Dilema săptămănii: Termopan cu tâmplărie din PVC sau din lemn?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai utilizat material pentru realizarea ferestrelor este PVC-ul, dar lemnul recâştigă teren. Ferestrele cu geam termopan pot fi realizate, în principal, din trei materiale: PVC, lemn şi aluminiu. Doar primele două se potrivesc pentru locuinţe.

Înainte de 1990, sporirea confortului într-o locuinţă părea mai uşor de pus în practică, ţinând cont şi de faptul că paleta de materiale de construcţie nu era aşa de variată ca acum. Pe atunci conta mai mult confortul individual, dup ă cum îl înţelegea fiecare: un televizor color, un aparat video, o bibliotecă, vacanţă prin sindicat.

După căderea regimului comunist, democraţia le-a adus românilor şi libertatea de a alege, după propriile puteri financiare şi după gusturi, cum să-şi aranjeze casa atât în interior, cât şi în exterior. Privind din mijlocul unui cartier rezidenţial, fie de blocuri, fie de case, primul indiciu al modernizării a fost fereastra cu geam termopan, o tehnologie care permite izolarea fonică şi termică a locuinţei. Şi aşa, apariţia termopanelor a reprezentat una dintre cele mai puternice explozii de vânzări pe piaţa materialelor de construcţie de la noi. A fost o modă, şi încă mai este, să-ţi pui ferestre cu geam termopan. Le-a îndrăgit şi cantautorul Florin Chilian, care în 2005 a adus mitul termopanelor în viaţa personajului  Săndel din „Cântecul avocatului", ca un mod de viaţă. Revenind la termopan ca tehnologie, tâmplăria ferestrelor cu astfel de geam se fac, de regulă, din PVC, prescurtare de la policlorură de vinil, din lemn sau din aluminiu.

În rubrica din această săptămână vom vorbi doar despre două materiale, PVC şi lemn, pentru că aluminiul este folosit mai ales la clădirile cu pereţi din sticlă, şi mai puţin în casele noastre. Dintre cele două, mai des utilizate sunt, bineînţeles, tâmplăriile PVC şi aproape că nu există oraş sau comună care să nu aibă o ofertă generoasă de firme de profil, de la nume cunoscute la întreprinzători locali. De cealaltă parte, lemnul este preferat de proprietarii care preferă un stilul tradiţional în amenajarea locuinţei.

„Profilele din PVC sunt garantate 50 de ani"

Despre avantajele şi dezavantajele folosirii tâmplăriei din PVC vorbeşte Gheorghe Dinculescu, inginer, care deţine o firmă de profil. „Tâmplăria PVC este cea mai bună din mai multe puncte de vedere. Mai întâi, odată sudată partea de tocărie şi respectată cu tehnologia şi armătura, fereastra este foarte rezistentă, izolează bine fonic şi termic. Apoi, este necesar să se facă şi nişte găuri, care au două roluri. Dacă tâmplăria e sudată etanş şi nu are găuri, se deformează. Găurile exterioare fac depresurizarea, dar asigură şi o aerare bună. În plus, elimină şi apa acumulată în toc", precizează specialistul.

Inginerul Dinculescu spune că el recomandă tuturor clienţilor săi tâmplăria PVC de culoare albă, pentru că absoarbe mai puţină căldură, iar acumularea de căldură este mai redusă. „La tâmplăria PVC întreţinerea este uşor de făcut. De asemenea, garniturile se schimbă foarte rar. Când geometria ferestrei este bine realizată, iar geamul este făcut cum trebuie, partea de feronerie poate să reziste foarte mult. La PVC este absolut necesară armătura, pentru că îi dă o fiabilitate foarte bună. Profilele din PVC sunt garantate 50 de ani", adaugă inginerul.

În ceea ce priveşte contrarecomandările în folosirea tâmplăriei din PVC, Gheorghe Dinculescu menţionează doar un singur aspect: „Sunt state în Occident, cum ar fi Germania, care atrag atenţia că ferestrele din PVC nu sunt biodegradabile. Aţi văzut că, dacă laşi un astfel de material în pământ, îl găseşti la fel după mulţi ani. Acesta ar fi singurul inconvenient al folosirii PVC-ului. Şi ar mai fi ceva, dar noile tehnologii au rezolvat acest aspect. La început, mulţi s-au plâns că simt miros de mucegai în casă, însă acum au apărut elemente de prindere şi închidere mai bune, care permit şi aerisirea camerei".

"La tâmplăria PVC, întreţinerea este uşor de făcut. De asemenea, garniturile se schimbă rar. "
Gheorghe Dinculescu
inginer

„Lemnul este deosebit, dar necesită îngrijire"

Folosirea lemnului pentru realizarea tâmplăriei unui geam termopan este din ce în ce mai răspândită la noi, pe când occidentalii au ales de mult să renunţe la plastic în favoarea acestui element din natură. Însă preţul unei astfel de lucrări este mult mai mare decât în cazul „plasticului".

„Lemnul este preferat de persoanele care optează pentru proprietăţile sale ecologice, dar şi pentru aspectul plăcut, mai ales că vorbim de locuinţă, unde fiecare dintre noi trebuie să se simtă cât mai bine", spune inginerul Vasile Preda, care lucrează pentru un producător de uşi şi ferestre.

Ca şi PVC-ul, lemnul are o varitate de culori, dar acestea sunt naturale, deosebite, iar oferta de esenţe pentru gemurile termopan este bogată. Când fereastra are o curbură, tâmplăria este mai uşor de făcut cu lemn decât în cazul PVC-ului.

„Indiferent dacă este stratificat sau masiv, lemnul tot lucrează, adică tot îşi modifică structura, scăzând gradul de izolare termică şi fonică. Persoanele care optează pentru lemn o fac pentru că acest material provine din natură, este ecologic şi biodegradabil, spre deosebire de plastic. Totul pleacă de la ideea de tradiţionalism", adaugă Vasile Preda.

La o fereastră din lemn sunt însă destule probleme, continuă inginerul: „Se încearcă tot felul de inovaţii acum. Am văzut că italienii pun peste lemn un profil din aluminiu, pe exterior, care îi măreşte durata de viaţă. Tocăria din lemn este frumoasă, ecologică, dar nu este la fel de rezistentă ca aceea din PVC. Dacă nu eşti atent ca lemnul să fie uscat, va crăpa după montare, mai ales în condiţii de umezeală ridicată urmată de soare puternic. Lemnul trebuie lăcuit sau vopsit, cum procedam pe vremuri cu vechile tocuri. Prin urmare, este deosebit ca aspect, dar este mai scump şi necesită îngrijire permanentă.

"Persoanele care optează pentru lemn o fac pentru că acest material provine din natură, este ecologic şi biodegradabil. "
Vasile Preda
inginer

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite