Nalba mare, un îndulcitor natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nalba mare înfloreşte din luna iunie până-n septembrie. Conţine amidon, acizi ureici, mucilagii, zaharuri, pectine, tanin, săruri de calciu şi potasiu. Este indicată în bronşite,

Nalba mare înfloreşte din luna iunie până-n septembrie. Conţine amidon, acizi ureici, mucilagii, zaharuri, pectine, tanin, săruri de calciu şi potasiu. Este indicată în bronşite, laringite acute şi infecţii renale.

Este apreciată şi pentru calitatea sa de îndulcitor natural, de excelent emolient şi expectorant. Extern, planta este folosită sub formă de prişniţă şi spălături în combaterea furunculozei, ca antiinflamator în laringită şi traheită. La recoltare, rădăcina de nalbă nu trebuie spălată pentru a nu-şi pierde mucilagiile, atât de importante din compoziţia sa. În cosmetică, planta este folosită în tratamentul tenurilor uscate, cu tendinţă de ridare.

Nalba se foloseşte sub formă de infuzie şi decoct. Decoctul se prepară din 20 grame rădăcină fiartă, timp de 10 minute, în 200 ml apă. Se foloseşte, sub formă de gargară de trei ori pe zi, în afecţiuni ale gâtului.
Infuzia se prepară din două linguri de frunze la 250 ml apă clocotită.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite