Pasiunea dispare mai repede decât credem: după câte luni începe sexul să nu mai fie la fel de fierbinte şi cât de mult se înrăutăţeşte situaţia după 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea de la începutul unei relaţii se stinge mult mai repede decât ne-am închipui. Iar după 15 ani de căsnicie, situaţia este şi mai dramatică în ceea ce priveşte atracţia sexuală, conform unor cercetări desfăşurate în acest sens.

Pasiunea începe să pălească după numai 12 luni de relaţie, arată un nou studiu, realizat pe 3.000 de femei şi bărbaţi. După acest prim an de relaţie, atracţia sexuală începe să descrească treptat, astfel încât după 15 sau 16 ani, satisfacţia sexuală se reduce cu aproape 30%. 

Studiul desfăşurat de cercetătorii germani de la Universitatea din Munchen a inclus subiecţi cu vârste cuprinse între 25 şi 41 de ani. Aceştia au fost întrebaţi cât de satisfăcuţi sunt în cuplu, în perioade diferite ale relaţiei. Astfel, unii erau în la începutul relaţiei, în timp ce alţii erau căsătoriţi şi de 15 sau 24 de ani.

Un aspect interesant descoperit de cercetători a fost că apariţia copiilor într-un cuplu nu are o influenţă majoră asupra satisfacţiei sexuale, chiar dacă pentru o perioadă afectează frecvenţa actelor sexuale, a precizat unul dintre autorii studiului, Ludwig Maximilian.

Definitorii pentru scăderea afecţiunii sexuale s-au dovedit însă neînţelegerile, certurile şi lipsa iniţiativei sexuale. Oamenii de ştiinţă consideră că pasiunea atinge cote maxime în primele 12 luni de relaţie pentru că atunci partenerii acordă o atenţie deosebită descoperirii reciproce a dorinţelor. După primul an încep să apară neconcordanţele de libido, iar această lipsă de sincronizare afectează destul de mult relaţia sexuală. O explicaţie poate fi şi faptul că femeile îşi pierd mai repede decât bărbaţii interesul faţă de relaţia sexuală.

Dincolo de această realitate deprimantă, există însă certitudinea că multe cupluri reuşesc să dezvolte o conexiune emoţională profundă, care suplineşte această atracţie sexuală  intensă din primele luni ale relaţiei. „Din păcate, cuplurile care nu ştiu să se adapteze şi să negocieze această tranziţie, de la pasiune la conectare emoţională, întâmpină cele mai marri dificultăţi în ceea ce priveşte schimbările care intervin în viaţa sexuală.Sexul este important, dar importanţa sa se diminuează pe măsură ce nevoile cuplului se maturizează odată cu relaţia“, a explicat sexologul britanic Pam Spurr.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite