„Tomahawk“ vs. „Kalibr“. De ce îşi modernizează SUA temutele rachete de croazieră VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul Chaffee, teste cu rachte Tomahawk – Block V
Distrugătorul Chaffee, teste cu rachte Tomahawk – Block V

Marina americană a testat o nouă versiune modernă a temutelor rachete de croazieră Tomahawk – Block V în Oceanul Pacific, nu departe de Insulele Hawaii. Distrugătorul Chafee a tras asupra unei ţinte într-un poligon maritim.

Noile rachete de croazieră Tomahawk – Block V au o rază de acţiune mai mare şi o putere mai mare. Prima versiune va fi denumită Block Va şi va fi utilizată de la bordul navelor şi submarinelor împotriva ţintelor de suprafaţă. Această variantă a fost numită MST (Maritime Strike Tomahawk –  "atacatorul maritim "Tomahawk"). Potrivit experţilor, va combina în sine radare active şi pasive, precum şi camere de termoviziune. De asemenea va fi echipată cu un procesor puternic de date şi cu o nouă unitate de ghidare inerţială. Se aşteaptă ca această nouă rachetă ”Tomahawk” să distrugă ţinte de dimensiuni mari, care vor fi în permanentă mişcare la suprafaţa apei, la o distanţă de până la 1600 de kilometri.

Mai există şi Block Vb. Acesta este p rachetă ”Tomahawk” ”clasic” pentru nimicirea ţintelor la sol. Are un nou sistem de luptă penetrant – Joint Multiple Effects Warhead System (JMEWS) – care combină o preîncărcare cumulativă cu un focos penetrant. Detonatorul este programabil, multifuncţional, capabil să detoneze un focos în aer. Această rachetă vizează atât buncărele subterane fortificate, cât şi ţintele militare convenţionale.

Defense News scrie că rachetele ”Tomahawk” sunt relevante şi astăzi – în epoca armelor supersonice şi hipersonice. În primul rând, Block V este mult mai precisă decât predecesoarele sale, iar raza de acţiune este suficientă pentru a contracara eficient rachetele chinezeşti DF-26 şi DF-21 din regiunea Asia-Pacific. În al doilea rând, ”Tomahawk-ul” modificat a fost proiectat în aşa mod încât să fie protejat de mijloacele radioactive de luptă şi a fost fabricat folosind tehnologii stealth, ceea ce creşte semnificativ supravieţuirea lui.

În al treilea rând, viteza subsonică a rachetei îi conferă un avantaj faţă de concurenţii mai rapizi. ”Tomahawk-ul” de-a cincea versiune este mai economic în ceea ce priveşte consumul de combustibil, prin urmare, raza sa de acţiune efectivă este mult mai mare. În al patrulea rând, această rachetă este relativ ieftină. O lansare a rachetei Block V va costa contribuabililor un milion de dolari. Racheta supersonică ”navă – aer” SM-6 costă, de exemplu, de patru ori mai mult.

Şi, nu în ultimul rând, Block V nu diferă de predecesoarele sale în ceea ce priveşte gabaritul, ceea ce va permite utilizarea acestuia în vechile unităţi de lansare verticală Mk41, cu care sunt echipate distrugătoarele ”Arleigh Burke” şi crucişătoarele ”Ticonderoga”. În plus, submarinele nucleare din clasa ”Los Angeles”, unele din clasa ”Ohio”, din clasa ”Virginia” şi din clasa ”Seawolf” vor putea lansa aceste rachete fără nici o modificare structurală. Ambele versiuni ale rachetei Tomahawk Block V se aşteaptă să intre în producţia de serie până în 2023.

Celebrele rachete Tomahawk au fost create in anii 70' şi au fost de bază în ultimii aproape 30 de ani, începând cu Războiul din Golf. O rachetă de croazieră Tomahawk are peste 6 metri lungime, cântăreşte 1,5 tone şi costă 1,5 milioane dolari. Avantajul lor este că se ghidează prin GPS şi sunt foarte precise şi la distanţă mare.

Numele vine de la un tip de topor folosit de indienii Powhatan din Virginia, un grup etnic care a dispărut pe la 1800. Rachetele Tomahawk au fost dezvoltate în anii 70' de Armata SUA ţi prima generaţie a intrat în utilizare în 1983.

Aceste rachete subsonice de croazieră au fost produse la început de McDonnell Douglas, au cunoscut mai multe îmbunătătiri de-a lungul anilor, iar acum sunt produse de Raytheon. Rachetele au devenit cunoscute după ce au fost folosite în Războiul din Golf în 1991 când forţele americane au eliberat Kuweit-ul care fusese invadat de fortele irakiene.

Rachetele Tomahawk pot fi lansate şi de pe sol, dar şi de pe portavioane sau submarine, ghidându-se spre ţintă cu ajutorul GPS-ului până la distanţe de 1.600 km. O rachetă are 6,25 metri lungime, 1.600 kg greutate şi poate transporta focoase de până la 500 kg. Rachetele pot atinge viteze de 880 km/h.

Cea mai noua generaţie a rachetelor Tomahawk este dotată cu tehnologia prin satelit ce permite schimbarea ţintei în timp ce este în zbor.

Cele mai apropiate analoage ale rachetelor americane ”Tomahawk” sunt considerate rachetele de croazieră ”Kalibr”, pe care Rusia le-a testat pentru prima dată în condiţii de luptă în toamna anului 2015. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite