Reţeta lui Cătălin Scărlătescu pentru un cozonac delicios şi pufos pentru masa de Crăciun
0
Cătălin Scărlătescu promite un cozonac gustos şi pufos
Cum Crăciunul se apropie, iar tradiţionalul cozonac nu poate lipsi de pe masa de sărbători, vă propunem reţeta specială a bucătarului-şef Cătălin Scărlătescu.
Unul dintre cei mai apreciaţi bucătari-şefi din România, Cătălin Scărlătescu a acceptat să-şi dezvăluie reţeta specială de cozonac, care păstrează gustul autentic românesc. Iată ce vă trebuie pentru a pune pe masa de Crăciun un cozonac pufos şi delicios.
Ingrediente:
1 kg făină
250 gr zahăr
450 gr lapte
5 ouă
60 gr drojdie
300 gr unt belgian
500gr nucă
200gr rahat
150 gr ciocolată belgiană
30gr portocală confiată
30 gr coajă de lămâie
Mod de preparare:
- Amestecăm drojdia cu 100 ml lapte şi trei linguri cu făină şi lăsăm compoziţia să crească la cald până îşi dublează volumul.
- Laptele se fierbe împreună cu zahărul, apoi se amestecă până se dizolvă.
- Gălbenuşurile se freacă cu praful de sare.
- Punem făina într-un vas şi turnăm pe rând, amestecând, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiata. Frământăm bine, până obţinem un aluat omogen, consistent şi elastic.
- Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
- Luăm apoi o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste crema de nuci cu ciocolata belgiană, rahat şi stafide şi o rulăm. Rulada obţinută o secţionăm în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.
- Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină şi le lăsăm la dospit aproximativ două ore.
- Când aluatul a crescut dăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade.
Credit: Dulce şi ceva în plus