Trump se gândeşte la refacerea parteneriatului Trans-Pacific, despre care spunea anterior că e un „dezastru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat joi oficialilor administraţiei publice să găsească o soluţie pentru reluarea parteneriatului Trans-Pacific, pactul de comerţ pe care l-a oprit la trei zile de la preluarea mandatului, scrie The Washington Post.

Decizia ar fi la 180 de grade faţă de atitudinea lui Trump care critica drastic pactul, catalogându-l drept un „dezastru”. În timpul campaniei electorale a actualului preşedinte, o componentă centrală a agendei sale economice o reprezenta opoziţia faţă de tranzacţiile comerciale globale.

Acordul comercial a fost semnat iniţial de către administraţia Obama, alături de alte unsprezece ţări, inclusiv Japonia, Vietnam, Singapore şi Australia, cu scopul de a reduce tarifele şi pentru a contracara influenţa Chinei în Pacific. 

Analiştii spun că reluarea tratatului i-ar oferi lui Trump o influenţă mai mare în lupta comercială cu Beijingul. Totodată, ar oferi afaceriştilor americani un acces mai bun pe pieţele externe.

Decizia de joi vine odată cu o nouă abordare a Statelor Unite asupra comerţului mondial, catalogată de unele voci drept una haotică, cu războaie comerciale într-o zi şi pacte multinaţionale în următoarea.

Deşi în discursul său Trump a criticat şi apoi l-a lăudat pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, nimeni nu se aştepta la schimbarea de atitudine în privinţa parteneriatului Trans-Pacific. Potrivit Washington Post, nici măcar oficialii de la Casa Albă, parlamentarii şi grupurile de afaceri nu s-au aşteptat la această decizie.

Totuşi, reluarea parteneriatului nu va fi uşor pentru SUA, întrucât celelalte unsprezece ţări şi-au atins propriul acord comercial în acest an şi nu este clar ce condiţii ar stabili acestea înainte de a relua întregul proces cu Statele Unite. Deşi acordul ar fi mai puternic cu participarea SUA, mai multe ţări din parteneriat privesc cu suspiciune schimbările de pendul ale lui Trump în ce priveşte comerţul.

De exemplu, Canada şi Mexic, care fac parte amândouă din tratat, au fost criticate de Trump pentru că i-ar expluata pe muncitorii americani, în timp ce Japonia încă nu a fost scutită de noi tarife la importurile de oţel şi aluminiu în SUA.

Deşi decizia preşedintelui a fost aplaudată, o parte din susţinătorii comerţului liber rămân sceptici iar un oficial al administraţiei a mărturisit sub anonimat că Trump nu a stabilit vreun obiectiv sau deadline în privinţa parteneriatului.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump, împreună cu o parte din democraţi şi sindicalişti s-a opus tratatului, spunând că asemenea înţelegeri permit companiilor străine să-i ademenească cu locuri de muncă în străinătate, erodând astfel baza de producţie a SUA. În iunie 2016, actualul preşedinte spunea despre parteneriatul Trans-Pacific că este „un alt dezastru realizat şi promovat de interese speciale care vor să ne violeze ţara”.

O parte dintre sindicaliştii americani s-au alarmat după ce au auzit decizia preşedintelui de a relua pactul şi au declarat pe Twitter că parteneriatul „a fost ucis pentru că reprezintă un eşec pentru mucitorii americani” ori că „nu există nicio modaliatate imaginabilă de a-l reînvia (n.red.: tratatul) fără a-i trăda pe muncitorii americani”.

Una dintre dileme o reprezintă în care versiune a tratatului se vor alătura Statele Unite: acordul original, semnat de 12 naţiuni pe care l-a negociat administraţia Obama sau versiunea revizuită odată cu ieşirea SUA şi aplicat în prezent de ţările rămase.

După ce Trump a anunţat că se retrage din parteneriatul Trans-Pacific, celelalte unsprezece state au schimbat o parte dintre condiţiile acordului, în special cele impuse de Statele Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite