Trump, puternic criticat în SUA după summitul de la Helsinki: „Comentarii imbecile, la buzunarul lui Putin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump şi Vladimir Putin la summitul de la Helsinki FOTO AFP
Donald Trump şi Vladimir Putin la summitul de la Helsinki FOTO AFP

Tăcerea adoptată de Donald Trump în faţa lui Vladimir Putin în legătură cu acuzaţiile privind amestecul Rusiei în ultimul scrutin prezidenţial din Statele Unite a stârnit critici în lanţ peste Atlantic, printre contestatari numărându-se fostul director al CIA John O. Brennan.

„Conferinţa de presă din Helsinki a lui Donald Trump creşte şi întrece pragul «crimei de înaltă trădare şi delictelor penale». Nu este nimic mai trădător. Comentariile sale nu sunt doar imbecile, ci şi la buzunarul lui Putin. Patrioţilor republicani, unde sunteţi?“, a reacţionat pe Twitter John O. Brennan, director al CIA între 8 martie 2013 şi 20 ianuarie 2017.

„Cu doar câteva zile în urmă, 12 ruşi au fost inculpaţi pentru atacarea democraţiei noastre. Astăzi, aşa-zisul lider al Americii nu a reuşit să se ridice în faţa persoanei care a condus atacul. Serios, cu ce îl are la mână Putin pe Trump, de ce se teme atât de tare?“, a scris, tot pe Twitter, liderul democrat Nancy Pelosi, potrivit BBC News.

„Nu am crezut vreodată că voi vedea ziua în care preşedintele nostru american va sta pe scenă alături de preşedintele rus şi va arunca vina asupra Statelor Unite pentru o agresiune a Rusiei. Acest lucru este ruşinos“, a denunţat Jeff Flake, senator republican de Arizona.

Liderul republicanilor din Congresul american, Paul Ryan, i-a cerut lui lui Donald Trump să „realizeze că Rusia nu este aliatul nostru“, după conferinţa de presă cu omologul său Vladimir Putin, scrie AFP. 

„Nu există, din punct de vedere moral, o echivalenţă între Statele Unite şi Rusia, care rămâne ostilă idealurilor noastre şi valorilor noastre fundamentale“, a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, într-un comunicat.

Senatorul republican John McCain a spus că summitul Trump-Putin a fost o „greşeală tragică“ şi „unul dintre cele mai grave momente din istoria preşedinţiei americane“, relatează Reuters şi AFP. Totodată, republicanul Bob Corker, preşedinte al Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului american, a spus că afirmaţiile preşedintelui Donald Trump a făcut ca „America să pară uşor de manipulat“, arătând că este dezamăgit că liderul american nu a apărat Serviciile Secrete, după ce Putin a negat interferenţa în alegerile prezidenţiale din 2016.

„Preşedintele Trump nu numai că a eşuat în a spune adevărul despre un adversar; dar vorbind lumii în numele Americii, preşedintele nostru nu a reuşit să apere tot ceea ce ne face ceea ce suntem - o republică a oamenilor liberi dedicaţi cauzei libertăţii în ţară şi în străinatate“, a scris McCain despre Trump unui coleg de republican.

„Este clar că summitul de la Helsinki a fost o greşeală tragică“, a adăugat el într-o declaraţie. „Când a avut ocazia să-şi apere agenţiile de informaţii care lucrează pentru el, am fost foarte dezamăgit şi întristat“, a spus Bob Corker pentru CNN după ce Trump pare să fi acceptat declaraţiile lui Putin în care neagă ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, deşi 12 agenţi ruşi au fost inclupaţi recent în dosar de Departamentul american al Justiţiei. 

Senatorul republican Lindsay Graham a scris pe Twitter că Trump a ratat de a trage la răspundere Rusia pentru ingerinţa din alegeri.

„Ocazie ratată de preşedintele Trump de a trage la răspundere cu fermitate Rusia pentru amestecul din 2016 şi pentru a transmite un avertisment puternic cu privire la viitoarele alegeri. Acest răspuns al lui Trump va fi considerat de Rusia ca un semn de slăbiciune şi va aduce mult mai multe probleme decât rezolvă“, a scris pe Twitter.

Trump a anunţat că a discutat în mod direct, cu Putin, despre acuzaţiile cu privire la amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, însă nu a condamnat Moscova în mod public.

El a apreciat, în conferinţa de presă comună cu omologul său rus, că mesajul său a fost „transmis mai bine personal“.

Locatarul Casei Albe a declarat că a „petrecut mult timp“ vorbind despre această problemă, iar Putin are o poziţie fermă şi „o idee interesantă“. Trump nu a făcut precizări despre idee.

„A trebuit să repet că statul rus nu s-a amestecat niciodată în procesul electoral american“, a declarat Putin.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite