Experimentul social despre frumuseţe, infirmat de cercetători: femeile se cred mai atrăgătoare decât sunt în realitate
0Campania video „Beauty Sketches“ demonstrează că femeile sunt mai frumoase decât se cred, însă numeroase studii indică exact contrariul.
Un studiu elaborat de cercetători în psihologie de la Universitatea Virginia şi Universitatea Chicago arată că cei mai mulţi dintre noi tindem să avem o părere mai bună despre noi în ceea ce priveşte aspectul fizic, informează „Daily Mail“.
Într-un experiment similar celui realizat de Dove, femeile tindeau să se recunoască într-o fotografie modificată pentru a le evidenţia decât în una care le făcea să pară mai puţin atrăgătoare.
În campania Dove „Beauty Sketches“, care a fost cea mai vizualitată reclamă a tuturor timpurilor, ajungând la 114 milioane de vizualizări pe Youtube, nişte femei îşi descriu trăsăturile unui artist aflat în spatele unei cortine, care mai apoi le desenează. Acesta efectuează un al doilea portret al femeilor, de data aceasta pornind de la descrierea unor străini. La sfârşit, femeile îşi văd portretele şi constată că în cel descris de strain ele sunt mult mai atrăgătoare, sloganul spotului fiind „eşti mai frumoasă decât crezi“.
Psihologii Nicholas Epley şi Erin Whitchurch au realizat un experiment în anul 2008, pentru a vedea percepţia noastră despre sine. Ei au fotografiat un grup de femei. O fotografie a fost modificată pentru a le face mai atrăgătoare, iar cealaltă fotografie a fost modificată pentru a le scoate în evidenţă imperfecţiunile. Femeilor li s-a zis că una din imagini este modificată, iar cealaltă nu. Participantele au fost puse să aleagă fotografia neretuşată, iar cele mai multe au ales-o pe cea în care arătau mai bine.
În 2001, cercetătorul David Dunning a aflat că oamenii consideră că sunt peste medie în mai multe aspecte ale vieţii lor, şi nu doar din punct de vedere fizic.
Un articol scris de cercetătoarea Patricia Cross în 2006 susţine aceste afirmaţii. Potrivit articolului, 94 la sută din profesorii universitari s-au considerat peste medie în ceea ce priveşte munca lor, lucru imposibil, atât din punct de vedere statistic, cât şi din punct de vedere logic.