Obama îşi asumă răspunderea pentru eşecul sistemului de securitate în cazul atentatutului din ziua de Crăciun
0Preşedintele american Barack Obama şi-a asumat responsabilitatea pentru erorile serviciului de securitate care au permis organizarea atentatului eşuat asupra zborului Amsterdam-Detroit, anunţă AFP.
"Când sistemul eşuează, eu sunt responsabil", a declarat Obama într-un discurs solemn rostit la Casa Albă, la două săptămâni după tentativa de atentat de la bordul zborului 253 al Northwest Airlines.
În ziua de Crăciun, nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab a reuşit să se îmbarce la Amsterdam la bordul avionului companiei Northwest Airlines, cu toate că avea explozibili asupra sa, iar numele său figura pe lista celor aproximativ 500.000 de persoane considerate ca reprezentând un potenţial risc.
În urma acestui incident care le-a reamintit americanilor de 11 septembrie 2001, preşedintele Barack Obama a cerut serviciilor de informaţii să numească responsabili individuali pentru urmărirea pistelor legate de ameninţări specifice de înaltă prioritate. De asemenea, rapoartele serviciilor de informaţii vor fi distribuite pe scară mai largă şi mai rapid, a decis preşedintele.
Pentru a întări securitatea, Obama a decis sporirea criteriile folosite pentru a plasa diverse persoane pe lista cu interdicţie de îmbarcare în avioane cu destinaţia Statele Unite.
Nu există o soluţie miraculoasă pentru securizarea tuturor zborurilor care vin în America zilnic, a avertizat Obama. El a reamintit că Statele Unite "sunt în război împotriva al-Qaida", dar a promis că teroriştii nu vor reuşi să modifice comportamentul americanilor. "Noi suntem cei care definim comportamentul ţării noastre. Nu o mică bandă de indivizi care vor să ucidă bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi", a spus şeful Casei Albe, citat de AFP.
Scanere şi agenţi CIA
Pentru a spori securitatea din aeroporturi, secretarul pentru pentru securitate internă, Janet Napolitano, a promis introducerea a 300 de scannere corporale într-un an.
La rândul său, CIA şi-a luat angajamentul să crească numărul de agenţi desfăşuraţi în Yemen, unde suspectul pare să fi fost antrenat de al-Qaida, şi în Africa. Anterior, autorităţile din Yemen au anunţat că autorul atentatului s-ar fi întâlnit cu un imam radical, Anwar al-Aulaqi, care ar avea legături şi cu autorul atacului de la baza militară americană Fort Hodd (Texas), din noiembrie.
De asemenea, Obama a promis joi să implementeze o nouă strategie pentru a lupta împotriva recrutării de către al-Qaida a tinerilor musulmani. "Ştim că majoritatea musulmanilor resping al-Qaida", a spus preşedintele. "Dar este evident că al-Qaida încearcă din ce în ce mai mult să recruteze persoane a căror legătură cu terorismul nu este cunoscută, nu numai în Orientul Mijlociu, ci şi în Africa şi în alte locuri", a adăugat el. "De aceea am ordonat echipei mele de securitate naţională să dezvolte o strategie care să trateze probleme unice puse de recruţii solitari" ai organizaţiei teroriste, a subliniat el.