Trump nu i-a convins pe democraţi cu alocuţiunea sa din Biroul Oval. Nu primeşte bani pentru zidul de la frontiera cu Mexicul. Va decreta starea de urgenţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a părăsit miercuri discuţiile cu liderii Congresului privind finanţarea unui zid de frontieră cu Mexic şi a declarat pe Twitter că întâlnirea de la Casa Albă pentru a pune capăt blocajului guvernului a fost "o pierdere totală de timp", relatează Reuters. Eficacitatea alocuţiunii lui Trump din Biroul Oval adresată naţiunii este pusă de analişti sub semnul întrebării.

Alocuţiunile pe care preşedinţii americani le rostesc pentru naţiune, din Biroul oval, au o semnificaţie aparte. Ele de obicei desemnează o decizie cu semnificaţii majore – de exemplu demararea unui război – sau un succes important, ca de exemplu uciderea lui Osama bin Laden. Când preşedintele Statelor Unite cere reţelelor de televiziune, spaţiu de emisie, la o oră de vârf, pentru a comunica ceva naţiunii, de cele mai multe ori decizia de a-i acorda acest spaţiu este automată, pentru că este o situaţie de criză, sau o rezolvare a crizei.

Marţi seara reţelele de televiziune au ezitat însă, ţinând cont de faptul că în legătură cu tema abordată, preşedintele a indus în eroare repetat opinia publică şi o apariţie la o oră de vârf îi asigura circa 20 de milioane de privitori. Managerii reţelelor de informaţie şi-au pus şi întrebarea cum ar putea oferi publicului posibilitatea de a verifica cele spuse în timp real.

În cele din urmă, posturile au decis că nu au dreptul să cenzureze sau să priveze populaţia de mesajul pe care preşedintele ţării doreşte să-l comunice. Şi a urmat alocuţiunea. Dar ea a avut aspecte paradoxale, notează europa libera.

Ceea ce Donald Trump urma să dovedească populaţiei este că pericolul de la frontieră este atât de mare încât este nevoie de o investiţie pentru construirea zidului despărţitor. Asta este singura controversă, în rest ambele partide doresc întărirea pazei de frontieră. Dar discursul nu s-a referit la zid decât spre sfârşit.

Când a vorbit despre un plan amplu de reducere a imigraţiei ilegale, a bătut la porţi deschise. Când a vorbit despre ajutor umanitar – la fel. Dar argumentul principal şi anume că este nevoie de o investiţie estimată la 5 de miliarde de dolari pentru un zid nu a beneficiat de alocuţiunea preşedintelui, subliniază europa libera.

În consecintă, a doua zi, când Trump a întrebat-o pe preşedinta Camerei Reprezentantilor dacă intenţionează să-i finanţeze zidul, dacă guvernul federal este redeschis, Pelosi a spus nu. Iar preşedintele Trump a părăsit brusc negocierea, scriind pe tweeter că a fost „o pierdere de timp”.

Democraţii exasperaţi au numit comportamentul lui Trump drept "un acces de furie" şi au declarat că reuniunea a izbucnit când au refuzat să se angajeze să finanţeze zidul propus de acesta la frontiera de sud.

 Schumer a declarat reporterilor în faţa Casei Albe că Trump i-a cerut lui Pelosi să îi finanţeze zidul. "Ea a spus nu. El atunci s-a ridicat şi a spus: "Atunci nu avem ce discuta" şi a ieşit.

"Din nou, am văzut o ieşire nervoasă pentru că nu a putut să-şi îndeplinească planul", a adăugat Schumer.

Trump a declarat miercuri că are dreptul de a decreta o stare urgenţă naţională pentru a finanţa construirea zidului de la graniţa sudică, dacă nu se poate ajunge la o înţelegere cu Congresul în legătură cu cererea sa de alocare a 5,7 miliarde de dolari pentru proiect.

În acest timp, guvernul federal este încă parţial închis, de trei săptămâni, iar circa 800.000 de lucrători federali nu-şi primesc salariile.

În ultimele zile, Trump a anunţat în repetate rânduri că refuză orice compromis legat de construirea zidului de la graniţa SUA cu Mexicul şi că îşi va menţine poziţia chiar dacă ar fi nevoie ca blocajul ("shutdown") să se prelungească ani de zile. Numai astfel, consideră şeful Casei Albe, va putea fi împiedicat accesul imigranţilor ilegali, al teroriştilor şi al drogurilor în SUA.

Construirea unui zid la frontiera cu Mexicul reprezintă una dintre promisiunile electorale ale preşedintelui Trump, iar susţinătorii săi îi cer acum să-şi onoreze făgăduiala. Joi, 10 ianuarie, Donald Trump va efectua o vizită la graniţa cu Mexicul.

Costul construcţiei zidului cerut de Trump ar depăşi 25 de miliarde de dolari

Construcţia unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, după cum cere preşedintele american, Donald Trump, ar dura peste 10 ani şi ar necesita circa 10.000 de muncitori, scrie The Washington Post.

Ziarul din capitala SUA a solicitat opinia mai multor ingineri şi constructori în ce priveşte proiectul unui zid la frontieră care să se întindă pe 1.600 de kilometri, aşa cum doreşte Trump.

Rezultatele consultării relevă că, pentru a termina zidul, ar fi nevoie de 10 ani şi munca a circa 10.000 de oameni.

Mai mult decât atât, potrivit inginerilor, cu cei 5,7 miliarde dolari ceruţi de Trump şi pentru care continuă disputa cu conducerea democrată din Congres, fapt ce a cauzat actuala închidere parţială a administraţiei, s-ar ridica doar 370 de kilometri din zidul de graniţă.

Costul total al proiectului ar fi de cel puţin 25 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor lui Ed Zarenski, profesor de calcul în construcţii la Institutul Politehnic Worcester din Massachusetts.

"Nu aş spune că este imposibil, dar trebuie să ţinem cont de anumite considerente de inginerie", a spus Zarenski, care a lucrat timp de 30 de ani pentru compania Gilbane, una din cele mai importante firme de construcţii din ţară.

Pe de altă parte, înainte de începerea lucrărilor, vor trebui realizate "studii de sol şi de mediu", va fi nevoie de execuţia unui drum care să permită accesul în zonă al camioanelor şi excavatoarelor, dar şi să se achiziţioneze unele terenuri.

Cu o zi înainte, Trump a susţinut construcţia zidului ca soluţie la o "criză umanitară şi de securitate în curs de agravare la frontieră".

Ultimul proiect prezentat de liderul de la Casa Albă utilizează oţelul ca principal material de construcţie, fapt care, conform specialistului, ar duce la costuri mai mari de buget din cauza lipsei materiei prime şi a preţului ridicat.

Anterior, industria cimentului a văzut o oportunitate de afaceri în zidul de frontieră, deoarece iniţial acesta trebuia să fie materialul de bază, după cum a promis Trump, a amintit Gary Wineck, director de construcţii la Universitatea din Texas, care consideră că schimbarea de opinie s-ar datora multiplelor probleme de stabilitate ce ar putea fi provocate de folosirea betonului.

"Logistica nu va ucide proiectul, dar va reprezenta o provocare", a spus Wineck.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite