Mentalitatea greşită a părinţilor români şi pedepsele menite „să educe” distrug viitorul copiilor: ce efecte au abuzurile fizice şi emoţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traumele psihice pe care le suferă copiii abuzaţi se vindecă mult mai greu ca rănile fizice/FOTO Telegraph.co.uk
Traumele psihice pe care le suferă copiii abuzaţi se vindecă mult mai greu ca rănile fizice/FOTO Telegraph.co.uk

„Bătaia e ruptă din Rai” şi „eu te-am făcut, eu te omor!” sunt fraze pe care copiii români de aud prea des de la părinţii lor. Consecinţele pe termen lung ale abuzurilor fizice şi emoţionale sunt extrem de grave, putând duce inclusiv la boli psihice, lucru pe care puţini părinţi le înţeleg, se atrage atenţia în cadrul unei campanii demarate de organizaţia Salvaţi Copiii România.

Mentalitatea multor români în privinţa educării copilului este încă învechită, punând accent pe pedepse, ameninţări şi abuzuri şi prea puţin pe o comunicare deschisă cu copilul şi pe exprimarea afecţiunii. Chiar dacă îşi iubesc copiii şi nu ar vrea să-i bată, mulţi părinţi recunosc că recurg frecvent la pedepse violente pentru că aşa cred ei că trebuie procedat şi pentru că aşa au fost crescuţi la rândul lor. 

Este un cerc vicios al violenţei în familie, care va lăsa urme imposibil de şters în mintea şi în sufletul copilului, avertizează Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Conform datelor Salvaţi Copiii, organizaţie care au avut în grijă în perioada 2009-2015 un număr de 13.126 de copii abuzaţi, violenţa împotriva copilului are loc în 6 din 10 familii. Studiul fundaţiei a demonstrat că părinţii consideră pedepsele singurul stil eficient de educaţie, fără să realizeze gravele consecinţe pe care violenţa le va avea asupra copiilor. Traumele psihice pe care le suferă aceştia se vor vindeca foarte greu, poate niciodată, chir dacă ele nu lasă urme vizibile, ca loviturile fizice, declară Gabriela Alexandrescu.

87% dintre copiii abuzaţi ajung să aibă tulburări psihice

Astfel, 87% dintre copiii supuşi frecvent violenţei în familie ajung ulterior să primească un diagnostic clinic de depresie, anxietate, ADHD sau alte tulburări de comportament.  Mai mult, aceşti copii vor deveni agresivi la rândul lor şi vor recurge la acte violenţă cu colegii, prietenii şi mai apoi cu proprii lor copii, considerând că bătaia şi pedeapsa sunt singurele soluţii atunci când apar conflicte.

Doar 23% dintre părinţii care îşi agresează copiii admit că probabil greşesc şi prin comportamentul lor îi învaţă pe micuţi să fie violenţi la rândul lor. De asemenea, 58% dintre părinţii copiilor abuzaţi sunt convinşi că o atitudine de toleranţă şi afecţiune din parea adultului înseamnă de fapt răsfăţarea copilului.

Părinţii cred că exprimarea afecţiunii duce la răsfăţ

Cel mai des, cazurile de abuz asupra copilului includ preşcolari şi adolescenţi, deci au loc la vârste când nevoie de comunicare şi afecţiune este foarte mare, dar când copilului începe totodată să caute independenţă, vrea să-şi exprime nevoile şi dorinţele, deseori apărând şi contestarea autorităţii părintelui.

Cercetarea a demonstrat de asemenea că majoritatea părinţilor nu consideră că o simplă urecheală sau o palmă dată copilului este o formă de abuz fizic. De asemenea, puţini ştiu că violenţa asupra copilului este interzisă prin lege şi că autorităţile por recurge la măsuri extreme în cazul unui abuz grav: luarea copilului din familie şi trimiterea lui în plasament în regim de urgenţă şi urmărirea penală a agresorului. Numai anul trecut s-au înregistrat 528 de cazuri de urmărire penală pentru abuz şi 191 de copii au fost luaţi din familiile unde erau agresaţi, conform datelor oferite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Cum se manifestă abuzul emoţional

Totodată, părinţii trebuie să înţeleagă că şi violenţa verbală, emoţională, neglijarea sunt tot forme de abuz asupra copilului. Abuzul emoţional se manifestă cel mai frecvent prin interzicerea unor activităţi care îi fac plăcere copilului, cum este uitatul la televizor sau folosirea calculatorului, dar şi prin ameninţări. Prin aceste pedepse părinţii vor să le ofere copiilor lecţii de viaţă şi să-i inveţe să se comporte bine, corect, dar din păcate efectul este total opus, pentru că micuţii vor învăţa să aplice la rândul lor comportamentele abuzive asupra altora.

Pentru a informa părinţii despre riscurile pe care le presupune un comportament violent faţă de copii, fundaţia a lansat o nouă campanie de educare, care va include difuzarea unui spot video şi organizarea a 8 conferinţe de educaţie parentală, la care să participe 3.000 de părinţi.

Salvaţi Copiii are 6 centre de consiliere şi terapie gratuită în mai multe oraşe din ţară. De asemenea, pune la dispoziţia părinţilor un site cu informaţii importante pentru o educare corectă a copilului, www.parintibuni.ro.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite