Summitul pe tema schimbărilor climatice s-a încheiat cu multe promisiuni, dar fără rezultate concrete
0Reuniunea de o zi pe tema schimbarilor climatice s-a încheiat, la New York, fără rezultate concrete, ci doar o declaratie în care ţările participante au promis să folosească mai mult energia regenerabilă şi să strângă miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul ţărilor în dezvoltare.
Liderii mondiali şi-au stabilit ca obiectiv până în 2030 să oprească pierderea pădurilor tropicale, să îmbunătăţeasca productia de alimente şi să mărească numărul de automobile electrice cu 30 % până în 2030. Aceste obiective sunt menite să pregătească viitorul summit pe tema încălzirii globale care va avea loc la Paris în 2015.
La Fondul Verde al ONU s-au strâns deocamdată doar 2,3 miliarde de dolari, dintre care un miliard promişi marţi de Franţa, a declarat la încheierea reuniunii secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon. Suma este departe de obiectivul propus, de 10 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an, pentru a ajunge la 100 de miliarde pe an din 2020.
Înaltul oficial ONU a mai anunţat că băncile private s-au angajat să emită obligaţii verzi în valoare de 20 de miliarde de dolari şi că asiguratorii intenţionează să îşi 'dubleze investiţiile verzi' până în 2015, ajungând la 82 de milioane de dolari.
Preşedintele american, Barack Obama, a promis că Statele Unite îşi vor asuma partea lor de contribuţie la combaterea „ameninţării urgente şi crescânde a schimbării climei“.
La rândul său, preşedintele francez, Francois Hollande, a afirmat că Franţa va contribui cu un miliard de dolari la Fondul Verde, creat în 2009 pentru a susţine ţările în dezvoltare în eforturile de a face faţă schimbărilor climatice. Germania anunţase din iulie o contribuţie de un miliard de dolari.