Ce este peganismul, noul regim alimentar care promite sănătate şi echilibru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Un nou regim alimentar devine din ce în ce mai popular – peganismul, un hibrid între dieta vegană şi cea a oamenilor din paleolitic. Medicul care a inventat-o susţine că o combinaţie a celor două este cheia unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat.

Regimul pegan combină veganismul, care exclude orice prodse animale, şi obiceiurile alimentare ale oamenilor din era paleolitică, care nu consumau lapte, cereale, soia, zahăr şi leguminoase şi care se hrăneau cu carne săracă în grăsimi (vită şi pasăre), peşte, nuci şi seminţe.

Americanul Mark Hyman, director medical al Centrului Clinic de Medicină de Familie din Cleveland şi autorul mai multor best-selleruri, este cel care a inventat regimul pegan şi susţine că, deşi se bat cap în cap, un echilibru al celor două diete rezultă într-una extrem de benefică pentru organism, potrivit revistei Allure.

„Este foarte simplu. Trebuie să avem o dietă bazată pe alimente cu un conţinut scăzut de zahăr şi amidon, multe legume şi produse bogate în grăsimi sănătoase, cum sunt nucile, seminţele, uleiul de măsline şi avocado“, a explicat Hyman pentru CBS News. Acesta susţine că regimul pegan este ideal nu doar pentru sănătatea noastră, ci şi pentru a planetei.  

„Dacă este urmată corect, dieta pegană poate fi un alt mod de a mânca sănătos renunţând la zahăr şi alimentele procesate“, este de părere şi dieteticianul Pam Bede, citat de Womens Health.

În termeni de bază, regimul pegan preia părţile bune din cele două diete, fiind centrat pe legume şi fructe, alimente proaspete, grăsimi sănătoase şi unele tipuri de carne şi produse animale.

Cei care urmează regimul pegan au o listă strictă cu alimente pe care au voie sau nu să le mănânce.

Alimente benefice:

Legume şi fructe – mare parte din dieta pegană se bazează pe fructe, în spectail merele, grapefruitul, strugurii şi piersicele, şi pe majoritatea legumelor, atâta timp cât au un indice glicemic scăzut, precum sfecla roşie şi morcovii.

Proteine – aproximativ 25% din regimul pegan conţine proteine animale slabe, cum ar fi puiul, ouăle, peştele şi carnea de vită macră.

Grăsimi şi seminţe – regimul vegan nu este complet fără avocado, ulei de măsline şi nuci, precum şi cereale integrale, cum ar fi ovăzul, quinoa, orezul sălbatic.

Leguminoase – lintea şi mazărea sunt recomandate în cadrul regimului vegan, dar consumate cu moderaţie, nu mai mult de 250 de grame pe zi.

Alimente de evitat:

Lapte, zahăr, soia şi leguminoase, alimentele prelucrate, produsele ce au mult gluten (grâu, orz, secară) şi unele legume, printre care dovleceii, sfecla, cartofii şi cartofii dulci. Regimul permite totuşi, ocazional, produse bio din lapte de capră sau oaie.

Beneficii şi restricţii

Inventatorul regimului pegan susţine că acesta are numeroase beneficii - te poate ajuta să slăbeşti, să scazi nivelul colesterolului, să reduci riscul apariţiei diabetului şi bolilor cardiovasculare.

Dieteticianul Pam Bede a explicat că regimul pegan, fiind axat pe legumele bogate în fibre şi grăsimi saturate, vă poate oferi starea de saţietate pentru o perioadă mai lungă şi ajută la pierderea kilogramelor nedorite. Pe de altă parte, o dietă bogată în legume poate fi minunată pentru talie, dar mulţi adepţi ai stilului vegan cad în capcana dorinţei de a consuma cantităţi prea mari de carbohidraţi. „Pofta de carbohidraţi este adesea rezultatul dorinţei organismului de a creşte glicemia prin produse care alimentează zahărul din sânge, cum ar fi dulciurile“, a explicat şi nutriţionista Brigitte Zeitlin.

Creşterea consumului de proteine şi fibre în timp ce eliminaţi zahărul şi alimentele procesate va duce la scăderea în greutate şi îmbunătăţirea stării de sănătate, mai spune specialista. 

Totuşi, Zeitlin atrage atenţia că regimul pegan vine cu multe restricţii şi nu-l recomandă sportivilor sau persoanelor foarte active, pentru că la început poate duce la o scădere drastică a proteinelor, calciului, fierului şi a altor substanţe nutritive. De exemplu, eliminarea laptelui va priva organismul de mult calciu şi vitamina D şi cel mai probabil va fi nevoie să fie compensate prin suplimente. 

Renunţarea la arahide şi fasole, precum şi la procentul de proteine animale vă poate face să vă simţiţi foarte slăbit, mai ales dacă mergeţi la sală, pentru că vă împiedica să obţineţi suficientă proteină pentru construirea masei musculare şi fier care să vă energizeze. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite