Obama, lăsat să decidă singur dacă "dublează miza" în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama, lăsat să decidă singur dacă "dublează miza" în Afganistan
Obama, lăsat să decidă singur dacă "dublează miza" în Afganistan

Situaţia din Afganistan se deteriorează rapid. Trupele NATO pierd din ce în ce mai mulţi soldaţi într-un conflict care durează de opt ani. Liderul american Barack Obama a fost lăsat să decidă singur dacă "dublează miza sau părăseşte Afganistanul", scriu agenţiile străine.

Cererea comandantul militar în Afganistan al armatei americane, generalul Stanley McChrystal de a trimite alţi 40.000 de soldaţi în ţara arabă nu se bucură decât de susţinerea republicanilor fostului preşedinte George W. Bush.

Democraţii lui Obama se arată reticenţi faţă de o astfel de măsură, susţinând că americanii s-au săturat să îngroape tineri soldaţi morţi într-un conflict al cătui final nici măcar nu de întrevede.

În întâlnirea cu reprezentanţii Congresului, Barack Obama a declarat că va acţiona în această chestiune cu "un sentiment al urgenţei" pe care îl impune alarmanta deteriorare a situaţiei din Afganistan, a declarat un responsabil al Casei Albe sub acoperirea anonimatului.

Republicanii cer suplimentarea trupelor

Obama este conştient că, indiferent de ce decizie va lua, aceasta nu îi poate mulţumi pe toţi.

Conflictul din Afganistan a început în primul mandat al fostului preşedinte american, republicanul George W. Bush. Întotdeauna susţinători ai unei intervenţii în forţă, republicanii l-au presat din nou pe liderul american să aibă încredere în argumentele gen. McChrystal şi ale staffului său.

Fosta candidată la postul de vicepreşedinte din partea republicanilor, Sarah Palin, a scris pe contul său de Facebook,
că "acum nu este momentul pentru timiditate, îndoieli sau indecizie". În schimb, fostul guvernator al statului Alaska scrie că este timpul pentru "a acţiona ca un şef al armatei şi a aproba trimiterea unor trupe în mod evident necesare în Afganistan".

O decizie dificilă

În condiţiile în care americanii văd în conflictul afgan o reiterare a  eşecului din Vietnam, o suplimentare a trupelor l-ar face pe Obama extrem de nepopular în rândul americanilor şi ar contrazice componenta antimilitaristă a platformei sale, cu un an înainte de alegerile legislative de la jumătatea mandatului.

Pe de altă parte, o amânare sau respingere a cererii ar însemna nu doar să se opună făţiş generalilor săi, ci şi să-şi asume consecinţele unui eventual eşec, apreciază AFP.

Circa 21.000 de soldaţi americani au fost trimişi de la începutul anului să lupte cu talibanii, astfel că numărul soldaţilor Statelor Unite din Afganistan ajunge la circa 68.000 de persoane.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite