Musacaua, istoria unui preparat îndrăgit de multe popoare

Musacaua, istoria unui preparat îndrăgit de multe popoare

Un istoric culinar a găsit o reţetă a unui strămoş al musacalei.

Te-ai întrebat vreodată care sunt originile îndrăgitului preparat numit musaca? Delicioasă şi apetisantă, musacaua este o marcă a bucătăriei greceşti. Dar oare acest preparat chiar îşi are originea pe teritoriul Greciei sau mai degrabă grecii plecaţi din ţara natală au dezvoltat această asociere?

Ştiri pe aceeaşi temă

Musacaua este o mâncare preparată din carne tocată şi felii de vinete, aşezate în straturi alternative, acoperite cu un strat gros de sos béchamel, care este coaptă în cuptor şi astfel devine crocantă şi rumenită frumos. Există numeroase versiuni de musaca, iar unele dintre acestea întrebuinţează alte legume, cum sunt cartofii sau dovleceii.

În zilele noastre, musacaua este probabil cea mai cunoscută dintre toate mâncărurile greceşti, dar versiunea grecilor nu este structurată pe straturi şi nu include carnea tocată, aşa cum ştiu şi românii reţeta. Întrebarea cea mare rămâne astfel în picioare? Unde îşi are originea delicioasa musaca?

Nimeni nu ştie cu exactitate care sunt originile musacalei, deşi se crede că arabii au introdus această mâncare când au adus vinetele în zonă. Cercetările îi îndrumă pe oamenii pasionaţi de gastronomie către o carte de bucate medievală arabă, în care un istoric culinar a găsit o reţetă a unui strămoş al musacalei, legată de termenul „musakhkhan“, o mâncare din Levant care ar fi, de fapt, o variantă de musaca.

Pe de altă parte, turcii au publicat şi ei o carte de bucate, în 1862, unde poate fi găsită prima reţetă de musaca. Aşa că dezbaterile pe această temă continuă.

Află mai multe despre originile musacalei, pe clickpoftabuna.ro!

citeste totul despre: