Curtea pe sârmă
0Cel puţin până pe 21 august, circul va avea program non-stop cu aceleaşi numere de senzaţie.
Aşteptată cu sufletul la gură, şedinţa Curţii Constituţionale nu a lămurit nimic, dar a mai redus din termenul stabilit iniţial pentru încheirea bâlciului. Până acum, hotărârile Curţii au semănat cu deciziile fluieraşilor din liga lui Mitică, atunci când ţin pe faţă cu gazdele şi mai dau în compensaţie câte o lovitură liberă de la jumătatea terenului pentru oaspeţi. Curtea a permis teamului „United Victor&Crin" să execute lovitura de referendum, după care a dictat penalty în favoarea lui „Maritimo Murfatlar" prin impunerea cvorumului de jumătate plus unu. De aici încolo, Curtea a mers numai pe principiul compensaţiei. A cerut liste electorale actualizate, după care a lovit cu erata din Monitorul Oficial. Ieri, când părea că lucrurile se tranşează, Curtea a zis că erata e bună, băgând mortul în casa USL, dar a solicitat din nou listele pe care Guvernul se jură că nu le are.
Şi în privinţa termenelor de judecată, Curtea s-a întrecut pe sine. Prima dată a zis că e cald în Bucureşti, aşa că se pronunţă la toamnă, pe 12 septembrie, când se domoleşte arşita şi se culege via. Apoi, a dres-o la 31 august, după care a considerat că economia nu mai suportă neam turbulenţa politică şi s-a fixat pe 21 august. Carevasăzică, la început, economia duduia, apoi a început să cârâie, după care să horcăie de-a binelea, de s-a speriat onorata Curte şi a decis să-i curme suferinţa cu zece zile mai devreme.
Aşa că a rămas ca în tren. Cel puţin până pe 21 august, circul va avea program non-stop cu aceleaşi numere de senzaţie: „Lista cu barbă", „Politicianul cu cap de bou" şi „Poporul care înghite gogoşi şi doarme pe cuie". La spectacol participă gratis invitaţi din străinătate de la Comisia Europeană şi din Statele Unite, iar de pe margine vorbeşte la megafon „Vocea Rusiei".
Dar e foarte posibil ca nici după 21 august să nu se termine carnavalul. Chiar dacă se ia o decizie fermă, de invalidare sau de validare a referendumului, să te ţii dansuri de societate şi bune maniere, după. Domnul Barroso în persoană va ajunge la concluzia că Grecia e mizilic şi că dracul ascuns în faldurile politicii de la Bucureşti nu poate fi exorcizat oricâte acatiste ar da de la Bruxelles doamna Reding. Mulţi se vor întreba, de data asta pe bune, de ce s-au mai încurcat cu noi în Uniunea Europeană. E simplu. Nemţii fac maşini, francezii foie gras, englezii le au cu Olimpiada, bulgarii sunt cu castraveciorii, românii cu divertismentul.
În arena internaţională, în plină competiţie globală, noi suntem ăia de iau şuturi în dos, le cad găleţile de vopsea în cap şi calcă întotdeauna pe bec. Unii ar putea crede că e şi ăsta un talent, o nişă de competitivitate care să aducă acolo un oarece profit. După cum uşor se poate constata, nu e aşa. Circarii o duc bine, au onorarii grase, dar spectatorii sunt cam zdenţăroşi. Distracţia costă, şi încă scump. Nu se poate face un referendum prin care să dăm afară toţi circarii din ţară? O fi constituţional? Trebuie musai să întrebăm Curtea. Dar atunci, cine îl organizează şi cine numără voturile?
Ion M. Ioniţă senior editor "Adevărul"