Mâncărurile care transformă copiii din ziua de azi în generaţia de obezi de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii care mâncau în mod regulat chipsuri de cartofi s-au clasat în vârful listei negre, cu cele mai multe kilograme acumulate în perioada copilăriei.FOTO Arhiva
Copiii care mâncau în mod regulat chipsuri de cartofi s-au clasat în vârful listei negre, cu cele mai multe kilograme acumulate în perioada copilăriei.FOTO Arhiva

Numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate este în creştere la nivel mondial, cu 31% în SUA şi aproape 40% la nivelul Europei, avertizează o cercetare recentă. În încercarea de a-i face pe părinţi să conştientizeze cât de mult rău le fac propriilor copii atunci când nu acordă mai multă grijă dietei acestora, oamenii de ştiinţă au făcut o listă cu alimentele care sunt adevărate otrăvuri pentru cei mici, mai ales în primii ani de viaţă.

Studiul desfăşurat de oamenii de ştiinţă de la Universitatatea din Singapore a presupus analizarea atentă a relaţiei dintre anumite tipuri de mâncare şi tendinţa copiilor de îngrăşare şi de a dezvolta obezitate. Studiul longitudinal a inclus un număr de 4.500 de copii din Anglia, născuţi în anii ’90. S-a identificat ce dietă au avut aceştia în perioada copilăriei şi cum au evoluat pe parcursul următorilor trei ani. Aşa au descoperit că anumite tipuri de mâncare le fac copiilor un rău ireparabil, care se reflectă asupra vieţii adulte.

Astfel, copiii care mâncau în mod regulat chipsuri din cartofi s-au clasat în vârful listei negre, cu cele mai multe kilograme acumulate în perioada copilăriei. „Cartofii au o densitate mare din punct de vedere energetic, dar foarte scăzută în ceea ce priveşte saţietatea, iar faptul că sunt consumaţi ca gustări este o mare greşeală„, au precizat autorii studiului pentru  publicaţia „The Independent “. 

Chipsuri, cartofi prăjiţi, carne prăjită sau procesată, deserturi şi sucuri pline de zahăr 

Aproape la fel de problematice s-au dovedit şi cartofii prăjiţi, puiul şi peştele prăjite, carnea procesată şi alte alimente grase, cum este untul. Nu sunt recomandate nici alimentele cu zahăr adăugat, cum sunt diferitele tipuri de deserturi din comerţ, dulciuri şi sucuri pline de zahăr. Şi cerealele rafinate figurează printre alimentele nocive pentru copii, ca făina albă, care se regăseşte în cele mai multe alimente procesate.

La fel, alimentele preparate în ulei, prăjite, sotate sau doar puţin rumenite în ulei, conduc la creşterea în greutate.
„Nu înseamnă, totuşi, că dacă un anumit fel de mâncare are mai multe calorii, în mod obligatoriu va duce la îngrăşare. Cum este cazul cartofilor, care nu sunt nocivi dacă sunt preparaţi sănătos, adică nu prăjiţi sau transformaţi în chipsuri de cartofi, pentru că atunci devin alimente nocive“, au mai precizat autorii studiului.

Printre alimentele recomandare pentru a evita obezitatea la copii se numără, conform studiului, carnea de pui, dar nu prăjită sau gătită cu pesmet şi prăjită, cerealele integrale şi cerealele cu conţinut bogat de fibre, din categoria celor recomandate pentru micul dejun.

Nutriţioniştii au atenţionat că acest tip de alimente nocive pentru dezvoltarea copiilor sunt consumate în mod regulat în multe părţi ale lumii nu doar pentru că ar fi gustoase, ci mai ales pentru că au devenit parte din cultura gastronomică a locului. De aceea, au avertizat aceştia, este important ca părinţii să înţeleagă consecinţele acestei diete periculoase şi să reducă, pe cât posibil, cantitatea de alimente cu grad ridicat de risc în ceea ce priveşte obezitatea, pentru că aceasta deschide calea către complicaţii medicale grave pe viitor.

Viață de cuplu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite