FOTO VIDEO 67 de ani de la apariţia bikinilor
0Costumul de baie din două piese, supranumit bikini, a împlinit luna aceasta 67 de ani. Deşi au trecut aproximativ şapte decenii de la stilizarea sa, puţini sunt aceia care ştiu că o stripteuză a îmbrăcat, pentru prima oară, acest accesoriu vestimentar şi că o sportivă a fost arestată pe plajă pentru că purta un costum de baie mulat dintr-o singură piesă.
Povestea din spatele tradiţionalului costum de baie
Contrar credinţei populare, istoria bikinilor a început să fie scrisă cu mult timp în urmă, în Antichitate. Astfel, arheologii au descoperit pe podeaua unei vile din Sicilia câteva desene (foto) ce datau din secolul al IV-lea şi întruchipau femei îmbrăcate în ţinute asemănătoare costumelor de baie.
La începutul secolului XX, sportivele care practicau înotul au fost nevoite să recurgă la o metodă neobişnuită pentru ca vestimentaţia lor să nu fie catalogată drept ruşinoasă. Tinerele erau obligate să poarte costume de baie voluminoase şi lungi, care să le ascundă formele. În aceeaşi perioadă a fost inventată şi o cabină de schimb mobilă, construită din lemn şi învăluită cu pânză. Sportivele îmbrăcau costumul de baie în cadrul acestui spaţiu şi aşteptau să fie transportate la ţărm. Toate aceste precauţii erau luate pentru a evita reproşurile sau privirile dezaprobatoare ale celor din jur.
Putem vorbi despre costum de baie de tip bikini modern abia din anul 1907, când înotătoarea de origine australiană Annette Kellerman a fost arestată pe o plajă din Boston pentru că purta un costum de baie întreg, mulat. Aceeaşi piesă avea să fie acceptată mai târziu, în 1910, ca fiind costumul de baie pentru femeile înotătoare.30 de ani mai târziu, bikiniul avea să câştige teren, având în vedere că mai multe actriţe de la Hollywood, precum Ava Gardner, Rita Hayworth şi Lana Turner, s-au grăbit să-şi etaleze trupurile, pe plajele din S.U.A, îmbrăcate sumar.
Un creator de modă, o stripteuză şi un inginer
Tocmai în 1946 inginerul de origine franceză Louis Réard şi designerul Jacques Heim au lansat pe piaţă primul bikini, promovat de cei doi ca fiind „cel mai mic costum de baie din lume“. Produsul s-a numit, iniţial, „Atome“, urmând ca, mai apoi, cei doi să-l intituleze „Bikini“. Noul nume provine de la Atoul Bikini, aflat în Sudul Pacificului, locul unde se testau bombele atomice. Deşi costumul creat de cei doi avea să devină o piesă de bază a garderobei feminine, la început, niciun model parizian nu a acceptat să fie îmbrăcat într-o asemenea ţinută. Constrânşi de situaţie, Réard şi Heim au fost nevoiţi să o angajeze pe Micheline Bernardini, o dansatoare dintr-un cazinou, pentru a promova produsul deja lansat.
Bikini, „păcatul“ de la Vatican
Dacă revista „Playboy“ a încurajat femeile „să se dezbrace“ de inhibiţii şi să poarte bikini, unele concursuri de frumuseţe au interzis, cu desăvârşire, manechinelor să îmbrace controversata ţinută. Astfel, după desfăşurarea primei ediţii Miss World, în 1951, în Londra, organizatorii mai multor competiţii de frumuseţe au anunţat că nu vor îngădui participantelor să defileze îmbrăcate într-un costum din două piese. Mai mult, patru state (Belgia, Italia, Spania şi Australia) au interzis femeilor să poarte biniki, iar Vaticanul l-a catalogat drept „păcat“, potrivit publicaţiei „The Time“.
Cea recunoscută ca fiind adevărata ambasadoare a bikinilor este nimeni alta decât Brigitte Bardot (foto). Actriţa de origine franceză a filmat pentru pelicula „Manina“ lansată în 1952, îmbrăcată într-un costum de baie din două piese. Chiar dacă numărul persoanelor care purtau bikini creştea zi de zi, alţi oameni erau sceptici în privinţa decenţei „emanată“ de această piesă.
Nu am de gând să-mi pierd timpul vorbind de aşa-zisul bikini, din moment ce, nicio fată decentă şi plină de tact nu ar purta vreodată această piesă, comenta o tânără, în cadrul revistei „Sports Illustrated“
Desigur, cu timpul lucrurile s-au schimbat, iar costumul de baie a devenit o necesitate pentru garderoba doamnelor. În acest sens, în urmă cu patru ani, la Johannesburg, în Africa de Sud, a avut loc cea mai mare parada de bikini, la care au participat 287 de femei. Evenimentul a fost unul caritabil, întrucât participantele au dorit să crească nivelul de conştientizare a cancerului la sân.