Un document excepţional: raportul american 2013 asupra armelor non-letale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vorba despre documentul oficial elaborat de Departamentul Apărării al SUA Non-lethal weapons, Annual Review. Fascinant document. Ne arată cum evoluează şi care sunt perspectivele de termen scurt şi mediu ale gândirii planificatorilor militari pentru a crea două tipuri de acţiune care să evolueze simultan în caz de conflict.

Pe de o parte, evident, rămâne opţiunea militară clasică, dar acesteia i se alătură, ca opţiune egală, cea legată de folosirea armelor non-letale. Precum şi transferul acesteia pentru rezolvarea rapidă a unor conflicte civile, pentru a realiza deci aşa numitul “control al mulţimilor”, şi aceasta fiind o parte integrantă posibilă a unei operaţiuni militare sau, dimpotrivă, rezolvând situaţii din domeniul asigurării securităţii interne.

Puteţi consulta documentul la finalul textului.

Ar trebui zeci de pagini pentru a descrie în amănunt aceste arme, cele aflate deja la nivel operaţional sau cele care sunt anunţate a fi în diverse stadii de finalizare.

În stadiu operaţional se află, spre exemplu, Muniţia modulară pentru controlul mulţimilor, de mărimea unei mine Claymore, iar explozia sa eliberează 600 de gloanţe de cauciuc, cu mare viteză, pentru eliminarea ţintelor ostile din perimetru, sau pentru asigurarea controlului unor zone de intrare/ieşire sau pentru acţiuni defensive. Din acelaşi tip de echipament standard fac parte şi Grenadele Stinball, Grenadele NICO BTV-1 Flash Bang, Teaser-ul X-26  aflate acum în dotarea standard a trupelor speciale şi unităţilor anti-teroriste, dar şi a unităţilor de intervenţie ale jandarmeriei sau poliţiei.  Dacă lucrurile devin mai serioase, poate intra în acţiune un lansator de grenade de tip flash bang (Vechicle Non-Lethal/tube launched munition system) , vehicul care dispune de trei etaje de câte 10 lansatoare multiple  calibru 40mm cu o rază de 130 m.  Sau  se poate folosi Light Vehicle Obscurant Smoke System and Vehile Launch NL Grenades, de data asta cu calibru de 66m , trăgând salve de 4 grenade şi folsit pentru controlul mulţimilor sau pentru operaţiuni defensive şi ofensive.

Se lucrează, printre altele, căci lista este foarte lungă, la un Mission Paylod Module Non-Lethal Weapon System, creat pentru a interzice accesul din sau în interiorul unei zone, lansator multiplu autopurtat folosind muniţie inacapacitantă de tip flah bang , producătoare de incapacitate temporară vizuală şi auditivă sau provocând senzaţii temprare de arsură intensă. Un alt proiect este Distributed Sound and Light Array, dispozitiv care realizează o sinergie între laser şi efecte acustice pentru a provoca blocaj optic şi de auz. Din aceeaşi categorie este muniţia (folosind lansatoare de 40 mm) i Airburst Non-Lethal , provocând şi ea efecte inapacitante la nivelulvederii şi auzului, precum şi senzaţia de arsură.

În fine, la nivel de proiecte de viitor, se anunţă cercetări în domeniul tehnologiei de tip Active Denial care să ofere o mai mare rază de acţiune şi o mult mai mare mobilitate instalaţiilor existente în acest moment, precum şi apariţia unor sisteme de observaţie a potenţialelor ţinte la o distanţă de peste 1 km. Urmează să apară şi un Multi-Frequency Radio-Frequency Vehicle Stopper    care va folosi unde electromagnetice pentru a stopa motorul vehiculelor inamice...

Există argumente puternice în favoarea folosirii acestui tip de echipamente, mai ales în cadrul noilor tipuri de conflicte care apar sau se derulează în zone cu importantă prezenţă civilă. Reducând, pe cât posibil şi imaginabil, ceva din efectul devastator al mijloacelor militare convenţionale. Dar există şi obiecţii la fel de întemeiate, privnd posibilitatea folosirii pe o scară din ce în ce mai largă acestui tip de arme pentru operaţiuni interne, cu acuzaţia formulată de unii analişti privind posibila apariţie a elementelor constitutive ale unui stat poliţienesc.

Datorită capacităţii “reostatice” pe care o oferă, armele non-letale permit conceperea menţinerii ordinii publice şi a desfăşurării operaţiunilor militare drept un continuum – local, naţional, internaţional în care duşmanii externi şi adversarii interni tind să se confunde. Adaptate noilor misiuni militare, armele non letale pot să întărească simultan arsenalul represiv intern şi, în timp, să plaseze societatea sub un control permanent.

O banalizare a forţei non-letale, percepută ca fiind lipsită de riscuri, ar putea duce la o reducere a dezbaterii politice asupra oportunităţii şi legitimităţii intervenţiilor

Prin ridicarea unora dintre obstacolele tradiţionale legate de folosirea armelor convenţionale, armele non-letale pot să coboare în mod considerabil nivelul “acceptabil politic” în cazul invadării unei terţe ţări şi să se transforme astfel într-un instrument permanent de ingerinţă.

Armele non-letale deschid o breşă largă în Tratatele şi Convenţiile asupra controlului armamentelor, mai ales în domeniul armelor chimice şi biologice, al schimbărilor climatice şi de mediu  sau al armelor denumite “inumane”.

Robert Dechalliers, în cadrul unui seminar organizat de Institutul european pentru cercetări avansate în domeniul securităţii

Vă las să decideţi asupra validităţii argumentelor şi contra-argumentelor. Dar, dacă subiectul vă interesează, promit să revin cu foarte multe alte exemple, din alte documente oficiale, cel puţin la fel de fascinante şi interesante ca raportul pe care vi l-am supus azi atenţiei.

Raportul SUA 2013 asupra armelor non-letale

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite