ziua de 16 septembrie 1956.

Părerea Expertului: "Nativi cu aceeaşi configuraţie astrală"
Tina Rizea, astrolog

Astrologii au făcut de-a lungul timpului studii îndelungate pentru a sesiza dacă gemenii au sau nu un destin comun. Diferenţa există în aproape toate cazurile şi este motivată nu numai de ora diferită de naştere, ci şi de experienţa de viaţă, de acumularea de cunoştinţe, adică de educaţie.

În studiile de specialitate, sunt consideraţi astrogemeni şi acei nativi care sunt născuţi în aceeaşi zi, lună, an şi localitate, dar au părinţi diferiţi. Deoarece în astfel de cazuri poziţia astrelor în zodii este identică, ar fi de aşteptat ca şi destinul acestora să fie aproape similar.

Dacă ora de naştere este diferită, intervin însă deosebiri majore, cauzate de distribuţia planetelor în Case diferite: un Pluton în Casa a doua poate crea o stare de avariţie, iar prezenţa Marelui Malefic în Casa a opta nu înseamnă decât predispoziţie la moarte grea, moşteniri pierdute şi o intuiţie ieşită din comun.

O mare importanţă pentru crearea de diferenţe în destinul acestor nativi o au şi circumstanţele distincte, ca şi persoanele diferite cu care intră în contact, mediul social, religia, prietenii, anturajul şi chiar starea financiară.

Oricum, aşa cum este logic, asemănări există, deci pot apărea în viaţa acestora tendinţe şi evenimente similare. De cele mai multe ori, în cazul în care apare «şansa» să se întâlnească doi astrogemeni de sex opus, va exista întotdeauna o atracţie specială, care însă cu timpul se transformă în indiferenţă totală sau chiar mai rău. Dacă cei doi nativi sunt de acelaşi sex, pot dezvolta o prietenie greu de înţeles pentru anturaj.

Cât câştigă o „clonă" de vedetă

Asemănarea cu personalităţi sau vedete este un avantaj pentru persoanele care vor să intre în showbiz sau chiar în lumea politică. Conform unui articol recent din „Washington Post", sosiile, aşa-numiţii „lookalikes" sau „impersonators", câştigă în SUA între 2.000 şi 10.000 de dolari, în funcţie de persoana pe care o copiază sau de evenimentele la care participă: şedinţe foto, discursuri, conversaţii cu invitaţii la conferinţe.

Pot apărea disfuncţionalităţi

„Există persoane care seamănă natural cu personalităţi publice sau vedete, la care există riscul de a se identifica la extrem cu acestea. De obicei, ele îşi duc viaţa fără să valorifice asta, dar sunt şi cele care îşi câştigă existenţa de pe urma acestei asemănări. Sosiile ar putea avea unele probleme psihologice la un moment dat, având în vedere că niciodată nu vor ajunge să fie persoana pe care o copiază sau să aibă aceeaşi viaţă", este de părere psihologul Keren Rosner.

Pe de altă parte, tot în SUA, industria chirurgiei estetice a înflorit de pe urma dorinţei pacienţilor de a-şi modifica aspectul pentru a semăna perfect cu cele mai în vogă vedete. În România, nu poate fi vorba de un fenomen, după cum spune Toma T. Mugea, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Estetică. „Din câte ştiu eu, nu este multă lume dornică de asemenea intervenţii, spre deosebire de SUA, unde lumea se operează oricum şi oriunde. În aproape 20 de ani, eu am avut doar câteva solicitări, pe care le-am refuzat. Răspunderea este a doctorului, iar conştiinţa sa este conformă statutului medicului. Aceste persoane au alte aşteptări şi atunci trebuie trimise la psiholog", explică Mugea.

Psihologii spun că această categorie de persoane denotă o lipsă de împăcare, armonie interioară şi încredere. „Dacă dorinţa de a fi altcineva sau altceva - cum e cazul unei persoane din SUA care a făcut numeroase operaţii pentru a avea o faţă de leu - e dusă la extrem, poate fi vorba de o problemă psihologică, de o disfuncţionalitate", explică Keren Rosner.

Vrem să avem acelaşi succes ca sosiile noastre celebre

Curiozitatea faţă de persoanele cu care avem lucruri în comun are o serie de resorturi psihologice, spun specialiştii. „Este vorba în primul rând de o dorinţă de autocunoaştere, pentru că, dacă avem un lucru în comun cu cineva, credem că ne putem identifica cu acea persoană.

Astfel, căutăm în acea persoană anumite detalii, dorind în acelaşi timp să aflăm despre noi înşine ceva", explică psihologul Keren Rosner. În al doilea rând, dacă avem puncte comune cu o persoană, aceeaşi zi de naştere sau acelaşi gen de familie, tindem să le considerăm o temelie, un fel de garanţie că relaţia va merge.

„Ceea ce este esenţial este faptul că admirăm la celălalt o trăsătură personală comună. Dacă aflăm că un actor, un scriitor pe care îl apreciem este născut în aceeaşi zi, ne întrebăm dacă nu cumva avem şi noi acel talent, iar asta vine din nevoia noastră de valorizare. Acea persoană ne valorizează pe noi şi face să ne crească stima de sine. Poate fi vorba şi de un factor activator, care ne impulsionează să ne străduim să fim mai buni în ceea ce facem", explică Rosner.

Ne identificăm cu persoanele talentate

Psihologii spun că există şi o categorie de femei care se compară cu vedetele, iar dacă sunt complimentate că seamănă cu o anumită actriţă vor păstra asta în memorie ca pe o garanţie a succesului personal. „Vrem să ne comparăm cu vedete pentru că dorim să ne identificăm cu ele. Vrem să avem acelaşi succes şi acelaşi stil de viaţă. Mereu vom alege să ne asemănăm cu persoanele talentate, admirate, agreabile, nicidecum cu cele respinse social", mai spune Rosner.

Este ziua de naştere importantă în dezvoltarea personalităţii? Două persoane născute în aceeaşi zi sau în aceeaşi zodie au şanse mai mari să semene? La aceste întrebări, psihologii sunt mult mai sceptici decât astrologii.

„Având în vedere că o persoană se formează pe baza unui bagaj genetic, prin educaţie şi autoeducaţie, se adaptează în funcţie de situaţia de viaţă, de locul de naştere sau de cât de bogată e familia, mi-e greu să cred că două persoane, chiar dacă sunt născute în aceeaşi zi sau în aceeaşi zodie ajung să aibă acelaşi destin. Din experienţă personală cred că pot fi vagi asemănări, dar e exagerat să zicem că sunt perfect identice", este de părere Keren Rosner. „Nu, nu există date care să arate că există astfel de asocieri. Există poveştile «Horoscopului», care ne înscriu în diverse «Zodii», dar ele sunt la fel de adevărate ca existenţa lui Harap Alb", consideră şi psihologul Daniel David.

"Admirăm în celălalt o trăsătură personală comună. Acea persoană ne valorizează pe noi şi face să ne crească stima de sine."
Keren Rosner
psiholog

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite