Cei trei factori care distrug dragostea: când este timpul să recunoaştem că relaţia de cuplu a ajuns într-un punct critic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prea puţine cupluri sunt capabile să gestioneze problemele care apar în orice relaţie de durată şi ajung, în schimb, să cadă în aceeaşi capcană comportamentală, generatoare de stres emoţional şi nefericire. FOTO Arhiva Adevărul
Prea puţine cupluri sunt capabile să gestioneze problemele care apar în orice relaţie de durată şi ajung, în schimb, să cadă în aceeaşi capcană comportamentală, generatoare de stres emoţional şi nefericire. FOTO Arhiva Adevărul

Motivele din cauza cărora cele mai multe relaţii devin toxice, mai devreme sau mai târziu, au fost enunţate şi explicate de un renumit psiholog american, cu peste 25 de ani de experienţă în terapia de cuplu.

Psihologul şi profesorul american Jeffrey Bernstein explică în cartea sa „ Why Can't You Read My Mind? /De ce nu poţi să-mi citeşti gândurile?“ care sunt cei trei factori care pun în pericol relaţiile de cuplu şi distrug încet, dar sigur, dragostea.

Psihologul arată că prea puţine cupluri sunt capabile să gestioneze problemele care apar în orice relaţie de durată şi ajung, în schimb, să cadă în aceeaşi capcană comportamentală, generatoare de stres emoţional şi nefericire. Această supraîncărcare toxică din punct de vedere emoţional nu face decât să distrugă armonia şi sentimentele care leagă cei doi parteneri.

Iată care sunt cei trei factori care sapă la temelia relaţiei de cuplu:

1. Critica şi dispreţul

Primele semne de critică şi dispreţ într-o relaţie de cuplu pot să pară uneori simple glume lipsite de consideraţie faţă de partener, explică psihologul. Astfel de situaţii sunt şi cele în care unul dintre parteneri îl critică pe celălalt în timp ce se află în public, fără să-i pese de sentimentele pe care ar putea să le rănească. Un comportament superior, în mod evident dispreţuitor, transmite de asemenea un mesaj extrem de toxic într-o relaţie. Să fii pus constant în situaţia de a face faţă loviturilor emoţionale primite tocmai de la cel sau cea de care te-ai îndrăgostit odată este extrem de nociv şi de nesănătos din punct de vedere emoţional.

2. Evitarea problemelor

Partenerii se pedepsesc adesea ignorând nevoile care apar într-o relaţie de cuplu. Nu-şi mai vorbesc sau devin extrem de zgârciţi cu dovezile de afecţiune, timp în care consideră că celălalt va ceda şi va înţelege să se conformeze dorinţelor sale, spune psihoterapeutul. Această evitare constantă a problemelor care apar în cuplu reprezintă o formă pasiv-agresivă de îndepărtare a partenerului. Însă această indiferenţă nu face decât să înrăutăţească progresiv situaţia, nu să o rezolve.

3. Acumularea energiei negative

Atunci când partenerii se simt goliţi emoţional, obosiţi din punct de vedere psihic, fără energie şi agasaţi ori de câte ori sunt împreună, la sfârşitul zilei, conectarea emoţională eşuează. Tocmai de aceea, partenerii renunţă să mai facă eforturi în acest sens, convinşi că totul va fi în zadar. „Înghiţiţi“ de negativitate, acestora le este foarte greu să mai găsească puterea de a face schimbări pozitive şi de durată. 

„În anii de consiliere am văzut nenumărate cupluri care renunţă la relaţie mult prea repede. Pe de altă parte, atunci când relaţia este iremediabil afectată şi în ciuda eforturilor reconectarea nu se mai poate produce, este timpul ca partenerii să pună capăt chinului. Identificarea şi acceptarea acestor semne toxice pot ajuta un cuplu să-şi rezolve problemele sau, din contră, să înveţe care este rolul negativ pe care l-au jucat ei în relaţie pentru a nu repeta aceleaşi greşeli cu un viitor partener“, a punctat psihologul Jeffrey Bernstein.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite