Pălăria, accesoriul regal al străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţia lui Philip Treacy din toamna anului 2012, la Londra FOTO Getty Guliver Images
Colecţia lui Philip Treacy din toamna anului 2012, la Londra FOTO Getty Guliver Images

Obiectul considerat odată indispensabil revine în detrimentul accesoriilor ieftine şi lejere, graţie unui curent regal din Europa. Pălăriile au rămas piesa de rezistenţă care face diferenţa dintre calitate şi lejeritate.

Meseria de modistă părea să-şi fi găsit sfârşitul, îngropată într-o eră a şepcilor inscripţionate cu literele mari ale brandului, fabricate pe linie, în mii, zeci, chiar sute de mii de exemplare. Produs final al unei munci manuale costisitoare din toate punctele de vedere, pălăria nu a dispărut niciodată. Doar a făcut loc unei generaţii mai tinere şi mult mai necizelate. Până când publicul şi-a dat seama ce vrea.

De la curtea regală în toată lumea

Jane Taylor, Stephen Jones şi Philip Treacy. Sunt numele celor trei pălărieri, uşor nebuni, care schimbă de câţiva ani cursul gustului vestimentar. Jane Taylor este modista preferată a Ducesei de Cambridge, a Zarei Phillips şi, în general, a multor feţe regale de la curtea britanică. Kate Middleton a defilat cu pălăriile acesteia în timpul jubileului de diamant al reginei Marii Britanii.

Dar nu trebuie să ai sânge albastru ca să devii clienta fidelă a tinerei Taylor. Elementul nou ar fi accesibilitatea preţurilor accesoriilor englezoaicei, care şi-a lansat site-ul după cinci ani de activitate. „Clientela noastră s-a extins în toată lumea în ultimii ani, iar noul site ne ajută să comunicăm mai bine cu clienţii noştri“, a spus Jane Taylor pentru „Daily Mail“.

Creatoarea de pălării a povestit că fiecare apariţie regală accesorizată cu una dintre piesele-fantezie din colecţiile sale a dublat, dacă nu triplat numărul cererilor. Liniile sale, realizate manual, cuprind piese pentru mirese şi pentru nunţi, evenimente speciale, dar şi pentru moda de zi cu zi.

ducesa de cambridge palarie

Exclusivismul influenţează şi masele

Dacă Jane Taylor reuşeşte să readucă pălăria în tendinţe, chiar şi prin prisma mimetismului publicului, Stephen Jones se poate autointitula „Regele pălăriilor“ graţie pieselor minunate pe care le-a creat încă din anii ’70. Accesoriile sale au construit poveşti pe podiumurile unor case de modă precum Balenciaga, Vivienne Westwood, Dior, Comme des Garçons şi Jean-Paul Gaultier. S-a numărat printre designerii preferaţi ai Prinţesei Diana, iar astăzi, după ani de exclusivism, Jones a devenit unul dintre favoriţii marelui public. Creaţiile sale au influenţat încet, dar sigur, produsele şi moda străzii nu doar în peninsula britanică, ci în toată lumea.

Anul acesta, creatorul a lansat o colecţie-capsulă pentru Debenhams (20 de pălării şi şase genţi), care aduce în faţa marelui public rafinamentul tipic britanic. „Am vrut să creez o colecţie care chiar să exprime freamătul lui Stephen Jones. Am simţit că aduc acest domeniu drag mie şi extrem de britanic în faţa unui public neaşteptat de mare. Sunt foarte mândru de acest lucru“, a spus Stephen Jones pentru publicaţia britanică „The Independent“. 

„Femeile vin la noi pentru acel moment unic din viaţa lor. Vin să cumpere un vis. Îşi cumpără un moment doar al lor. Pentru că asta vând eu: momente“, a spus Philip Treacy (45 de ani), unul, dacă nu singurul, dintre geniile acestei meserii. După 22 de ani de activitate, Treacy este un nume necunoscut doar în ţările defavorizate. 

Suprarealismul unei pălării

Viziunea sa transformă o simplă bucată textilă într-o poveste. Pălărierul genial al prezentului a reuşit să uimească personalităţi excentrice precum Isabella Blow, răzvrătite ale modei precum Lady Gaga, dar şi figuri regale distinse şi speriate de ridicol.

philip treacy si lady gaga

„Lady Gaga înţelege de unde vin şi ce vreau. Nu vreau să conduc lumea, vreau doar să fac pălării. Încerc să creez pălării care să construiască un viitor acestei industrii, pentru că are nevoie“, a spus el.

„Oamenii încearcă mereu să le doboare. Se spune că nimeni nu mai poartă pălării. Nimic mai fals. Pălăriile sunt ataşate emoţional de momentele speciale din vieţile oamenilor. Chiar şi în cele mai grele vremuri, oamenii se căsătoresc şi vor să arate cât mai bine. Şi există acum o nouă generaţie interesată de pălării. Oameni mult mai tineri decât aceia pentru care cream la începutul carierei mele. Am multe argumente cu care să demontez teoria de mai sus“, a explicat Treacy.

Dacă figura lui nu spune nimic, atunci creaţiile sale vorbesc pentru sine. De la Lady Gaga, una dintre pasionatele înfocate ale pălărierului, până la cântăreaţa excentrică Grace Jones, Treacy a avut parte de cea mai sigură promovare. Numai în 2011, a avut parte de 36 de comenzi din partea curţii regale a Marii Britanii, cu ocazia nunţii Prinţului William cu Kate Middleton. Două săptămâni lucrate asiduu, fără oprire, au fost necesare pentru a finisa comanda. Produsele sale sunt realizate manual, la comandă, fiind exemplare unice. 

Victoria Beckham şi Zara Philips nu au aproape nimic în comun. Mai puţin originea britanică şi dependenţa de accesorii semnate Philip Treacy. Lista exemplelor poate continua la nesfârşit. La aceeaşi nuntă, prinţesa Beatrice a purtat o pălărie sub formă de clepsidră, batjocorită pe nedrept mai mult din cauza personajului. Ulterior, pălăria a fost vândută cu 81.000 de lire sterline pe eBay, într-o acţiune caritabilă. 

Pălăriile lui Treacy au fost mereu elaborate, construite parcă dintr-o imagine suprarealistă – de la oul care plutea deasupra pălăriei, piesele pop-art până la galioanele care se topeau în stilul lui Dali. Editorul de modă Isabella Blow, una dintre cele mai excentrice personalităţi din ultima sută de ani. A fost şi cea care l-a iniţiat pe Treacy în industria modei, promovându-l şi sprijinindu-l, aşa cum a făcut şi cu regretatul Alexander McQueen. 

Omul şi pălăria

„Isabella a ajutat pălăriile enorm, pentru că le purta mereu. Ea a deschis calea unor oameni precum Lady Gaga. Nu avea frică de nimic. Ea purta pălăriile şi eu le făceam. Era combinaţia perfectă“, îşi aminteşte pălărierul despre prietena sa.

image

Acte nebuneşti şi apariţii imprevizibile, precum cele ale Isabellei Blow, care în ultimii 10 ani de viaţă nu a fost văzută niciodată fără o pălărie-fantezie, au descleştat rigorile şi temerile oamenilor în privinţa acestui accesoriu. Cumva nedreptăţite de invazia comercială şi prejudecăţile oamenilor în ceea ce le priveşte, astăzi, pălăriile au ajuns pe locul bine-meritat. „Propria noastră versiune a frumuseţii“, spune cel care se furişa incognito la nunţi, în copilărie, pentru a urmări spectacolul vestimentar.

image

Pălării de Bucureşti

Kristina Dragomir este una dintre puţinele creatoare de pălării din România. Piesele sale, lucrate manual în atelierul său, sunt purtate de către vedetele autohtone, dar şi de către membrii familiei regale din România. Afacerea sa a început în 2006 şi nici până astăzi nu are parte de competiţie demnă de luat în seamă.

Chapeau! Dacă te ţine!

„The fascinator is dead“, a spus Philip Treacy acum aproape doi ani. Se referea la bentiţa accesorizată cu pene mari sau pietre preţioase care luase locul pălăriei spre sfârşitul anilor 2000.  Pălăria s-a retras, dar nu a căzut în dizgraţie. S-a dat la o parte, aşa cum bătrânii se retrag în faţa tinerilor, cu demnitate. Nu pentru că ar şti cei tineri mai bine, în cazul de faţă toate accesoriile flamboaiante, ci dintr-o nevoie firească de nou a oamenilor, oricât de ciudat ar fi. Tot o reacţie firească a oamenilor a fost exclamarea după ce s-a pierdut. Nou i-a făcut pe toţi să se întoarcă în „braţele pălăriei“.

Fără să fie un elogiu adus pălăriei, încerc doar să subliniez că produsul unui meşteşug şi al unei arte nu poate concura cu o dorinţă efemeră, fie ea şi a majorităţii. Pălăriile nu vor dispărea, aşa cum nu vor dispărea nici rochiile, nici pantalonii. Şi nici înlocuite nu vor fi, pentru că nu ai cu ce. Aşa cum nu poţi înlocui un fluture cu un hipopotam, la fel de bine nu poţi calcula valoarea estetică a unei pălării cu cea a unei bentiţe. 

Creaţiile lui Philip Treacy, purtate îndelung de buna sa prietenă Isabella Blow, sunt mici opere de artă care, la un moment dat, îşi vor găsi locul în muzeu. Senzaţia pe care trebuie să ţi-o ofere una dintre pălăriile-fantezie semnate de britanic nu cred că poate fi disimulată pe alte căi. Dar nici nu cred că poate fi purtată de oricine. Spre deosebire de bentiţa-fantezie, care deţine atributul purtabilităţii de către majoritate. Şi poate în ultimii ani, când comercialul a câştigat lupta, n-au fost prea mulţi capabili să poarte o poveste pe cap. ;

Magazin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite